NEVJEROJATNA PLJAČKA

KAKO JE KRAO ŽELJKO ŽUŽIĆ Uhićeni tajkun iz Soliduma isisao 373 milijuna kuna

Željko Žužić uhićen je danas ujutro. Policija je pretraživala niz njegovih stambenih i poslovnih prostora
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Željka Žužića, velikogoričkog tajkuna i vlasnika Soliduma, priveli su danas policajci po nalogu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva zbog sumnji u zloporabe teške nevjerojatnih 373 milijuna kuna.

Oštetio i proračun

Prema neslužbenim informacijama, Žužiću se na teret stavlja da je iz svoje osnovne tvrtke Solidum na spojene tvrtke koje su također u njegovu stopostotnom vlasništvu prebacio nekretnine vrijedne oko 50 milijuna eura. Žužić koji je do sada često bio spominjan u kontekstu raznih finacijskih malverzacija, no zbog njih nikada nije bio procesuiran, priveden je prema neslužbenim podacima danas u jutarnjim satima, a tijekom dana policija je krenula u pretrage niza njegovih stambenih i poslovnih prostora.

O samome uhićenju danas se ništa službeno ništa nije moglo doznati, no kako smo neslužbeno doznali, riječ je o planiranoj akciji policije i tužiteljstva nakon višemjesečne istrage Žužićevoga poslovanja. Žužićevi odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić danas nisu bili raspoloženi za izjave.

- Rano je išta reći u ovoj fazi, kratko je telefonski poručio Budin. Prema neslužbenim podacima, policijski izvidi utvrdili su kako postoji sumnja da je Žužić sa svoje tvrtke Solidum od 2007. do 2011. prebacivao sredstva na druge tvrtke Solidum-Žužić, Velkom i druge, znajući da će likvidacijom Soliduma sebi posušiti dugove koje je ta tvrtka imala prema raznim vjerovnicima. Riječ je, kako doznajemo, najviše o bankama, ali i državnom proračunu kojemu je Solidum ostao dužan oko 40 milijuna kuna.

Na koji je način to Žužić uspio napraviti?

Dva blokirana računa

Prema sumnjama istražitelja navodno je na osnovi dugovanja koje je njegova tvrtka Solidum imala prema njemu osobno, a riječ je o oko 25 milijuna kuna, Žužić uspio naplatiti 373 milijuna kuna. Naime, povrat navedenoga duga Solidum je Žužiću garantirao enormnim nekretninama od kojih su neke kupljene kreditom banaka, a Žužić je umjesto da te nekretinine proda, prema sumnjama policije, iste prisvojio oštetivši ostale vjerovnike.

Dakle ispada da je Žužić zapravo djelovao u dva svojstva: kao odgovorna osoba svoje tvrtke sam je sa sobom u ime tvrtke sklapao štetne ugovore kojima bi sam sebi garantirao povrat dugova nekretninama puno veće vrijednosti od samih dugova. Prema podacima Fine, s datumom 31. listopada 2013. Željko Žužić je državi Hrvatskoj kao privatna osoba dugovao ukupno 9,121.504 kune od čega dug poreza na promet nekretninama u visini od 332 383,35 kuna.

Zanimljivo je da sporni Solidum, koji se bavio nespecijaliziranom trgovinom na veliko, ima dva računa u Zagrebačkoj banci i oba su blokirana dulje od 180 dana.

Otpustio 450 ljudi

Posljednji prihod sa 2009. na 2010. godinu bio je 69,9 milijuna kuna nakon čega je 2011. tvrtka ugašena. Broj zaposlenih od 2006. godine sa 449 osoba drastično je pao već godinu poslije na 156 i zarađivali su mjesečno 4002 kune, da bi 2008. u tom istom Solidumu njih troje primalo plaću od 11500 kuna, pa 2009. dvoje je radilo za 16100 kuna te 2010. samo jedna osoba kojoj je mjesečno dolazilo 30.000 kuna neto na račun.

Od Mesićeva sponzora do kafanskog razbijača

Ljubitelj skijanja i tenisa karijeru je započeo je kao vozač kamiona nakon čega se bacio na poljoprivredu i preradu drva te postao jedan od najvećih proizvođača parketa u zemlji. Odmah je 'zaradio' kaznenu prijavu zbog krađe struje. Bio je jedan od financijera obje predsjedničke kampanje Stipe Mesića koji mu je 2004. svečano otvorio TC Solidum. Punio je novinske stupce i kada je sa sinom Hrvojemuhićen jer su pijani demolirali kafić u Glini.

Prikupio je više od 60 prometnih prekršaja. Njegov sin Hrvoje je 2007. nakon što je prethodno zaradio 19 prijava zbog vožnje u pijanom stanju skrivio nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić (19).

Žužić negira krivnju za gospodarski kriminal

Velikogorički poduzetnik Željko Žužić u statusu je osumnjičenika i tereti ga se za gospodarski kriminal u razdoblju od 2007. do 2011. godine, potvrdio je večeras Hini njegov odvjetnik Tomislav Penić rekavši da se njegov branjenik ne osjeća krivim.

Nakon završetka pretrage, vlasnik "Soliduma" noć će provesti na policiji, a tijekom sutrašnjeg dana očekuje se očitovanje nadležnog državnog odvjetništva o kojem ovisi hoće li se protiv Žužića pokrenuti istraga i zatražiti istražni zatvor.

Žužić je policijskim istražiteljima dao svu dokumentaciju. "Bio je maksimalno kooperativan", rekao je odvjetnik i naglasio da se velikogorički poduzetnik "apsolutno ne osjeća krivim".

"Ne tereti ga se ni za kakav mito, niti organizirani kriminal, već za gospodarski kriminal koji se tiče njega osobno i poslovanja njegovih tvrtki za razdoblje od 2007. do 2011. godine", rekao je. Tereti ga se, objašnjava, da je imovinom svojih tvrtki upravljao tako da je prenosio vlasništvo nekretnina s jedne na drugu temeljem pozajmica koje si je davao i temeljem pravnih poslova među tim tvrtkama te si na taj način pribavio nepripadnu materijalnu dobit i oštetio vjerovnike.

"Detalje ne znam, imovinsku korist i štetu ne znam, spominju mediji neke puste milijune kuna, 300-400 milijuna kuna - ne znam, to je doista teško reći u ovom trenutku", dodaje.

Brdo dokumentacije koju je predao istražiteljima, ističe odvjetnik, pokazuje da je Žužić sve svoje poslove vodio preko Fine, Porezne uprave, trgovačkih sudova, bilježnika.

"Dakle, za sve poteze koji mu se stavljaju na teret on ima poslovnu dokumentaciju", naglašava Penić dodajući da je velikogorički poduzetnik u tom kontekstu "jako zatečen svime što mu se događa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:47