SVJEDOCI OTKRILI

Kako je Kovačević drmao Janafom: ‘Lažirali su se zapisnici, a uveo je i ‘konačni blagoslov‘‘

Na sjednicama Uprave ponekad uopće ne bi prisustvovali članovi Uprave, a ponekad uopće ne bi bilo niti sjednica

Dragan Kovačević

 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što je imenovan predsjednikom Uprave JANAF-a 2012. godine, Dragan Kovačević nam je rekao da uvodi novi princip rada", rekle su dvije djelatnice administrativnog osoblja u JANAF-u koje je USKOK saslušao kao svjedoke u sklopu najnovijeg proširenja istrage u aferi JANAF. Naime, USKOK tereti Kovačevića da je zajedno s direktorom Sektora sigurno-sti u JANAF-u Vladom Zorićem i direktorom Sektora transporta nafte Damirom Vrbancom, u zamjenu za mito, poduzetniku Kreši Peteku, vlasniku Elektrocentra Petek, namjestio poslove teške 64,5 milijuna kuna.

Kovačević je to napravio, tvrdi USKOK, uvrstivši u Plan investicija JANAF-a one poslove koji su bili financijski isplativi Peteku te zatim odobrio nabavu tih poslova, a da su kasnije Vlado Zorić i Damir Vrbanc kao direktori sektora za koje se određena nabava odvijala s Petekom dogovarali detalje te mu ustupali dokumentaciju kako bi mogao pobijediti na natječajima.

Mimo poslovnika

Kako bi pokušao dokazati da je Kovačević imao velik utjecaj na odlučivanje o nabavi u JANAF-u, USKOK je tijekom istrage saslušao niz zaposlenika JANAF-a, od članova Nadzornoga odbora, preko dvojice preostalih članova Uprave, direktora raznih sektora u JANAF-u, do Kovačevićeve tajnice.

Većina njih je ustvrdila da je Kovačević, kada je postavljen na mjesto predsjednika Uprave, unio nekoliko novina u postupak nabave, i to onih koje su, prema riječima svjedoka, izlazile iz okvira Poslovnika. Najveća promjena ticala se, tvrdi USKOK, Plana investicija. Riječ je o internom rasporedu u kojem razni sektori u JANAF-u planiraju potrošnju za iduću kalendarsku godinu, odnosno planiraju projekte, a zatim svoj plan šalju vertikalno na više instance u nekoliko sektora i na kraju u Upravu, koja takve njihove planove odobrava ili ne. Prema tvrdnjama nekoliko svjedoka koje je naveo USKOK, Kovačević se samostalno sastajao s direktorima sektora i dogovarao kakve će oni uopće prijedloge Plana investicija podnositi Upravi.

Na taj je način, sumnja USKOK, u korijenu sasjekao da one investicije s kojima se nije slagao uopće dođu u neku fazu razmatranja. Na sjednicama Uprave ponekad uopće ne bi prisustvovali članovi Uprave, a ponekad uopće ne bi bilo niti sjednica već su zapisnici zapravo krivotvoreni. "Unaprijed sam izrađivala zapisnike i posljedično odluke koje bi se na tim sjednicama imale donijeti. Proizvoljno bih unosila vrijeme početka i kraja sjednice, a sve bih na kraju nosila na potpis Kovačeviću", ispričala je tajnica ureda Uprave Janafa. No, promjena je bila i da je, tvrdi USKOK, Kovačević uveo i institut "konačnog blagoslova", kada bi već odluka o natječaju bila donesena, odnosno da je kontrolirao vrijeme kada će se moći pristupiti potpisivanju ugovora.

Crvena mapa

O tome je na USKOK-u svjedočio sadašnji član Uprave JANAF-a Vladislav Veselica, koji je u vrijeme mandata Dragana Kovačevića bio direktor Sektora komercijalnih poslova, a kojeg je zbog tog svjedočenja Kovačević kazneno prijavio zbog davanja lažnog iskaza. Veselica je rekao kako je Kovačević tražio da mu se sve odluke o odabiru najpovoljnije ponude dostavljaju na "blagoslov" kad su već bile formalno donesene, a prije nego što će ih poslati ponuditeljima, da ih ostavi u crvenoj mapi u uredu Uprave. Kovačević bi mu zatim na to dao usmenu suglasnost te bi odluka mogla biti otpremljena ponuditeljima i pristupilo bi se finalizaciji posla.

Veselica je na svakoj takvoj odluci, kada bi mu je Kovačević odobrio, napisao "suglasan predsjednik Uprave". USKOK je pak pregledavajući više stotina odluka o nabavi koje je JANAF donio u Kovačevićevo vrijeme zaključio da je gotovo na svakoj koja je krenula o proceduru doista stajao Veseličin "suglasan predsjednik Uprave".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 12:49