MRSKA TEMA U LADICI

Kako je HDZ-ova većina u Saboru 4 godine ignorirala zakon: ‘Ovo je apsolutni rekord!‘

Zastupnici su otišli na još jedan ljetni odmor ostavljajući u ladicama godišnja izvješća o radu tijela koje prevenira korupciju među političarima

Gordan Jandroković, Nataša Novaković

 CROPIX

Nije nikakva tajna da javnim dužnosnicima Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa baš i nije omiljena državna institucija. Međutim, način na koji se prema tome tijelu odnosi Sabor dosad je ipak neviđen u hrvatskoj parlamentarnoj praksi. Saborski su zastupnici otišli na još jedan ljetni odmor ostavljajući u ladicama čak četiri godišnja izvješća o radu Povjerenstva za sukob interesa koja nisu raspravljena ni usvojena - za 2018., 2019., 2020. i 2021.

Predsjednici Povjerenstva Nataši Novaković, koja je s ostalim članovima Povjerenstva ušla u petu i završnu godinu mandata, Sabor dosad nije dao priliku da u Saboru iznese i brani ni jedno svoje izvješće. Prvu i zadnju takvu priliku Novaković je dobila 2018. u prvoj godini svog mandata kad je branila godišnje izvješće svoje prethodnice na toj dužnosti Dalije Orešković. Ignoriranjem Sabor nedvojbeno pokazuje što misli o postojanju i radu toga tijela na koje je Hrvatska u procesu pristupanja EU morala pristati kako bi službeni Bruxelles uvjerila u ozbiljnost namjera da prevenira korupciju na svim političkom razinama - od državne do općinske.

Maćehinski odnos

Takav maćehinski odnos Sabor je imao još samo prema instituciji Pučkog pravobranitelja u razdoblju kad ga je vodila Lora Vidović. Njoj HDZ-ova saborska većina nije pružila priliku da brani svoja godišnja izvješća za 2018., 2019. i 2020., pa je o sva tri izvješća provedena objedinjena rasprava tek nakon što joj je istekao mandat, a na dužnost stupila njezina nasljednica na toj dužnosti Tena Einwalter.

Prema Povjerenstvu, međutim, Sabor ima za nijansu jači maćehinski odnos, jer nije raspravio čak četiri godišnja izvješća. Sadašnjim članovima Povjerenstva mandat istječe u veljači iduće godine. Odluke toga tijela izazvale su priličnu nelagodu kod niza javnih dužnosnika - od najviših među njima - predsjednika države, premijera, predsjednika Sabora, ministara, saborskih zastupnika do općinskih načelnika.

Za dužnosnike je manje neugodna financijska strana odluka koje Povjerenstvo donosi jer se novčane kazne koje to tijelo izriče za povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa u prosjeku kreću oko nekoliko tisuća kuna (maksimalna je 40.000 kuna), a puno je neugodnija objava činjenice da je dužnosnik uhvaćen u sukobu interesa ili da je neuredno popunio imovinsku karticu.

Državni dužnosnici od lokalnih poput primoštenskog gradonačelnika Stipe Petrine do bivše predsjednice Grabar-Kitarović, sadašnjeg Zorana Milanovića ili premijera Andreja Plenkovića kritizirali su to tijelo. Premijer Plenković ih je u jednoj od izjava optužio da svojim odlukama Vladi nanose "reputacijsku štetu".

Zakonska obaveza

Na pitanje kako komentira činjenicu da Sabor nije raspravio ni jedno od njezina četiri godišnja izvješća, Nataša Novaković je odgovorila da je riječ "o zanimljivoj situaciji" te dodala: "Rasprave godišnjih izvješća u Saboru znale su kasniti, no mislim da je kašnjenje s raspravom o našim izvješćima apsolutni rekord. Nije mi poznato da postoji neko drugo tijelo koje u svom mandatu nije niti jednom pozvano da brani svoje izvješće".

image

Nataša Novaković

Damjan Tadić/Cropix

Povjerenstvo godišnja izvješća o radu objavljuje na svojim službenim stranicama tako da ih javnost može vidjeti. Međutim, Sabor koji bira članove i predsjednika Povjerenstva ima zakonsku obavezu njihov rad pratiti, raspraviti i o njemu se izjasniti. Na pitanje kakvu im poruku upornim ignoriranjem godišnjih izvješća Sabor šalje, Novaković kaže: "Poruka može biti dvojaka. Moguće je da smo im kao tijelo potpuno irelevantni, što ne bi smjelo biti s obzirom na to da se pozivamo na nultu stopu tolerancije prema korupciji i hvalimo se napretkom u tome segmentu.

S druge strane, možda se ne želi raspravljati o našim godišnjim izvješćima jer ona sadrže mnoge već zaboravljene predmete i afere. Koji god da je razlog, mislim da nije primjereno - neovisno smo tijelo osnovano s ciljem jačanja načela dobrog i odgovornog obavljanja javne dužnosti, stoga bi svima trebalo biti u interesu da se o tome može raspravljati i poboljšati ono što možda nije najbolje riješeno".

Nažalost, Povjerenstvo samo, zaključuje Novaković, tu ne može ništa. "Mi smo svoja izvješća napisali, a na drugima je da vide je li im to relevantno ili nije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 21:49