PUCANJE MJERA

KAKO JE RIMAC OTKRILA BUBU U SVOM AUDIJU Prije nego je našla prislušni uređaj, za pomoć se obratila dvojici prijatelja, doznali smo o kome je riječ

Josipa Rimac
 Livio Andrijić / CROPIX

Je li donedavna državna tajnica u Ministarstvu uprave, a sada USKOK-ova okrivljenica Josipa Rimac prošloga tjedna dobila konkretno upozorenje da je pod tajnim nadzorom policije ili je “bubu” u svom Audiju otkrila više slučajno, u okviru protuprislušnog pregleda vozila, koje je, navodno, i prije provodila?

Odgovor na to pitanje ne zanima samo hrvatsku javnost nego i istražitelje u konkretnom slučaju. Službene informacije o pronalasku “bube”, a time i kompromitaciji tajnih mjera koje su se nad njom provodile nekoliko mjeseci, nije moguće dobiti. Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji još pokušavaju utvrditi je li netko “iznutra”, netko tko je znao da se nad njom provode tajne mjere, direktno upozorio osumnjičenu Josipu Rimac da joj je vozilo ozvučeno.

Kako god bilo, Rimac je sredinom prošlog tjedna odjednom odlučila obaviti protuprislušni pregled automobila. Vezano uz angažman stručnih osoba koji raspolažu potrebnim uređajima, obratila se određenim osobama. Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, istražitelji su zabilježili da je o tome razgovarala s najmanje dvije osobe, Tonćijem Matasom, nekadašnjim šefom zadarskog Centra SOA-e, a danas direktorom za korporativnu sigurnost Hrvatske pošte, te sa svojim prijateljem, poduzetnikom Josipom Pleslićem.

Za sada nije bilo moguće doznati je li netko od njih dvojice pozvao “dečke”, navodno iz jedne detektivske agencije, da pregledaju Audi Josipe Rimac ili je možda sve to organizirala preko nekog trećeg. U svakom slučaju, protuprislušni pregled ubrzo je obavljen te je uistinu pronađen prislušni uređaj u njezinu vozilu.

Došla u Heinzelovu

Prema našim izvorima, nakon pronalaska uređaja za prisluškivanje Rimac nije odmah otišla u policiju prijaviti da je netko prisluškuje, kako se do sada iznosilo u medijima. Navodno se najprije obratila nekim drugim državnim institucijama, pokušavajući doznati o čemu se radi, da bi na kraju, satima nakon pronalaska “bube”, otišla u sjedište zagrebačke Kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici i prijavila pronalazak prislušnog uređaja.

Zagrebačka policija zaprimila je njezinu prijavu te joj, vjerojatno niti ne znajući u tom trenutku da su joj “bubu” postavile kolege iz PNUSKOK-a, rekli da će žurno ispitati porijeklo uređaja i pokušati utvrditi tko ga je postavio u njezino vozilo. Bilo je to u srijedu navečer, a Rimac je najkasnije u petak ujutro definitivno shvatila da joj je “bubu” u auto, uz odgovarajući nalog suca istrage, postavila policija u sklopu višemjesečnog istraživanja. Tog jutra na vrata su joj s nalogom za pretres pokucali istražitelji i priopćili joj da je uhićena.

Predala auto

USKOK je u međuvremenu protiv nje i još 12 suokrivljenih osoba pokrenuo formalnu istragu zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, primanja i davanja mita te zloupotreba, a Rimac je završila u istražnom zatvoru.

Među potencijalnim svjedocima u predstojećoj istrazi spominju se i imena dvojice prije navedenih prijatelja Josipe Rimac, Tonći Matas i Josip Pleslić. USKOK ih obojicu, navodno, želi ispitati ne samo o kontaktima s njom na dan kada je otkrila “bubu” nego i o drugim sastancima i njihovim čestim druženjima s tadašnjom državnom tajnicom, ali i nekim drugim suokrivljenicima.

Što se tiče Josipa Pleslića, posebno je zanimljivo da je upravo on, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, preuzeo Audi Josipe Rimac nakon što je u njemu otkriven prislušni uređaj. Tada joj je dao na raspolaganje svoj automobil, koji je ona koristila cijeli dan sve do odlaska u policiju.

Pleslić je vlasnički ili upravljački povezan s nekoliko zadarskih medija, ima tvrtku u Zagrebu, a prije je bio i direktor Nestro Save, nekadašnjeg predstavništva ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu.

Tonći Matas je, pak, svojevremeno slovio kao glavni kandidat Tomislava Karamarka za prvog čovjeka SOA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:45