POKRENUTA MEĐUNARODNA ISTRAGA

KAKO JE PROČELNIK ZA FINANCIJE U ĐAKOVU NASJEO NA LAŽNI EMAIL I PREVARANTU UPLATIO 50.000 EURA IZ GRADSKE BLAGAJNE 'Bilo mi je malo čudno...'

Marin Mandarić
 Vlado Kos / CROPIX

Trebao je to biti miran 9. srpnja, ponedjeljak nakon Đakovačkih vezova, kada se Đakovo odmara od svoje tradicionalne manifestacije, no e-mail koji je tog prijepodneva stigao u Odjel za financije Grada pretvorio ga je u dan računalne prijevare, piše Glas Slavonije. Njome je njegov pročelnik Slavko Troha, koji slovi za savjesnog službenika koji oprezno bdije nad gradskim novcem, doveden u zabludu te je na račun u Velikoj Britaniji prebačeno 50.000 eura gradskog novca, a o čemu je u redakciju Glasa Slavonije stigla anonimna dojava.

Prijevara je istoga dana prijavljena policiji, DORH-u, pokrenuta je međunarodna istraga. - U Odjel za financije stigla je poruka s upitom možemo li obaviti plaćanje u inozemstvo. Počinitelj prijevare u zabludu je doveo našeg službenika tako što se predstavio u moje ime, napravio lažni mail s podacima kao da sam to ja, objašnjava gradonačelnik Marin Mandarić.

Počinitelj mu nije hakirao mail, nego adresu s koje je poslao svoj mail nazvao gradonačelnikovim imenom. - Na taj mail pročelnik je odgovorio upitom na koji račun, komu i koji iznos, provjerio u banci može li ići uplata, dobio instrukcije za plaćanje i ono je odrađeno, nastavlja Mandarić.

Prijevarom je na Otoku završilo 49.210 eura...

Podsjećajući na proceduru kako se obavljaju plaćanja, Mandarić dodaje kako se taj dan, do tada, on i pročelnik nisu vidjeli ni čuli. Oko 14.30 sati, nastavlja, pročelnik mu na mail šalje potvrdu o uplati. - Bilo mi je malo čudno. Prvo se činilo da je nama netko nešto platio iz Britanije, no potom vidim da smo mi nekom platili. Nazvao sam ga i pitam što smo mi to platili. Pozvao se na mailove koji su stigli s mojim imenom. Shvatili smo da je posrijedi prijevara dovođenjem u zabludu, pozvali smo policiju, koja je izuzela mailove, dokaze, nazvali banku da se stopira plaćanje, no ono je već prošlo, prepričava kronologiju nesretnog 9. srpnja Mandarić.

Uz pročelnika, nalog za plaćanje, takva je praksa, potpisala je još jedna službenica Odjela.

Protiv nepoznatog počinitelja prijevare podnesena je kaznena prijava. - Radi se provjera IP adrese, tokova novca. Nadamo se da će mu se ući u trag, da se novac vrati, ističe Mandarić.

No što ako do toga ne dođe? - Zakon predviđa i odgovornost za nastalu štetu, no nadamo se da će policija ući u trag novcu i vratiti ga kako se ne bi potezalo pitanje za nadoknadu štete. Jer nama je sada proračun u manjku za taj iznos za koji nemamo planiranu poziciju. Bilo bi najbolje da se taj novac vrati i za Grad i za proračun i za službenike koji su dopustili da budu dovedeni u zabludu, odgovara Mandarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:39