BEZ ODUŠEVLJENJA

KAKO JE POVRATAK BIVŠEG PREDSJEDNIKA DOČEKAN U STRANCI 'On je već izgubio od Grabar-Kitarović, ta je priča za mene zaključena. Mnogima se zamjerio'

 
Zoran Milanović i Ivo Josipović
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Ivu Josipovića bismo rado vidjeli kao SDP-ova zastupnika u idućem sazivu Sabora, ali on gotovo sigurno neće biti naš kandidat za predsjednika države. Uostalom, on je već jednom izgubio izbore od Kolinde Grabar-Kitarović, tako da ja tu priču smatram već ranije zaključenom - rekao je bliski suradnik šefa SDP-a Davora Bernardića u kontekstu vrlo izglednog povratka bivšeg predsjednika RH u SDP.

Predsjedništvo SDP-a u utorak je odlučilo da će formirati tročlanu ekipu koja će s Ivom Josipovićem i njegovim timom iz Naprijed Hrvatska pregovarati o priključenju cijele te stranke SDP-u.

Različite poruke

- Nije točna informacija da sam se ja vratio u SDP. Naprijed Hrvatska tek idući tjedan ima sjednicu Predsjedništva na kojoj ćemo odlučiti hoćemo li pregovarati o priključenju SDP-u. Ja se nadam da hoćemo i da će ti pregovori biti uspješni - izjavio je Josipović.

Na pitanje ima li ambiciju kandidirati se još jednom za predsjednika RH, kaže da zasad o tome ne razmišlja i da njegova kandidatura neće biti tema pregovora sa SDP-om.

- Kao što to nije bila tema razgovora s GLAS-om, tako neće biti ni s SDP-om. Ali, zagovaram odluku da zajednički predsjednički kandidat ljevice i lijevog centra bude onaj koji će imati najveće šanse za pobjedu - tvrdi Josipović.

Moguću Josipovićevu kandidaturu zasad ne podržava gotovo nitko u vodstvu SDP-a.

- Ivu znam jako dugo, on je čovjek koji ima određenih znanja, ali u političkom smislu on je sebičnjak. On je od SDP-a puno dobio: i u Gradsku skupštinu i u Sabor ušao je na našoj listi kao nezavisni kandidat, a kasnije je kao naš kandidat pobijedio i na predsjedničkim izborima. Mislite li da bi on ikada došao na Pantovčak da ga mi nismo kandidirali i stali uz njega? I onda nam je lijepo vratio, kada je izgubio predsjedničke izbore protiv Kolinde Grabar-Kitarović drvlje i kamenje je sasuo na SDP. Mnogima se zbog toga zamjerio i zato njegova ponovna kandidatura ne bi bila dobro primljena. Istina je da je Milanović bio nekorektan prema njemu, ali nije zbog toga smio napasti cijeli SDP. Na kraju, čak i da ga mi kandidiramo, nisam siguran da bi prošao na izborima. Ako u stranku ulazi s tom kalkulacijom, doživjet će fijasko - smatra član Predsjedništva SDP-a.

Glas protiv

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kaže da je Josipović dobrodošao, ali da ga ne vidi kao predsjedničkog kandidata.

- Naravno da je njegova ambicija legitimna i da smatra da bi bio bolji kandidat od aktualne predsjednice. Naravno da bi on za lijevi centar bio logičniji izbor od Kolinde Grabar-Kitarović, ali mislim da će to teško ići - rekao nam je Komadina prije nekoliko dana i dodao da mu Josipovićev povratak na Pantovčak ne djeluje realno.

Jedini podržavatelj

Predrag Matić jedan je od rijetkih dužnosnika SDP-a koji blagonaklono gleda na mogućnost da Josipović bude njihov predsjednički kandidat.

- On je bio najbolji hrvatski predsjednik dosad. Treba vidjeti kakve će kandidate SDP imati, u stranci se još nije razgovaralo o tome, ali što se mene tiče, zašto ne - rekao je Predrag Matić. Osim što većina u vodstvu SDP-a tvrdi da Josipović neće biti njihov kandidat, dosta njih je ravnodušno i prema samom povratku bivšeg predsjednika u SDP.

- Nije mi dobro sjeo njegov odnos prema SDP-u kad je izgubio predsjedničke izbore. Drago mi je što je progledao i lijepo je što nam se vratio, ipak je on socijaldemokrat - izjavio je član Predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:26