MULJAŽE U ŠKOLI

Kako je karlovački ravnatelj zavlačio Ministarstvo: Upisao učenike bez bodova, pa dao otkaz da se opet može kandidirati

KARLOVAC - Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta potvrdili su da je u inspekcijskom nadzoru utvrđeno da je u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac čak 31 učenik upisan u četverogodišnja zanimanja iako za to ni jedan od njih nije imao propisan broj bodova.

Ravnatelj škole Robert Erdeljac koji je podnio ostavku kako ne bi bio smijenjen, pokazao je priličnu upornost u kršenju zakona s obzirom da je unatoč zabrani upisa devet učenika u ljetnom upisnom roku, iste učenike upisao u jesenskom roku, ali ne samo njih, već i još 22 novih.

Viša prosvjetna inspektorica naložila je školi ispis svih učenika koji nisu imali propisani minimalni broj bodova potreban za upis u četverogodišnje strukovne programe. Osim toga, uputila je Školskom odboru prijedlog za rezrješenje ravnatelja, ali je svjestan te činjenice, navode iz Ministarstva, ravnatelj, prije nego je Školski odbor zaprimio prijedlog, zatražio razrješenje iz osobnih razloga, što je i prihvaćeno.

SKANDAL U ŠKOLI Ravnatelj unatoč zabrani Ministarstva upisao 20 učenika bez bodova?

- Ovaj je konkretan slučaj tipičan primjer izigravanju propisa, a kako bi se spriječila posljedica razrješenja ravnatelja zbog zanemarivanja obveza poslovodnog i stručnog voditelja školske ustanove. Naime, osoba koja je razriješena dužnosti ravnatelja prije isteka mandata jer nije ispunjavala obveze iz ugovora o radu, odnosno nije ispunjavala obveze poslovodnog i stručnog voditelja škole, ne može biti ponovno imenovana za ravnatelja niti vršitelja dužnosti ravnatelja školske ustanove sljedećih deset godina.

U slučaju da je ravnatelj razriješen na vlastiti zahtjev navedena zapreka ne postoji. Iako je ravnatelj na ovakav način izbjegao zakonom utvrđenu posljedicu ne treba zanemariti činjenicu da je za njegovo moguće buduće imenovanje za ravnatelja u toj ili bilo kojoj drugoj školskoj ustanovi potrebna prethodna suglasnost ministra pri čemu će se o toj činjenici u MZOS-u voditi briga - kažu iz Ministarstva dodajući da će i dalje prosvjetna inspekcija provoditi mjere koje je dužna i obvezna provoditi.

Đurđica Janjanin, v.d. ravnateljica škola nije htjela davati nikakve izjave niti je htjela ulaziti u detalje razrješenja ravnatelja pravdajući to osjetljivom dobi učenika i njihovim interesom dok nam je tajnica škole rekla da nije zadovoljna našim izvještavanjem te nam u telefonskom razgovoru o tome očitala bukvicu. Zanimljivo je i da, sada već bivši ravnatelj Robert Erdeljac, najviše žali što je prijava prosvjetnoj inspekciji stigla anonimno od jednog njegovog kolege.

Tek ovim priopćenjem Ministarstva potvrđeno je da je Robert Erdeljac u podljednja tri mjeseca čak tri puta izigrao propise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:29