VELIKA MALVERZACIJA

'KAKO JE JEDAN OD NAJBOGATIJIH HRVATA ZLOUPOTRIJEBIO KREDIT OD 50 MILIJUNA MARAKA' Grmoja je samo ponovio optužbe o kojima je Globus pisao još 1995.

 
 HANZA MEDIA

Mostov zastupnik Nikola Grmoja na današnjoj je konferenciji za novinare u Saboru pokazao izvješće dostavljeno Vladimiru Šeksu, tadašnjem potpredsjedniku Vlade.

Riječ je o nalazu kontrole koju je Financijska policija provela u Agrokoru 1993. godine, a najzanimljivije je da je 'kontrola utvrdila da je Agrokor d.d. temeljem odluke kreditnog odjela Zagrebačke banke sklopio s bankom ugovore o tri kredita, 240 milijuna dinara 1991. Godine, 644 milijuna dinara, i 380 milijuna, ukupno 1,264 milijarde. Iznos kredita od 240 milijuna prema ugovoru od 10.10. 1991. Zagrebačka banka doznačila je na račun Agrokora. Četiri dana prije nego li je kreditni odbor odobrio ta sredstva, HNB je to znao', kazao je Grmoja.

Grmoja je reciklirao temu o kojoj je Globus pisao još 29. rujna 1995. U tom broju tog tjednika pod egidom 'Skandalozno' raspaljen je veliki naslov 'Financijska policija otkrila veliku malverzaciju: Ivica Todorić zloupotrijebio je 50 milijuna njemačkih maraka kredita Zagrebačke banke'.

Te teze je autorici teksta, novinarki Đurđici Klancir, tada potvrdio i sam Todorić, u tom tekstu predstavljen kao 'vlasnik Agrokora, jedan od najbogatijih Hrvata i jedan od najozbiljnijih kandidata za novog premijera'.

Gazda u tekstu odgovara: - Da, nenamjenski smo trošili određena sredstva (kredit je bio namjenski, za kupnju kukuruza, potrošen za tko zna što, op. a.), ali smo ta sredstva ubrzo i vratili. Umjesto kukuruza, kupili smo, recimo, pšenicu i suncokret, nismo za taj novac kupovali poslovne zgrade i poduzeća, branio se Todorić i priznao da su se tim kreditom bavile i Hrvatska narodna banka, i tadašnja SDK, i Financijska policija, ali da za taj prekršaj nikad nije odgovarao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:03