KUPOVINA POLITIČKOG MIRA?

KAKO JE PLENKOVIĆ NAJAVOM POVIŠICA UGASIO SUKOB U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: U HDZ-u procjenjuju da nakon ovih ustupaka mogu i na izbore

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Krizu vladajuće koalicije uzrokovanu time što su HDZ-ovi partneri iz HNS-a i stranke Milana Bandića stali na stranu sindikata učitelja koji traže 6,11 posto veće koeficijente za izračun plaća u srijedu je razriješio premijer Andrej Plenković.

Govoreći o radu Vlade, otkrio je kakvom se rješenju domislio da smiri duhove u koaliciji: Vlada će ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, a zbog toga se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan posto planirano od 1. siječnja.

“Svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova”, objavio je premijer.

Najavio je i povećanje minimalne plaće i neoporezivog dijela dohotka za 200 kuna, pa su neki njegov govor u Saboru “pročitali” predizbornim, točnije kao pripremu terena za raspisivanje prijevremenih izbora na koje bi Plenković izašao s porukom - da su on i njegov HDZ zaslužni za povećanje plaća, a da su zasluge HNS-a i Bandića minimalne ili baš nikakve.

B opcija

- HDZ je spreman i dalje na sve, pa i na prijevremene izbore. Ja razumijem da netko Plenkovićev govor može protumačiti kao predizborni, ali njegov govor je samo nastavak naše kontinuirane politike podizanja plaća i u javnom i u realnom sektoru. Ovo nije nikakva pogodba s HNS-om i Bandićem nego nastavak Plenkovićeve politike. Dakle, spremni smo i na opciju A, a to su redovni izbori u jesen 2020., i na opciju B, prijevremene izbore ove zime, i svima mora biti jasno ono što je Plenković danas rekao: HDZ na ucjene neće pristati.

- Premijer je utišao koalicijske partnere, ošamutio oporbu i iznenadio dio HDZ-a koji je mislio da će on popustiti učiteljima, a ne da će nastaviti provoditi svoju politiku - tvrdi izvor iz vrha HDZ-a. Sugovornik iz vladajuće stranke vrlo blizak Plenkoviću kaže da je za njega problem s HNS-om i Bandićem time okončan te da bi “baš volio vidjeti” da HDZ-ovi koalicijski partneri izmisle neke nove zahtjeve kojima bi ucjenjivali premijera. U HDZ-u naglašavaju kako je primarni cilj da Vlada u istom formatu odradi mandat do kraja.

Dio HDZ-ovaca, međutim, na Plenkovićev potez gleda drukčije.

- Plenković je napravio ustupak, apsolutno je riječ o popuštanju - smatra jedan istaknuti HDZ-ovac. Uvjeren je da prijevremenih izbora neće biti, iako ih u vodstvu stranke i dalje spominju kao mogućnost.

Ključan trenutak

- Plenković zbog predsjedanja Europskom unijom neće ništa riskirati. Njemu je tih šest mjeseci za njegovu karijeru važnije od ičega - komentirao je naš sugovornik. Još jedan HDZ-ovac ističe kako Plenković neće iskoristiti ovu situaciju za izbore: “Plenković nema petlje za to. Da je Plenković takav igrač, ne bismo mi bili tu gdje jesmo.”

Dva izvora iz vodstva HDZ-a koji ne pripadaju užem Plenkovićevu krugu tvrde da je HDZ sada u dobroj prilici za raspisivanje prijevremenih izbora.

- Možda bih ja to i napravio, ali Plenkovićev modus operandi je drugačiji. Mislim da je njemu dovoljno to što je utišao HNS i Bandića, te da sada u miru može predvoditi hrvatsko predsjedanje Vijećem EU od 1. siječnja 2020. Uostalom, ja mogu shvatiti i moguću Plenkovićevu dilemu jer iako je točno da bi mi s lakoćom dobili prijevremene izbore, isto tako je točno da zbog slabog koalicijskog potencijala HDZ-a na koncu možda ne bismo imali s kime sastaviti Vladu - kaže jedan od njih.

Bez prijetnji

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je posljednjih dana otvoreno prijetio ukidanjem podrške Vladi, uoči saborske sjednice promijenio je ploču i odgovornost za krizu u koaliciji prebacio je na ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak: “Tri su prioriteta u ovoj državi, to zna premijer Plenković, a ne zna ministrica Divjak. Ja apeliram na ono što je prisegao Plenković, da provedemo tri prioriteta, a ne da se borimo za fotelje”, rekao je Bandić, čiji se Klub, umjesto u Saboru, sastao u palači Dverce.

