ZAMIJENJENI IDENTITETI

KAKO JE IZGLEDALA DRAMA U DOMU U KOJI JE SPLITSKA BOLNICA POSLALA KRIVU ŽENU 'Ujutro su nam javili da se gospođa Tonka oporavila, a onda - šok!'

 
Obiteljski dom za starije Florence
 Duje Klarić / CROPIX

Poput bombe je danas odjeknula priča o zamijenjenim identitetima pacijentica u KBC-u Split, što je za posljedicu imalo pokapanje krive pokojnice u grobnicu u Grudama, šok i nevjericu za članove i rodbinu obiju žena i kompletne javnosti, te ostavku ravnatelja splitske Bolnice, Julija Meštrovića, koju je podnio ministru Viliju Berošu, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, 11. travnja u bolnicu na Križinama primljena je štićenica Doma za starije i nemoćne Florence iz Seget Vranjica, Mara Tonka Devčić, a istoga dana na istom mjestu završila je i gospođa Iva Feisthammel, štićenica Doma iz Dicma.

Pacijentici zavedenoj pod imenom Mara Tonka Devčić dijagnosticirana je infekcija koronavirusom.

Iz svih trenutno dostupnih informacija, a za koje i u Domu Florence drže da su najvjerojatniji scenarij, identiteti dviju gospođa, od kojih je pokojna Mara Tonka Devčić (koja je trenutno pokopana kao Iva Feisthammel), rođena 1939. godine, a oporavljena gospođa Iva 1931., vrlo lako su mogli biti zamijenjeni i odmah po primitku na Križine, no istraga bi trebala egzaktno dokazati kad se to točno i kako dogodilo.

Iz Doma Florence u Seget Vranjicu nam potvrđuju da je s njihovom štićenicom na Križine otišla i njezina kompletna liječnička dokumentacija, a zajedno sa zdravstvenom iskaznicom, te onom dopunskog zdravstvenog osiguranja i - kopija osobne iskaznice gospođe Mare Tonke Devčić s fotografijom, čime je zamjena osoba još nejasnija, a grozna greška neoprostivija.

"S našom štićenicom je otišao kompletni popis terapije koju je u tom trenutku uzimala, plus napisana uputnica od njene doktorice, u fascikli su imali čak i kopiju osobne iskaznice sa slikom!

To sam rekla i jučer kolegama na Križinama, kad su nas zvali da nam jave što se dogodilo" - kazuje nam, naime, Ruža Matas, glavna medicinska sestra Doma Florence.

U razgovoru konstatiramo da je onda teoretski moguće, ukoliko se zamjena pacijentica dogodila pri samom prijemu u bolnicu, da je pokojna gospođa Mara Tonka Devčić tijekom pet dana, koliko je još poživjela na Križinama, primala pogrešnu terapiju, ukoliko je vođena kao Iva Feisthammel, te ako je druga pacijentica, gospođa Feisthammel, bolovala od kroničnih bolesti i bila na određenim lijekovima. Mogla je i njome biti dodatno ugrožena.

"O tome ja ne mogu ništa reći, niti paušalno procjenjivati. Govorim samo stvari koje poznajem kao činjenice. Činjenica je da naša štićenica nije bolovala od kroničnih bolesti u smislu da je primala neku stalnu terapiju za njih" - odgovara nam sestra Matas.

Mara Tonka Devčić preminula je 16. travnja, ali kao Iva Feisthammel. Pokopana je u Grudama 21. travnja, a sahranu je, zbog nemogućnosti osobnog dolaska, organizirao njezin nećak, zagrebački odvjetnik Tomislav Zorić, koji zapravo uopće nije bio njezin nećak. Niti je ona bila njegova teta, niti je njegova teta umrla.

Njegova je teta, Iva Feisthammel, živa i zdrava, oporavljena, iz splitske bolnice na Križinama jučer vraćena kao Mara Tonka Devčić u Dom za starije i nemoćne Florence u Seget Vranjicu, čija štićenica uopće nikad nije bila.

I tu se krenuo zaplitati i rasplitati kontekst ovog nevjerojatnog događaja.

"Jučer ujutro javljeno nam je iz bolnice da se gospođa Tonka oporavila i kako će biti otpuštena, te vraćena u Dom, što nas je jako razveselilo, jer smo svaki dan, otkad je naša štićenica hospitalizirana, kontaktirali KBC i raspitivali se za njezino zdravstveno stanje.

Oko 14 sati i 20 minuta gospođa je dovezena kolima Hitne pomoći u naš Dom, ali u tom momentu radost zbog njezinog iščekivanja zamijenio je šok, jer smo shvatili da nije riječ o našoj Tonki i da je posrijedi druga ženska osoba.

Odmah smo kolegama iz Hitne rekli da to nije naša štićenica, da se očito dogodila greška, i da je moraju vratiti u bolnicu" - priča nam Ruža Matas.

"Oni su, međutim, inzistirali da je primimo, jer da na dokumentaciji stoji da je to Mara Tonka Devčić. Nama je bilo odmah jasno da su se papiri zamijenili i u tom smo trenu pretpostavljali da je neki drugi sanitet našu štićenicu odveo u drugi Dom.

Kontaktirali smo bolnicu i potpuno u nevjerici čekali da nam jave što se dogodilo i gdje je naša štićenica. Iz bolnice su nas kontaktirali sinoć, otprilike u isto vrijeme kad i obitelj Devčić, i tada saznajemo, kao i familija pokojne Tonke, da je došlo do ovakve greške.

Moram reći i kako je ravnatelj Meštrović bio vrlo pogođen ovom nemilom situacijom, profesionalno i ljudski" - željela je apostrofirati glavna sestra Doma Florence.

Ali je željela naglasiti i nešto drugo.

"Mi smo uvjereni, dakle, da su identiteti pacijentica u bolnici na Križinama otpočetka, od samog dolaska u ustanovu, zamijenjeni, te da naša pokojna štićenica Mara Tonka Devčić zapravo nikad nije bolovala od Covid-19, kao što nije ni umrla s tom dijagnozom.

Tim više što niti jedna druga štićenica, ni nitko od našeg osoblja nije bio zaražen, a svi smo bili testirani.

Zato ću tražiti javnu ispriku županijskog Stožera civilne zaštite i javnu obznanu da u Dom Florence nikad nije ušao koronavirus. Na jednak način, kao što su onda objavili da je u Dom Florence ušao koronavirus, da se ispričaju i objave da to nije bila istina.

Kad se sjetim koliko sam u tim danima mentalno istrpjela, ja sam sve to doživjela kao strašan osobni i profesionalni udarac, zato što znam koliko smo se trudili uvođenjem svih mjera i maksimalne zaštite od 1. ožujka, koliko smo novca potrošili da osiguramo sve.

Još sam u veljači samoinicjativno otišla na savjetovanje oko svih postupanja u Nastavni zavod za javno zdravstvo, bila sam tri koraka ispred Stožera, ispred svih.

I onda kad se dogodio taj takozvani proboj kod nas... nisam spavala noćima, stalno sam tražila gdje je moglo poći po zlu, gdje je mogao biti propust i nisam ga našla" - kazuje nam sestra Ruža Matas, još uvijek vrlo emotivna oko svih događaja.

"Idemo kod kćeri naše Tonke, mi zaista dijelimo tugu s obitelji, osobito naša sestra Marijana, koja je o pokojnici najviše skrbila, baš smo potreseni svime skupa...".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 07:58