DEFINITIVNI PORAZ

Kako je propala revizija presude UNICTRAL-a: Nije prošao pokušaj Vlade da sruši ugovor s MOL-om o Ini

Švicarski sud istaknuo je da su hrvatski sudovi, za razliku od arbitražnih sudaca, vjerovali iskazu svjedoka Roberta Ježića

Iz Banskih dvora danas su nam potvrdili da je Savezni vrhovni sud Švicarske 23. rujna ove godine odbacio zahtjev Vlade za reviziju pravorijeka Arbitražnog suda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u sporu s MOL-om.

- Zahtjev za reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz 2016. godine u predmetu između Hrvatske i MOL-a podnesen je u veljači ove godine na Saveznom vrhovnom sudu Švicarske, a temeljem presude Vrhovnog suda RH, kojom je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom su Ivo Sanader i Zsolt Tamas Hernádi proglašeni krivima zbog kaznenih djela primanja odnosno davanja mita. Vlada odluku Saveznog vrhovnog suda prima na znanje i, kao što je prethodno najavljeno, nastavlja s aktivnostima na promjeni modela korporativnog upravljanja u Ini - poručeno nam je iz Vlade.

Upravljanje Inom

Vlada je prvo pred UNCITRAL-om pokušala ishoditi proglašenje ništetnosti Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA - Industriju nafte d. d. i Ugovora o plinskom poslovanju od 30. siječnja 2009. Budući da je UNCITRAL odbio Vladin zahtjev, Banski dvori pokušali su reviziju pred Saveznim vrhovnim sudom u Švicarskoj. Tim ugovorima države i MOL-a, među ostalim, promijenjen je način upravljanja Inom, tako da je MOL stekao nadmoć u Upravi kompanije od šest članova, u kojoj svaka strana (Vlada, MOL) daje po tri člana, ali predsjednika Uprave predlaže MOL te on može presuditi pri ravnoteži u glasovanju.

Isto tako, povećana je moć Vijeća izvršnih direktora u Ini, a u praksi se pokazalo da izvršni direktori odgovaraju izravno MOL-u, a ne Upravi Ine. Vlada želi promijeniti takav korporativni način upravljanja, pozivajući se i na pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL. Građa koja je u istrazi, optužnici i sudskom postupku prikupljena o okolnostima pod kojima je Vlada u mandatu premijera Sanadera omogućila MOL-u stjecanje prevlasti u Ini prezentirana je i u arbitraži pred UNCITRAL-om i u pokušaju revizije pred švicarskim Vrhovnim sudom.

Tijek postupka

U lipnju 2011., podsjetimo, USKOK je protiv Sanadera otvorio istragu zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti te primio mito od deset milijuna eura od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernádija, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini, a istraga se poslije pretvorila u optužnicu i sudski postupak uz ključno svjedočenje poduzetnika Roberta Ježića. Ježić je posvjedočio da se na njegovu računu u jednoj švicarskoj banci nalazi pet milijuna eura uplaćenih kao mito Sanaderu, ali taj novac do dana današnjeg nije uplaćen u državni proračun. Utoliko ni drugih pet milijuna eura koje je Ježić, prema vlastitom svjedočenju, trebao primiti na račun u Švicarskoj i proslijediti Sanaderu više nitko i ne spominje.

Prema navodima N1 televizije, Savezni vrhovni sud Švicarske u sklopu spomenutog Vladina zahtjeva za reviziju pravorijeka UNCITRAL-a propitivao je i značenje vjerodostojnosti iskaza svjedoka Roberta Ježića za presudu Sanaderu i, posljedično, ništetnost spomenutih ugovora Vlade i MOL-a.

- Čitanjem arbitražne presude i kaznenih odluka hrvatskih pravosudnih tijela postaju jasna razmimoilaženja koja se u bitnome odnose na različite ocjene iskaza više sudionika u ovoj aferi, a posebice iskaza Roberta Ježića. Naime, čini se da su hrvatski sudovi, za razliku od Arbitražnog sudišta, smatrali da je Robert Ježić vjerodostojan svjedok - navodi se u odluci Saveznog vrhovnog suda kako je prenosi N1.

Zatim se u odluci zaključuje kako za pravorijek UNCITRAL-a nije presudno razmimoilaženje hrvatskih sudova i UNCITRAL-a o Ježićevu svjedočenju. U nastavku odluke zaključuje se kako pravomoćnost presude za korupciju prilikom sklapanja spornih ugovora s MOL-om nije dostatan razlog za reviziju presude UNCITRAL-a.

Investicijski spor

Vlada je odluku o pokretanju revizije tog arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a donijela 30. prosinca prošle godine, čime je, barem na nekoliko godina, stavljena točka na pregovore s MOL-om o otkupu udjela mađarske kompanije u Ini. Vlada se bila odlučila za nastavak pravne bitke u kojoj je arbitraža UNCITRAL-a jedno, a spor pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu drugo poglavlje.

Spor pred ICSID-om pokrenuo je MOL u prosincu 2014. s ciljem naplate odštete od Republike Hrvatske za nepoštivanje ugovora s Vladom. Presuda u sporu MOL-a i Vlade pred ICSID-om donesena je u srpnju ove godine, ali još nije objavljena. Prema sažecima presude koji su dostavljeni Vladi i MOL-u obje su strane proglasile pobjedu. Prema Vladinim tvrdnjama, MOL je uspio samo u dijelu svojih zahtjeva.

- Činjenica jest da je u svojem pravorijeku Arbitražni sud odbio većinu MOL-ovih zahtjeva za naknadu štete i prihvatio tek njihov manji dio koji iznosi oko 184 milijuna dolara od ukupnih zahtjeva, koji su dosezali više od 1,1 milijardu dolara - poručeno je iz Vlade nakon što je MOL proglasio pobjedu u sporu pred ICSID-om. Iz MOL-a je Vladi sredinom srpnja poslana poruka da treba uskladiti pravorijek ICSID-a sa svojim pravosuđem i prenijeti nalaz ICSID-a da nije bilo kaznene odgovornosti Zsolta Hernádija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:00