Bandić je u srijedu kazao da vjeruje premijeru i prozvao ministricu: “Gospođa Divjak se protivila, a protivi se i sada i ucjenjuje premijera. Ona ne smije ucjenjivati premijera, ona je dio koalicije i ne razumije prioritete.”

Šef Kluba Kažimir Varda pročitao je priopćenje iz kojeg se može zaključiti da će se tek dogovoriti o daljnjim načinima glasovanja. Rok Vladi nisu dali, kažu da ima vremena do proračuna. A Varda je na koncu “citirao predsjednika stranke - mi smo zadnji koji će izaći iz parlamentarne većine”.

Doznajemo i da Bandić ne ide s prijedlogom GUP-a na sljedeću sjednicu Skupštine.

Zbog velikog broja primjedbi HNS-ovo Ministarstvo graditeljstva nije mu još dalo prolaz što je, kako se priča po kuloarima, dodatni uzrok njegova bijesa. HDZ-ovci su, doznajemo, dobili naputak da u vezi s GUP-om ostanu suzdržani.

Neki saborski zastupnici su najavu o povećanju plaća kojima treba prethoditi kompleksna analiza ironično komentirali: “Imali smo Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, sad je red da zbog krize u koaliciji dobijemo i Povjerenstvo za suočavanje s budućnošću.”

HNS traži još malo

Duhovi su se malo smirili i u HNS-u. Njihov šef Kluba Milorad Batinić izrazio je zadovoljstvo Plenkovićevom odlukom jer je njegov prijedlog na tragu povećanja plaća i standarda nastavnicima i učiteljima. Očekuje, rekao je, da se stvari konkretiziraju.

U redovima HNS-ovaca neslužbeno se može čuti da su djelomično zadovoljni. Smatraju da je Plenkovićevo obećanje o ispravljanju nepravdi nagomilanih u koeficijentima teško provedivo iduće godine.

“To je realno provesti u drugom mandatu. Koeficijenti složenosti poslova u javnom sektoru su se od 2014. u raznim resorima mijenjali čak 19 puta i puno je to problema. Nema izmjena bez reformi javne uprave, ali mi neovisno o tome čekamo da se riješi problem prosvjetara”, kazao nam je neslužbeno jedan HNS-ovac.

“Premijer se ponaša kao Djed Mraz u predizbornoj godini”

Davor Bernardić, SDP:

“Građanima ste opet prodali jeftini populizam, ali od vas ništa drugo i nismo očekivali, samo lažna obećanja i korupciju. Više od milijun građana je na rubu siromaštva, polovicu čine umirovljenici koji ne mogu kupiti vrećicu bombona unucima.

Korupcija nikad veća, a investicije nikad manje. Vlada se, umjesto da rješava siromaštvo, odlučila na planiranu taktiku stvaranja kaosa i poticanja nacionalizma da prikrije nemoć i nesposobnost. Jedina ozbiljna reforma je ona o blagdanima.”

Božo Petrov, Most:

“Umjesto istinskih reformi afirmirali ste političku trgovinu kao dio javnog diskursa. Na Trgu sv. Marka imamo reality show, to je dojam po kojem će ova Vlada ostati upamćena. Vi ste “kriza Vlada”. Kako vjerovati u obećanje o rastu plaća kada se ni jednog obećanja ne držite, jer u vas obećanje traje jedan dan?”

Gordan Maras, SDP:

“Najviše vidim strah u očima premijera, boji se izbora, želi se još godinu dana držati za svoju fotelju, pristat će na sve samo da bi još godinu dana bio premijer.”

Arsen Bauk, SDP:

“Vidio sam da su prosvjetni sindikati negativno reagirali na najavu premijera. U prvoj analizi, u klupama, dok su kolege iz HDZ-a pljeskali, utvrdili smo da odustajanje od smanjenja PDV-a na 24% znači povećanje oko 2 mlrd. prihoda u proračunu, a ovo povećanje od 4% u 2020. znači 1,2 mlrd. kuna, što znači da će negdje još raspodijeliti 800 milijuna kuna...

Premijerov potez s najavom povećanja plaća prvenstveno je dobar za premijera zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini. Naime, očito je Vlada odlučila povećati plaće svima kojima može, a ne onima koji su trenutačno deficitarniji. Što se tiče odustajanje od PDV-a, tu je uzeo svima.”

Krešo Beljak, HSS:

“Prvo sam pomislio da dajete izvješće opozicije ili izvješće Zorana Milanovića i SDP-a, da bih dočekao kraj kad sam pomislio da je riječ o izvješću premijera Švedske, Norveške, Islanda ili Švicarske. Ovo nije bilo izvješće predsjednika Vlade, već izvješće predsjednice Republike, koja je u svom inauguracijskom govoru rekla da će Hrvatska biti najbogatija država na svijetu.” (Ž. Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:52