DUHOVI IZ BOCE

Kako je jedna Mesićeva tvrdnja ozbiljno naljutila Vladimira Šeksa: ‘Laže!‘

Nekadašnji HDZ-ov prvak reagirao je na tvrdnje Mesića da Vladimir Šeks nije mogao dobiti visoku funkciju
Stjepan Mesić i Vladimir Šeks
 Cropix

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu Nacionalu osvrnuo se, među ostalim, i na odnos Franje Tuđmana i Vladimira Šeksa. Ispričao je da Šeks, dok je Tuđman bio živ, nije mogao dobiti neku visoku funkciju jer im je prvi predsjednik svojedobno rekao kako je od francuske obavještajne službe doznao da su se u Parizu sastali Šeks i Mato Meštrović te pravili plan da Šeks preuzme HDZ, a Mato Meštrović da se kandidira za predsjednika Republike. Kako je kampanja bila u punom jeku, Šeksa je, prema Mesićevim riječima, bilo nezgodno napasti, pa je Josip Boljkovac predložio da ga pošalju u Lepoglavu gdje ima nekoliko dobro opremljenih vila s poslugom koje su služile za smještaj kad u posjet dolaze ministri ili strane delegacije.

- No prvo smo ga pozvali na razgovor. On je rekao da je bio u Parizu, ali je sve ostalo demantirao. Doduše, da mu je Mato Meštrović nešto govorio, ali da je on to odmah odbio. Kada je Šeks otišao, Tuđman je rekao: 'Dobro, ostavit ćemo ga neka tamo čeka, samo ne smije više nastupati. Vidjet ćemo kako će proći izbori. Ako mi dobro pobijedimo, nešto ćemo mu dati, ali nikad nikakvu čelnu funkciju'. I zato, dok je Tuđman bio živ, Šeks nije mogao do visokih pozicija. Plenković njega previše uvažava jer valjda misli da je on imao velik utjecaj na Tuđmana. On nije imao nikakav utjecaj na Tuđmana. Nije mogao u njegovoj vlasti doći na vrh - ispričao je Mesić u intervjuu.

'Istina je drugačija'

Vladimir Šeks, međutim, tvrdi da su to sve Mesićeve konfabulacije te da je istina drugačija.

- Mesić je kazao da me Tuđman sklonio u Lepoglavu, no radi se o sljedećem: u siječnju ili veljači '90. bio sam u Parizu kako bih osnovao ogranak HDZ-a. Tamo sam se sreo s Meštrovićem, koji je bio predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća. Ponudio mi je da će u Strasbourgu u EP-u organizirati da održim predavanje o novim demokratskim gibanjima u Hrvatskoj, Sloveniji, Jugoslaviji... Pristao sam, a neposredno prije ulaska u EP, u jednom bistrou, Meštrović mi je kazao da Amerikanci žele da ja, a ne Tuđman budem predsjednik Hrvatske. Rekao sam da to ne dolazi u obzir i da je Tuđman taj koji ima sva potrebna svojstva da bude predsjednik, a ne ja. Rekao sam da je Tuđman taj koji ima pedigre i znanstvenika i političara i antifašiste, i jedina je prava osoba koja može ostvariti hrvatsku slobodu - ispričao je Šeks. Kaže da iako je to otklonio, po povratku je primijetio stanovito zahlađenje kod Tuđmana, iako mu ništa nije govorio.

- Ubrzo sam saznao o čemu se radi. Meštrović je to ispričao svojoj prijateljici, a to je bila kći Dalibora Brozovića, a Brozović poslije Tuđmanu i tako se ta priča zavrtjela jednim dodavanjem i konstrukcijom da službena Amerika to želi, jer sam bio cijenjen u pravnim krugovima i organizacijama za ljudska prava. Dakle, naišao sam na zahlađenje kod Tuđmana, jer je on očito nakon tog prepričavanja stekao uvjerenje da sam mu suparnik za mjesto predsjednika države - kaže Šeks. Dodaje kako je njegov boravak u blizini Lepoglave povezan sa zdravstvenim problemima, a ne s tim da su ga htjeli negdje skloniti.

- Bio sam obolio od akutne tuberkuloze, pa sam najprije bio u bolnici u Zagrebu, poslije su me prebacili u Klenovnik u Zagorju, a onda pokraj Lepoglave. Tamo je bila jedna drvena kuća Ministarstva pravosuđa u kojoj sam bio nekoliko tjedana na oporavku. To što Mesić priča su izmišljotine koje je već iznosio u Nacionalu - ističe Šeks, dodajući kako mu nitko nije zabranio nastupe, te da su ga u bolnici posjetili Tuđman i Šušak. Kaže da mu Tuđman to nije spominjao sve do događaja u Vili Weiss.

