NOVA AFERA

KAKO JE OPERIRALA BIVŠA SISAČKA VLAST Na fantomsku selidbu gradske firme potrošili 15 milijuna kuna

Komunalac je sad podstanar, a 9,5 milijuna kn od prodaje njegove prve zgrade je nestalo
 Miroslav Kiš / CROPIX

U sjeni događaja koji proteklih dana potresaju Hrvatsku ostala je nova afera iz Siska. Ekipa gradonačelnice Kristine Ikić Baniček razotkrila je sisački recept za besmisleno trošenje novca.

Bivši gradonačelnik Dinko Pintarić i društvo oko njega potrošili su 15 milijuna kuna za preseljenje gradske tvrtke Komunalac, a rezultat tog preseljenja je prodaja bivšeg prostora Komunalca, dizanje kredita za kupnju novog zemljišta te preseljenje Komunalca na čak tri podstanarske adrese.

Čudno preplaćivanje

Zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić podsjeća da je tadašnje Poglavarstvo u listopadu 2007. donijelo odluku o premještanju tvrtki Komunalac i GOS sa sadašnje lokacije u Fistrovićevoj ulici. Već krajem studenoga odlučeno je da se za novu lokaciju Komunalca kupe bivši staklenici sajma cvijeća na Obali Tome Bakača, iako su službe za urbanizam upozoravale da ta lokacija nije dobra zbog neodgovarajućih prometnica za prihvat teških kamiona i blizine tvrđave Stari grad.

Željeni su staklenici i pripadajuće zemljište procijenjeni na 11,3 milijuna kuna. Grad je odobrio da Komunalac digne kredit za kupnju zemljišta. Valja napomenuti da je pola godine prije odluke Grada da se ide u kupnju zemljišta staklenika Hypo banka prodala staklenike i pripadajuće zemljište površine 24.000 četvornih metara tvrtki Vedano d.o.o. za 3,16 milijuna kuna. Komunalac, odnosno Grad Sisak diže kredit i kupuje staklenike i zemljište za 11,3 milijuna kuna.

Podstanar

- To je tri i pol puta više nego što je Vedano platio staklenike i zemljište - napomenuo je dogradonačelnik Andučić. Dodao je kako do preseljenja Komunalca na lokaciju bivših staklenika nikad nije došlo, nego je tvrtka preseljena u prostore bivše Maloprodaje željezare i sada kao podstanar radi na tri lokacije. Skupo plaćeno zemljište staklenika (cijena je uvećana za 1,2 milijuna kuna zbog projektiranja novog sjedišta Komunalca) Grad je naknadno dodijelio Gradskom muzeju koji tamo planira napraviti etnoselo i svoje depoe.

Zemljište je sada šikara. Sisak je preuzeo od Komunalca ne samo zemljište, nego i otplatu kredita u Hypo banci, koji je Komunalac podignuo kako bi mogao kupiti to zemljište.

Što se moglo učiniti

U međuvremenu je za 9,5 milijuna kuna prodano zemljište u Fistrovićevoj ulici gdje su bili smješteni Komunalac i tvrtka Gospodarenje otpadom, s namjerom da se tamo gradi nova stambeno-poslovna četvrt Siska. Prošlo je već pet godina, a umjesto početka gradnje, što je uvjetovano ugovorom o prodaji, medijima je u kabinetu gradonačelnice predočeno da vlasnik te parcele ima adresu u Belizeu i ne zna se što će i kada graditi.

- Tih 9,5 milijuna kuna od prodaje sjedišta Komunalca i GOS-a u Fistrovićevoj bilo je oročeno na računu. Taj je novac uglavnom nestao, a Komunalac danas radi na nekoliko lokacija i plaća najamnine.

Za tih 15 milijuna kuna, koliko je cijeli taj cirkus koštao, moglo se dati 21.576 stipendija, 1,5 milijuna besplatnih autobusnih karata za nezaposlene i umirovljenike, 30.208 naknada za novorođene bebe, mogao se napraviti jedan potpuno novi, vrhunski obnovljeni dječji vrtić i još bi ostalo. Taj iznos je dostatan za 38 godina subvencioniranja prijevoza studenata koji putuju do Zagreba - rekao je Andučić.

Dvostruki računi ‘smetlara’

Sisačka gradska tvrtka Gospodarenje otpadom platila je svojim zaposlenicima u proteklih šest godina gotovo 250 tisuća kuna za troškove daljnjeg školovanja, upozorila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Žalosno je što su, na primjer, skladištari osposobljavani za voditelje odjela, a istodobno je toliko stručnih ljudi u gradu nezaposleno, rekla je gradonačelnica. Dodala je kako je u GOS-u uočeno postojanje dvostrukih narudžbenica, odnosno računa. Tako su, na primjer, 29. svibnja ove godine u 9:33:44 sati - istog dana, sata, minute i sekunde - od Narodnih novina zaprimljena dva računa, od kojih je jedan knjižen u Narodnim novinama, a drugi u GOS-u. Na računu knjiženom u GOS-u toga je dana kupljeno i preuzeto papira, tonera i registratora za 5554,36 kuna, a na računu koji je knjižen u NN-u stoji da je GOS-u isporučeno za 5554,36 kuna nešto malo papira i osam pari kopački, svaki po 550 kuna. - Takvih dvostrukih računa ima još - rekla je Kristina Ikić Baniček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 04:03