KOVAČEVIĆEVI MILIJUNI

Kako je otkriven skriveni novac: ‘Jedan je čovjek ispred vile razgovarao mobitelom...‘

Gotovina u ukupnom iznosu većem od milijun eura pronađena je u Samoboru
Dragan Kovačević (sredina)
 Damir Krajač, Željko Puhovski/cropix

Gotovina u ukupnom iznosu većem od milijun eura pronađena je pretragom provedenom u utorak i srijedu u Samoboru, u kući poznanika dojučerašnjeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, uhićenog u prošlotjednoj USKOK-ovoj akciji pod optužbom za primanje nepunih dva milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka.

Zaplijenjeni novac izravno se povezuje upravo s Kovačevićem, pri čemu postoji mogućnost da njegov prijatelj za tu gotovinu nije ni znao. Naime, kako doznajemo iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora, Kovačević je prije nekog vremena zamolio svog poznanika Deana Šparavca, jednog od direktora u tvrtki Alfa stan, da mu dopusti da u garaži njegove vile u Samoboru parkira svoj osobni automobil. Šparavec mu je to i dopustio. No, za to su u međuvremenu doznali i istražitelji te su pribavili potrebne naloge za pretres i upali u spomenutu garažu. Bio je to, neslužbeno doznajemo, pun pogodak.

U garaži su zatekli Kovačevićev pick-up, Toyotu Hilux. Kovačević inače u svojoj imovinskoj kartici nije naveo da posjeduje bilo kakav automobil, no, policija je raspolagala konkretnim informacijama da je upravo on koristio spomenutu Toyotu. A u vozilu je pronađena veća količina gotovog novca u raznim valutama i apoenima. Bilo je tu kuna, dolara, eura... Kada su sve zbrojili, istražitelji su došli do iznosa koji premašuje milijun eura.

Zanimljivo je da je u pretraženoj Toyoti Hilux pronađena i veća količina dokumentacije, koju je Kovačević očigledno u određenom trenutku odlučio skloniti. O kakvoj se konkretno dokumentaciji radi nije bilo moguće doznati, jer je i istražitelji tek trebaju pomno pregledati.

Da je Dragan Kovačević negdje “sklonio” veći iznos gotovine, istražitelji su sumnjali i prije prošlotjedne akcije u kojoj su uhićeni i Kovačević i još 12 suosumnjičenih osoba, među kojima su se našla i dva gradonačelnika i saborska zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić.

Blokada računa

Kroz mjere tajnog nadzora znali su da je ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek još u studenome prošle godine došao u Kovačevićev “Klub” u Slovensku 9, s vrećicom u kojoj je bilo 1,96 milijuna kuna, koje je neposredno prije toga podigao u banci. A došao je, kako proizlazi iz ulovljenih razgovora, na dogovoreni sastanak upravo s Kovačevićem, te je dvadesetak minuta kasnije napustio prostor bez vrećice s novcem. Gdje je taj novac završio nije se doznalo. Indikativno je bilo i Kovačevićevo ponašanje dan uoči uhićenja, kada je nervozno prevozio određene stvari s jedne lokacije na drugu, te je usput bacio mobitele u Savu.

Tada su istražitelji shvatili da je Kovačević doznao za predstojeće uhićenje te su ubrzali akciju planiranu za sljedeće jutro. Već tog dana su angažirani ronioci koji su iz Save izvukli odbačene mobitele, a ujedno se krenulo i na osiguranje Kovačevićeva stana i drugih prostora koje je koristio, kako ne bi uništio moguće dokaze u predstojećim pretresima. Međutim, u tim pretresima prošloga tjedna ipak nije pronađena nikakva značajnija svota gotovine. Ali, sada su dodatni napori policije očito urodili plodom te se pokazalo da su njihove početne sumnje bile itekako opravdane.

Važno je za napomenuti i da je USKOK već prošloga tjedna privremeno blokirao Kovačevićeve bankovne račune. Iako je Kovačević u svojoj imovinskoj kartici naveo da nema nikakve štednje, na njegovim računima su pronađena itekako značajna sredstva. Riječ je o ukupno više od pola milijuna eura.

image
Garaža u kojoj je pronađen novac
Damir Krajac/Cropix

Dragan Kovačević i članovi njegove obitelji imaju u vlasništvu niz nekretnina u Zagrebu i okolici, čija vrijednost se također mjeri u milijunima kuna. Prema podacima iz zemljišnih knjiga, na njima, barem za sada, nije upisana nikakva privremena mjera blokade.

Do Kovačevićeva poznanika Deana Šparavca jučer, unatoč nizu pokušaja, nismo uspjeli dobiti na telefon. Samo je kratko odgovorio na našu poruku ustvrdivši da u njegovoj kući prekjučer nije proveden nikakav pretres. Ipak, susjedi su nam rekli da su tamo vidjeli policiju, a Šparavec je na naše pitanje je li policija obavila pretres auta u garaži, odgovorio da nema komentara.

Inače, spomenuta garaža nalazi se u jednoj od dvije impresivne vile, smještene jedna do druge, na povišenom podestu u samoborskoj Starogradskoj ulici, koje mještanima i prolaznicima već jedno desetljeće svakodnevno privlače pozornost. O stanarima, odnosno jednom od vlasnika Deanu Šparavcu, koji u njoj živi, susjedi ne znaju ništa ili vrlo malo. Ključne stvari o tom imanju koje štite visoki zidovi doznaju iz medija. Jedino su tek znali pokoju riječ razmijeniti s vlasnikom druge vile, iz obitelji Vlahović.

S obzirom na to da rijetko koga vide da u nju ulazi, kad je tijekom srijede u vili trajao pretres, ostali su svi redom začuđeni.

- Jedan je čovjek ispred vile razgovarao mobitelom. Hodao je naprijed - natrag. I tako neko vrijeme. Prišla mu je susjeda jer joj se učinio sumnjiv, te ga je pitala koga treba, na što joj je taj čovjek rekao kako je iz policije i da se ne zabrinjava. Ubrzo su drugi susjedi povezali aktualnu aferu s Janafom s tim pretresom vile, jer se jedna od tih dviju identičnih vila već povlačila po medijima kao jamčevina za Zdravka Mamića - kaže za Jutarnji list jedna susjeda.

Drugi susjed dodaje da je te dvije vile gradila samozatajna obitelj Vlahović, nakon što su peripetije sa zemljištem otklonjene brzinski.

Batler u kući

- Tu je bila livada obrasla svime i svačime. I navodno je to bilo prije od jedne plemićke obitelji. Nacionalizacija je učinila svoje, zemljište je vraćeno vlasniku i preprodano te je prenamijenjeno u građevinsko i počelo je nicati to imanje. Polako i pedantno je to Vilko Vlahović nadgledao.

Mislim da mu je Dejan bio poslovni partner pa je zato on vlasnik lijeve vile, dok je Vlahoviću pripala desna. Dejana i suprugu viđali smo u prolazu na ulici. I to vrlo rijetko, kada su šetali psa. Inače u toj kući je batler. Muškarac dođe provjetriti i obići prostor, zaliti biljke, ponekad upali svjetlo, a inače se sve u toj kući kontrolira mobitelom, počevši od klima uređaja pa do spuštanja i dizanja roleta.

Što reći kad vidite takvo imanje, u kojem zapravo nitko ne živi, već se dolazi povremeno? Špekulira se o tom imanju svašta već godinama, no to ću zadržati za sebe - kaže nam drugi susjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:13