OPORBENI NAPADI

Kako je prošlo ‘rešetanje‘ ministara: Filipović zapinjao u odgovorima, HDZ-ovci se dodvoravali Plenkoviću

Oporba nije dala podršku Filipoviću, Piletiću i Šimpragi, premda je u slučaju Anje Šimprage nahvalila njezin rad

Andrej Plenković, Davor Filipović

 Damjan Tadić/Cropix

Matični saborski odbori su većinom glasova podržali izbor novih ministara. Dvoje na "posudbu": Anje Šimprage, buduće potpredsjednice za društvene djelatnosti i ljudska prava i Marina Piletića za ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike budući da Boris Milošević i Josip Aladrović imaju otvoreni poziv premijera da se vrate u Vladu kad dokažu svoju nevinost. I Davora Filipovića kao "trajni" izbor za ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Oporba im nije dala podršku, premda je u slučaju Anje Šimprage nahvalila njezin rad, ali, rošadu ne mogu podržati jer se, kako je rekao SDP-ov Peđa Grbin, ne radi o rekonstrukciji nego prisilnoj zamjeni na koju je Vladu natjerao DORH. S time se složio i desni dio oporbe. Nikola Grmoja tvrdi da "oni nikad ne bi bili kandidati da DORH ne vodi istragu" te da Tomislav Ćorić ne odlazi na vlastiti zahtjev nego zato što je upleten u aferu s vjetroelektranom.

Kritizirali su i zgusnuti raspored tri sjednice odbora, sazvanih u razmaku od samo pola sata, iako praksa svjedoči da "ispitivanja" traju po sat i pol. Zbog toga su zastupnici ostali bez prava na repliku na premijerovo predstavljanje ministara. A to je, upozorili su, suprotno Poslovniku, i prema Grmoji, simptom omalovažavanja zastupnika.

image

Andrej Plenković, Anja Šimpraga

Damjan Tadić/Cropix

Najburnije je bilo na zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša i prirode na kojemu je premijer Andrej Plenković predstavio Filipovića kao "sposobnog, mladog čovjeka koji je doktorirao s 26 godina, objavio je više od 70 radova... i vrlo brzo će preuzeti konce u važnom resoru". Kao njegov ključni pravac Plenković je najavio "čitav paket koji se odnosi na održivi razvoj i klimu" i zaključio da će on svojom energijom biti dobar timski akter.

Najveći prigovor oporbe je da Filipović nema iskustva u energetskom sektoru. Anku Mrak Taritaš brine kako će on voditi razgovore sa Slovenijom oko zbrinjavanja nuklearnog otpada NE Krško kad nema iskustva. Filipoviću se njezina opaska nije dopala: "Ne mogu se složiti s time da nemam iskustva u energetici; posljednjih pet mjeseci sam član Nadzornog odbor Ine".

Sandra Benčić, ZLB, rekla je premijeru da je nakon njegova izbora Ivana Paladine povjerenje u rekonstrukciju Vlade palo: "Razgovaramo s kandidatom za najvažniji portfelj za razvoj Hrvatske. Kako izbor Filipovića koji nema baš visok rejting doprinosi povjerenju? Koliko ministar mora afera imati da bi napustio Vladu?" Premijer joj je odgovorio da su povjerenje sa 66 mandata dobili na izborima i da ga je Paladina uvjerio da ima odgovore kojima sve može objasniti.

image

Anja Šimpraga

Damjan Tadic/Cropix

Filipović se jako trudio biti koncilijantan. Neprestano je ponavljao da će dati sve od sebe: "Moja vrata uvijek su vam otvorena, tu sam za sve vas, radit ću maksimalno..." Oporba je Filipovića tjerala pred zid konkretnim pitanjima; od eura, rekordne stope inflacije, alternativnih pravaca dobave plina jer LNG "nije naš i ovisi o količini ruskog plina", odvajanju otpada, Brodosplitu, kolonizaciji Hrvatske od strane Mađarske, otkupu Ine, njegove uloge kao predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih šuma u padu dobiti i rastu duga. No, Filipović je, osim jasnog stava da podržava euro, zapinjao u odgovorima i izvlačio se općim frazama o najboljem interesu Hrvatske.

Zamjerio je da neka pitanja nisu korektna, poput onog da je predsjednik uprave Krunoslav Jakupčić HŠ kojeg je USKOK priveo na ispitivanje financirao njegovu kampanju... Pred kraj je poručio: "Moj životopis je primjer kako bi se trebalo raditi. Za docenta sam biran sa 60 radova, a uvjet je bio samo šest, pa mi ne možete reći da baš ništa ne znam. Opravdat ću povjerenje svojim trudom, radom i poštenjem."

image

Andrej Plenković, Davor Filipović

Damjan Tadić/Cropix

"Nesposobnost premijera da na vrijeme izabere ministre ne može biti razlog za izvanredno stanje", pobunila se Karolina Vidović Krišto zbog ritma sjednica i poručila da Filipovićev CV izgleda kao "priručnik u dubinsku korupciju". Ona je na sjednici Odbora za Ustav napala Anju Šimpragu ustvrdivši da je njezin izbor udar na ustavno-pravni poredak: "Premijeru, niste branili Hrvatsku, a sad podržavate osobu koja veliča Ratka Mladića i negira Oluju". Grbin se zgrozio "ispadom nacionalizma, šovinizma i mržnje" i poručio joj da se srami.

