SPORNI OUTSOURCING

KAKO JE FIRMA ŽUPANOVA ZETA BEZ JAVNE NABAVE DOBILA UNOSAN POSAO U ŽUPANIJSKOJ BOLNICI Bolnica mu mimo limita plaćala enormne svote za čišćenje

 
u krugu: Božo Galić
 Damir Krajač / CROPIX, Goran Mehkek / CROPIX

Iako Zakon o javnoj nabavi ne dopušta javnim ustanovama i poduzećima da putem narudžbenica s istim dobavljačem ugovaraju nabavu istovrsnih roba i usluga čija ukupna vrijednost na godišnjoj razini premašuje svotu od 200.000 kuna bez PDV-a, upravo se to događalo u međusobnom odnosu Opće županijske bolnice Vinkovci i privatne tvrtke Centar za čišćenje Vinkovci d.o.o.

Ugovor 2015.

Ta je tvrtka u 2015. i 2016. godini obavljala outsourcing poslove održavanja čistoće u vinkovačkoj bolnici uglavnom preko narudžbenica. Samo za drugu polovicu 2015. imali su ugovor potpisan nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave. Svi ostali međusobni poslovi regulirani su putem narudžbenica. Tako je u 2015. Centru za čišćenje Vinkovci ukupno isplaćeno 925.238 kn bez PDV-a, odnosno 1,156.548,45 kuna s PDV-om.

S obzirom na to da je ugovor o javnoj nabavi u 2015. sklopljen na iznos od 362.118 kuna bez PDV-a (452.647,50 kuna s PDV-om), računica kaže da je outsourcing čišćenja putem narudžbenica plaćen znatno više od zakonom dopuštenih 200.000 kn godišnje.

SDP-ova uprava

U 2016. godini, pak, to je još izraženije jer su ti poslovi s tvrtkom Centar za čišćenje ugovarani isključivo narudžbenicama, bez postupka javne nabave. Tako im je u 2016. za čišćenje plaćeno 803.097 kuna bez PDV-a. Suradnja bolnice i Centra za čišćenje u kojem su suvlasnici Krešimir Bikić i Marko Šarić, zet vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića (HDZ), a što se u anonimnoj dojavi koju smo dobili navodi kao potencijalno sporna činjenica u vezi s ovim poslovima, počela je još u ljeto 2014. kada je tadašnja SDP-ova sanacijska uprava, kojoj je na čelu bio Dubravko Korenika, angažirala Centar za čišćenje. Tada im je po narudžbenicama plaćeno 176.000 kuna, što je ispod praga od 200.000 kuna, ali u sljedeće dvije godine taj je prag premašen.

- U 2015. imali smo ugovor nakon postupka javne nabave, a službama koje su to radile dao sam nalog da sve odrađuju prema zakonu. Znam da sam radio prema zakonu, ali ne mogu vam konkretno reći o kojim se iznosima radi jer više nemam pristup informacijama. U veljači 2016. sam smijenjen pa za tu godinu ne znam što se događalo - rekao je Korenika.

Trajno rješenje

Novim sanacijskim upraviteljem imenovan je dr. Krunoslav Šporčić koji je postao ravnatelj bolnice u listopadu 2016. Odluka da se ide u outsourcing čišćenja u skladu je s naputkom Ministarstva zdravstva iz travnja 2015. No, problem je u tome što se taj posao uglavnom dogovarao narudžbenicama, a ne kroz otvoreni postupak. On je proveden samo za dio 2015. i tada je Centar za čišćenje dao najnižu ponudu.

Kad je riječ o 2016., iz bolnice su nam odgovorili: “Sanacijska uprava s radom završila u lipnju 2016. i tek tada su upravljačka prava vraćena Županiji te je počelo formiranje nove uprave u listopadu 2016. Nakon preuzimanja funkcije ustanova je morala premostiti kratko razdoblje nastavkom rada prema zatečenom stanju kako bi mogla funkcionirati bez poremećaja. Istovremeno se počelo razmišljati i o trajnom rješenju: nastavak korištenja outsourcing tvrtki ili zapošljavanje spremačica”.

U bolnici su utvrdili da im je isplativije zaposliti nove spremačice, ali im je Ministarstvo to odobrilo tek 6. 3. 2018. U međuvremenu su u 2017. proveli natječaj za outsourcing te usluge, koji je poništen jer je najpovoljnija ponuda bila viša od procijenjene vrijednosti. Centar za čišćenje na taj se natječaj nije javio. Broj spremačica u bolnici se u 4 godine smanjio sa 65 na 58, a sistematizacijom ih je potrebno 90.

“Sve je to izmišljeno, besmisleno i zlonamjerno i ne želimo komentirati”

Iz tvrtke Centar za čišćenje Vinkovci, koja je u 2015. imala dvoje, a u 2016. nijednog zaposlenika, odgovorili su nam da se godinama bave poslovima čišćenja prostora za brojne partnere te da je jedan od njih i “bolnica Vinkovci kod koje smo na javnom nadmetanju u 2015. izabrani kao najpovoljniji”.

Na naš upit o spornoj činjenici povezanosti suvlasnika tvrtke sa županom Galićem, kao i drugim nepravilnostima, ističu da ih drže “izmišljenim, besmislenim i zlonamjernim i ne želimo ih komentirati”. Za komentar smo zamolili i župana Galića koji nam je odgovorio da “Centar za čišćenje obavlja niz različitih djelatnosti na području županije. Na koje natječaje i koje poslove su ugovarali putem natječaja informirajte se kod Uprave”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:34