SUKOB OKO PRODAJE

Kako je Petrinja dječje odmaralište prodala osuđeniku za spektakularnu otmicu djeteta

Dumbović: ‘Poznajem gospodina, kao i cijelu njegovu obitelj, i znam da je riječ o jednoj poštenoj i čestitoj obitelji‘
Dječje odmaralište u Puntu i Darinko Dumbović
 Google Street View/Cropix

Dječje odmaralište prodano otmičaru šestogodišnjeg djeteta. Zvuči nevjerojatno, ali istina je. Riječ je o odmaralištu u kojem su nekad ljetovali petrinjski mališani, a koje je na 41. sjednici Gradskog vijeća 17. prosinca prošle godine prodano 51-godišnjem sisačkom autoprijevozniku Ademu Delkiću. Delkić je pravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora zbog otmice šestogodišnjeg sina trenera sarajevskog Željezničara Mirze Varešanovića i pravosuđe susjedne države tretira ga kao bjegunca jer se nije vratio s vikenda na izdržavanje kazne. Sin trenera Varešanovića otet je na povratku iz škole na samom ulazu u zgradu 8. prosinca 2004. godine oko 17.45 sati u Sarajevu.

Velik teret

Maskirani otmičari zaskočili su ga s leđa i ugurali u auto, držali ga zatočenog u jednom stanu. S Delkićeva mobitela iz Beograda istu večer Varešanoviću je upućen poziv i zatraženo je milijun eura otkupnine.

Policija je uspjela osloboditi vezanog i ustrašenog dječaka neozlijeđenog, a tijekom akcije jedan je otmičar počinio samoubojstvo. Delkić je uhićen. Njega i još šestoricu sudionika otmice sarajevski Općinski sud osudio je na ukupno 27 godina zatvora, a presudu je potvrdio i kantonalni sud.

Delkić je kaznu izdržavao u Bihaću i kad mu je ostalo još pet tjedana zatvora, dobio je slobodan vikend s kojeg se trebao vratiti 1. siječnja 2010. godine, ali to nije učinio. Delkić koji osim državljanstva BiH ima hrvatsko državljanstvo, živi u Sisku, gdje s bratom ima autoprijevoznički obrt. Krajem prosinca naumio je i uspio kupiti "Petrinjsku kuću sunca", kako su Petrinjci nazivali ljetovalište za svoje mališane.

Danas je to oronula katnica površine 15 sa 15 metara, a ukupna površina s okućnicom prema zemljišnim knjigama iznosi 545 četvornih metara i stotinjak je metara udaljena od mora. U njoj se godinama ne čuje veseli žamor petrinjskih mališana.

Politici vladajućih ta je nekretnina bila očito veliki teret jer su je prodavali više puta i prodana je 12 dana prije potresa, a kad Adem Delkić uplati novac, s njim će ugovor potpisati gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je smatrao da Gradu takva nekretnina nije potrebna i da je treba prodati upravo Delkiću. Jer, on je ponudio 1,555.000 kuna, što je bilo 205.000 kuna više od početne cijene.

Njegova ponuda bila je izdašnija i od procjene sudskog vještaka pa Dumboviću nije bila upitna i sa 14 glasova za, pet protiv i uz jedan suzdržan, odluka o prodaji je usvojena. Zgrada formalno još nije upisana na Delkića jer je rok za sklapanje ugovora 90 dana od prodaje krajem prosinca.

Pokušaj obnove

Jedan od onih koji je glasovao protiv i smatrao da Grad treba zadržati nekretninu bio je i HDZ-ov vijećnik Željko Tonković koji i dalje smatra da je Grad nije trebao prodavati.

- Sjećam se da sam i ja kao dijete tamo ljetovao, kao i brojna petrinjska djeca. Smatram da je riječ o nekretnini na dobroj lokaciji i da ju je bez obzira što sada nije upotrebljiva, trebalo sačuvati radi djece, ali vladajući su odlučili drukčije. Mi oporbeni vijećnici predlagali smo da se ta zgrada pokuša obnoviti sredstvima iz fondova EU, ali nam je rečeno da takvo što nije moguće. Ona vizualno loše izgleda, ali s obzirom da je Grad bolje stajao s proračunom, smatrali smo da je treba pokušati obnoviti. Čak su prijašnjih godina bila određena neka sredstva za ulaganje, ali to se nikad nije dogodilo. Ne znam zašto, ali vladajući je već pet godina žele prodati i sada su uspjeli u tome. Mislim da se nije trebalo voditi računa samo o financijskom, nego i socijalnom interesu - kaže Tonković.

Delkić, kupac dječjeg odmarališta, tvrdio je da nema nikakve veze s otmicom dječaka jer se prikazivao kao žrtva medija i ljudi iz kriminalnog miljea i spremao se čak i tužiti državu BiH sudu u Strasbourgu.

O prodaji odmarališta pitali smo jučer i petrinjskoga gradonačelnika Darinka Dumbovića, kao i poznaje li Adema Delkića.

- Poznajem ga, kao i cijelu njegovu obitelj, i znam da je riječ o jednoj poštenoj i čestitoj obitelji. Ne, nisam znao da je osuđen za otmicu djeteta, znam da je imao neke incidente prije 20-25 godina, ali nije moje da ja provjeravam je li tko za što osuđen. Jako mi je žao ako je tako, to bi sada moglo biti problematično. Ali, čudno je da nitko od 22 vijećnika nije postavio to pitanje - rekao nam je Dumbović.

Nisu postavili zahtjev

Na pitanje je li točno da su neki predlagali da se taj objekt uredi, odgovorio je potvrdno.

- Da, bilo je takvih prijedloga, ali ja smatram da Petrinja nije toliko bogat grad da bi imala kuću na moru. Tražili smo i način da to odmaralište obnovimo uz pomoć fondova EU, ali to nije bilo moguće, jer nekretnina nije na području Petrinje - rekao nam je Dumbović.

Pokušali smo jučer na dva broja kontaktirati i Adema Delkića, ali nitko nije odgovarao na pozive. O Delkiću nam je otac otetog dječaka Mirza Varešanović rekao:

- Ovo je skandalozno, to je čovjek koji bi trebao biti u zatvoru.

Ministarstvo pravosuđa nam je odgovorilo da BiH nije tražila izručenje, ni izdržavanje kazne.

- Još 2005. godine oformili smo predmet međunarodne potrage protiv Adema Delkića, ali nije proveden postupak međunarodne pravne pomoći radi izručenja ili preuzimanja zatvorske kazne jer nadležna tijela BiH nikad nisu postavila takav zahtjev - odgovorili su.

Je li osuđivan za kakva druga djela nisu nam mogli odgovoriti jer to nisu javno dostupni podaci, ali kako smo doznali, osim kazne za otmicu Delkić nema drugih kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 10:19