Šimpraga je obećala da će nastaviti raditi u duhu Borisa Miloševića koji je nosio mir: "Nadam se da ću biti ona koja će tu štafetu preuzeti dalje i nastaviti s izgradnjom međunacionalnog povjerenja i razumijevanja".

Kandidata za ministra Marina Piletića na zajedničkoj sjednici triju saborskih odbora – za obitelj, mlade i sport; za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, te za zdravstvo i socijalnu politiku premijer je predstavio: On je saborski zastupnik, mlad čovjek, obnašao je niz istaknutih dužnosti, ima veliko političko iskustvo…socijalno je inteligentan, realan, jedan je od agilnijih članova HDZ-a, dva je puta bio gradonačelnik Novske, bio je dožupan.

- Riječ je o kompleksnom i važnom resoru, očekujem da bude na visini zadatka i napravi iskorake – rekao je premijer o Piletiću, dodajući da je on spremno prihvatio ponudu za ministra. Plenkoviću je replicirala Katarina Peović, koja ga je podsjetila da je najavio mogućnost povratka ministara na odlasku, te da onda o Piletiću očito govorimo kao ministru na određeno vrijeme.

- To nije strano našim radnicima jer smo zemlja s najviše radnika na određeno vrijeme. Osvrnula bih se na brojke koje iznosite, radi se o statističkim manipulacijama…nikad ne radite usporedbe s drugim zemljama. Naše minimalne plaće rasle su najmanje u zadnjih deset godina – rekla je Peović, na što joj je Plenković uzvratio da bi volio da pogleda što je bilo prije njegove Vlade i sada. SDP-ova Andreja Marić kazala je kako Piletić ima "dojmljiv stranački životopis".

- Piletić je među prvacima u hvali vašeg lika i djela. U Saboru je bio svadljiv, pa se nadam da neće biti takav kao ministar – rekla je Marić premijeru i upitala ga je li Piletić bio njegov prvi izbor za ministra nakon što su neki to odbili.

image

Marin Piletić

Damjan Tadic/Cropix

- Ako nađete nekoga koga sam to pitao prije Marina, odmah ću dati ostavku – odgovorio je Plenković. I Peović je dodala da je Piletić u Saboru bio najviše aktivan kad je trebalo braniti Plenkovića. HDZ-ovci Tomislav Okroša, a posebno Anita Pocrnić Radošević toliko su se dodvoravali Plenkoviću, da je njegov jedini komentar na repliku Pocrnić Radošević bio – "skoro se sve slažem s vama", što je izazvalo smijeh na sjednici.

Piletić je kazao kako prijedlog da uđe u Vladu ne vidi kao "neko revolucionarno otkriće ili trenutak, nego kao kontinuitet u provođenju svih aktivnosti Vlade o čemu je premijer govorio".

- Braneći politiku Vlade iz prethodnog mandata, imao sam priliku braniti boje HDZ-a u 6. izbornoj jedinici i tad sam rekao da želim provoditi program Sigurna Hrvatska – rekao je Piletić i potom naveo prioritete, koji su se svodili na navođenje ciljeva iz tog programa, počevši sa 100.000 novih radnih mjesta do 2024. godine.

Oporbeni zastupnici Piletiću su postavljali neka konkretna pitanja o tome kako riješiti probleme u sustavu socijalne skrbi, kako pomoći umirovljenicima, oko zbrinjavanja starih i nemoćnih, udomiteljstvu,… SDP-ova Sabina Glasovac ga je pitala koja su mu brza rješenja, te kada će doći do usklađivanja mirovina s realnim rastom cijena. Pitala ga je i kako misli stati na kraj zloupotrebama u mirovinskim fondovima poput one u kojima su obavezni mirovinski fondovi postali na neki način žrtve ortačkih ugovora i mešetarenja aktualnog ministra Paladine nakon čega su mirovinski fondovi ostali oštećeni za 12 milijuna kuna, a Paladina je izašao bogatiji za brojne nekretnine. Piletić je kazao da brzih rješenja nema, da treba sjesti s timom, te s ministrom financija.

image

Marin Piletić, Andrej Plenković

Damjan Tadić/Cropix

- Ovo što ste rekli za druge članove Vlade, to neće raditi ministar rada – odgovorio je Piletić, kojeg je Katica Glamuzina iz Socijaldemokrata pitala i zna li koliki je broj centara, zavoda i ustanova za koje će biti odgovoran.

- To je tehničko, a ne političko pitanje. Nismo na Milijunašu – uzvratio je Piletić kojeg su na kraju sva tri odbora većinom glasova podržali za novog ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:59