Događaj u Vili Weiss

- U Vili Weiss 1991. je Žarku Domljanu, Zvoni Markoviću i meni bilo organizirano političko suđenje, na kojem sam ja bio glavni optuženi. Tuđman me optužio da sam na čelu jedne proustaške skupine koja želi stvoriti ustašku Hrvatsku te da sam ja spreman njega eliminirati i ubiti ga, baš je tim riječima rekao. Otklonio sam to, ali su njegova sumnja i zazor ostali. Tuđmanu su punili glavu s različitih strana da ja ugrožavam njegovu lidersku poziciju i zato je među nama postojala visoka napetost. Naime, na taj Pariz nataložile su se još neke priče. Primjerice, kad smo Žarko Domljan i ja bili jednom u Cavtatu na međunarodnom skupu, Tuđman mu je prigovorio zašto mi je tada dopustio da govorim i zašto mi dozvoljava da predsjedam sjednicama Sabora kad on ima podatke da sam ja u vezi s nekim stranim obavještajnim službama - priča Šeks, dodajući kako je brzo saznao da je to Tuđmanu servirano preko Krunoslava Pratesa osuđenog za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

- Prates je kao suradnik jugoslavenske tajne službe bio na vezi s Josipom Perkovićem kojemu je pod pseudonimom Stiv napisao izvješće u kojem je stajalo - da se Vladimir Šeks u Njemačkoj sastao sa službenicima CIA-e i da je on vjerojatno njihov suradnik ili da je tada postao njihov suradnik - govori Šeks i dodaje da je u Njemačkoj bio na jednom međunarodnom kongresu za ljudska prava. Uz sve to, kaže Šeks, u ljeto 1990. još je iz pulskog centra Službe za zaštitu ustavnog poretka stigla informacija da je on na čelu jednog reketa u Istri, koji reketari ugostitelje Srbe i Albance.

- Mene je tada SZUP stavio pod nadzor s kodnim imenom Sova. Prisluškivali su me i pratili kao potpredsjednika Sabora. Sve se to nataložilo i imalo kulminaciju u Vili Weiss, no slučaj Pariz bio je ključan zašto mi Tuđman nije htio dati da budem što sam želio, a želio sam biti ministar pravosuđa. Zato me stavio na sporedno mjesto potpredsjednika Sabora - rekao nam je Šeks. Ističe kako su nakon Pariza između njih nastale pukotine, ali da ga je Tuđman često pozivao i povjeravao mi važne zadatke jer mu je trebao.

'Tuđman me istovremeno trebao i držao na distanci'

- Tako sam s kolegama pisao Ustav, vodio radnu skupinu za izradu svih državotvornih akata za pripremu pune samostalnosti Hrvatske, pisao sam ustavnu odluku od 25. lipnja o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, kao i Deklaraciju, napravio sam nacrt odluke o raskidu državnopravnih sveza s Jugoslavijom... Tuđman me istovremeno i trebao i držao na distanci - govori Šeks. Kaže kako je Tuđmanovom odlukom izabran za javnog tužitelja Hrvatske te da mu je dao zadaću i da pokrene cijeli pravosudni ustroj Hrvatske, a u suradnji s MUP-om vojna i ostala tužiteljstva.

- Tada sam pokrenuo procesuiranje svih onih koji su se ogriješili o hrvatske zakone - zajedno s MUP-om pokrenuo sam 14 tisuća kaznenih postupaka u različitoj fazi - protiv cjelokupnog političkog ustroja tzv. Srpske krajine, a i protiv vrha JNA - naveo je Šeks. Prisjetio se i kako ga je Tuđman imenovao potpredsjednikom Vlade 1992. te ispričao zanimljiv razgovor od prošlog ljeta s Budimirom Lončarom vezan za to imenovanje.

- U Zadru sam se, na njegovu molbu, sreo s Lončarom, i tada mi je ispričao anegdotu koja se odnosi na mene. Kazao mi je da ga je 9. kolovoza 1992. Tuđman pozvao i predložio mu da bude ministar vanjskih poslova, ali je on to otklonio jer je tada imao dobru poziciju u Ujedinjenim narodima. No, rekao mi je da se tada Tuđman puno raspitivao i za mene s tvrdnjom da ima indicije da sam ja američki čovjek i da me oni žele vidjeti na čelu države. Pitao je Lončara što zna o tome, a on mu je rekao da ne zna ništa. I kad ga je Lončar pitao zašto se toliko interesira za mene, Tuđman mu je uzvratio da me želi postaviti za potpredsjednika Vlade. Dan poslije, 10. kolovoza, bio sam imenovan na to mjesto - kazao je Šeks. Dodao je da ovo nije prvi put da Mesić priča takve izmišljotine.

- Nas dvojica smo tijekom godina imali različite vrste komunikacije, sve moguće uspone i padove. Bilo je dobrih, ali i loših i napetih razdoblja. Prvi put smo se oštrije sukobili '92. ili '93. godine, kada sam vodio borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Tada me optužio da svojim metodama djelujem protiv slobodnog poduzetništva, da koristim boljševičke metode, jer sam cijeli državni aparat upregnuo u to da se ne može pod slobodom poduzetništva ostvarivati sumnjive, maherske transakcije i izigravati zakon. Mesić je tada bio član NO-a Croatia osiguranja, s kojim sam imao poseban obračun radi generalnog direktora CO-a koji je petljao s menadžerskim kreditima i policama osiguranja. Onda je došla '94., kada sam u sukobu s Mesićem i Manolićem stao na Tuđmanovu stranu. Nakon 1995. Mesić dugo nije bio relevantan u politici, a kad je postao predsjednik, imali smo korektnu komunikaciju, iako je on tada krenuo u jednu žestoku detuđmanizaciju. I kasnije su povremeno frcale iskrice, ali ništa značajno. Tek kad je Slobodan Praljak počinio samoubojstvo u Haagu, ja sam rekao da veliku odgovornost za to snosi Mesić jer je njegovo ranije svjedočenje, ne u tom procesu, poslužilo kao jedan od temelja osuđujuće presude. I tu je on podivljao i onda je počeo s konfabulacijama da me Tuđman smjestio negdje u Lepoglavi, a laže i oko slučaja Zec. Mesić je u velikom sukobu s istinom - zaključio je Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:00