SVE JE POZNATO

Kako je glasao Zagreb: Ovo su zbrojeni rezultati iz tri jedinice koje su obuhvatile glavni grad, evo kako je prošao Možemo!

HDZ je odnio pobjedu u Zagrebu drugi put u 25 godina

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić

 Lucija Ocko/Cropix

HDZ je ponovno odnio pobjedu u Zagrebu, drugi put u posljednjih 25 godina: prvi mu je put to uspjelo 2020. Birači su u nekad tradicionalnoj SDP-ovoj utvrdi ponovno na parlamentarnim izborima više glasova dali njegovim najvećim oponentima. Konkretno, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva objavljenima sinoć u 23.30 sati, koalicija okupljena oko HDZ-a u Gradu Zagrebu osvojila je 26,1 posto glasova, dok su SDP i partneri osvojili 23,7 posto glasova.

Rezultati su to koje smo izračunali tako da smo objedinili podatke iz tri izborne jedinice u koje spada glavni hrvatski grad. Od listopada je, naime, u primjeni novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji Zagreb dijeli na tri izborne jedinice, umjesto na dosadašnje četiri. Središnje četvrti Zagreba, Veliku Goricu i još nekoliko općina obuhvaća I. izborna jedinica, II. pripada istočni dio grada, a zapadni VI. izbornoj jedinici.

Razlika između koalicija okupljenih oko dviju najvećih hrvatskih stranaka ipak je nešto manja nego 2020., kada je HDZ, koji je na izbore u gotovo svim izbornim jedinicama izašao samostalno, osvojio 28,8 posto zagrebačkih glasova, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a 21,5 posto. HDZ je ovoga puta u koaliciji s HSLS-om, HDS-om, Liberalnim demokratima i HSU pa je bilo za pretpostaviti da bi rezultat mogao biti bolji od onog na prošlim izborima za zastupnike u Sabor, no to se nije dogodilo. Kada se usporede rezultati dviju najvećih koalicija kroz godine, dolazi se do zaključka da se razlika među njima vratila na oko tri postotna boda, kolika je bila na parlamentarnim izborima 2016. S tom razlikom da je razlika tada bila u korist SDP-a i partnera.

image

Možemo je u Zagrebu povećalo postotak dobivenih glasova

Marko Todorov/Cropix

Rijeke pravde ove godine okupljaju SDP, stranku Centar, stranku Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom i GLAS. Ta se koalicija značajno razlikuje od Restart koalicije četiri godine ranije. Tadašnji partner Hrvatska stranka umirovljenika na ovim se izborima priklonila HDZ-ovoj koaliciji, dok su IDS i PGS u zagrebačkim izbornim jedinicama izašli na listi Socijaldemokrata.

Na trećemu mjestu u Zagrebu ove se godine ponovno smjestilo Možemo!, koje je i povećalo postotak dobivenih glasova - s 18,5 na 19,4 posto. Vladajuća stranka u Zagrebu takvim rezultatima može biti još zadovoljnija ako se uzme u obzir da su 2020. bili u koaliciji s Radničkom frontom, koja se ovaj put odlučila samostalno izaći na izbore. Iako ta stranka ni u jednoj izbornoj jedinici koje obuhvaćaju Zagreb nije bila ni blizu prelasku izbornog praga, ipak bi povećala prije spomenuti postotak stranke Možemo!.

Domovinski pokret, prema podacima objavljenima do 23.30 sati, dobio je 9,96 posto glasova (2020. je njihov rezultat bio nešto većih 10,4 posto), a Most 9,3 posto (u odnosu na 9,2 posto četiri godine ranije). Most nezavisnih lista tada je na izbore izašao samostalno, dok su ove godine bili u koaliciji s Hrvatskim suverenistima, Hrvatskom konzervativnom strankom (obje stranke su 2020. bile u koaliciji s Domovinskom pokretom) i Nezavisnom listom mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:52