KORUPCIJSKA MREŽA

Kako je Rimac pritiskala šefove u HEP-u da joj zaposle sestru: ‘Krvi ću im se napit‘

Iz telefonskih kontakta Rimac i Šulentića vidljivo je da je Rimac direktora HEP-ODS-a snažno pritiskala da zaposli njezinu sestru
Ivana Rimac
 Damir Krajač/Cropix

USKOK je, kako doznaje Jutarnji list, ovog mjeseca uspio detaljnije rekonstruirati način na koji je Josipa Rimac početkom 2019. svoju sestru Biserku Vujić zaposlila u Elektri Šibenik, šibenskoj podružnici državne tvrtke HEP-ODS d.o.o.

DORH-u je otprije poznato da je Rimčevoj u zapošljavanju sestre pomogao Nikola Šulentić, direktor Trgovačkog društva HEP-ODS, koji je s njom i ostalima upletenim u različite krakove ove koruptivne afere još od proljeća obuhvaćen USKOK-ovom istragom.

Međutim, dopunsko izvješće o načinu zapošljavanja Biserke Vujić, koje je zgotovljeno ovog mjeseca, zanimljivo je jer do u detalje razotkriva namještanje natječaja, tj. koruptivni obrazac zapošljavanja u kojem kandidat čije je zapošljavanje unaprijed dogovoreno jednako kao i ostali kandidati prolazi testiranje, ostvaruje najbolji rezultat i biva primljen na željeli posao, čime se osigurava privid da je posao dobio najbolji kandidat.

Iz preslike sadržaja telefonskih kontakta Josipe Rimac s direktorom HEP-ODS-a Nikolom Šulentićem, kojom Jutarnji list raspolaže, vidljivo je da je Rimac od početka prosinca 2018. snažno pritiskala direktora HEP-ODS-a da joj zaposli sestru.

Rimac je 3. prosinca 2018. Šulentiću poslala poruku da je njezina sestra od pravne službe HEP-ODS-a dobila obavijest da nije prošla na natječaju na koji se bila javila. Šulentića pita "Što ćemo", a on joj odgovara: "Ide novo. Ovaj tjedan." Tijekom prosinca 2018. Rimac se kod Šulentića raspituje o detaljima - treba li sestra na novom natječaju podnositi i novu dokumentaciju, za koje će se radno mjesto raspisati natječaj, koliki će biti koeficijent. Zatim mu 14. prosinca šalje poruku da njezinu sestru "opet zajebavaju" i da ona prati koliko natječaja HEP-ODS objavljuje svaki dan. Šulentić je nastoji umiriti porukom da su dobili suglasnost i da je "Šibenik na potezu". Međutim, 28. prosinca 2018. Rimac šalje Šulentiću novu ljutitu poruku "kako su ju zajebali" i kako im neće dati mira te dodaje: "Krvi ću im se napit" i "Imam i ja konja za utrku", a Šulentić joj uzvraća da je "sve odobreno" i da "ide".

I doista, tvrtka HEP-ODS je 30. siječnja 2019. raspisala natječaj za radno mjesto referenta u Elektri Šibenik, u odjelu s korisnicima, na određeno vrijeme, od godinu dana, na koji se Biserka Vujić javila. Na natječaj se, prema podacima iz istražnog spisa, osim nje javilo i 12 drugih kandidata i svi su morali polagati pisani test kojim se provjerava znanje kandidata u radu s korisnicima HEP-a. Pet dana prije testiranja direktor HEP-ODS-a Šulentić poslao je Josipi Rimac fotografije testa s pitanjima, a ona ih je proslijedila sestri. Sestra joj je uzvratila porukom: "O.K. Super za pripremiti se i odgovoriti".

Testiranje kandidata provedeno je 25. veljače 2019., a na njemu su, prema podacima iz istrage, bila postavljena upravo ona pitanja koja je Biserka Vujić od sestre Josipe unaprijed dobila. Od 16 mogućih bodova, Biserka Vujić je na testu ostvarila 14,5 i s još dvoje kandidata koji su na testu imali najviše bodova pozvana je na usmeni razgovor. Emil Živković, opunomoćenik za Elektru Šibenik, donio je 4. ožujka 2019. odluku da se Biserka Vujić odabere kao najbolji kandidat i s njom je njom 6. ožujka 2019. zaključen ugovor o radu.

Je li, međutim, opisani primjer koruptivnog zapošljavanja Biserke Vujić i prvi slučaj u kojem je Josipa Rimac iskoristila svoj politički položaj i utjecaj kako bi pogodovala sestri i njezinoj obitelji?

Valja podsjetiti na to da je u atraktivnoj kući u Kninu, koja se sastoji od četiri odvojene stambene jedinice, 2009. godine tri stana država darovala obitelji Josipe Rimac. Manje je, međutim, poznato da je preostali, četvrti stan od 89 četvornih metara u istoj kući država darovala upravo obitelji Biserke Vujić. U trenutku darovanja stanova Rimac je već petu godinu bila gradonačelnica Knina. USKOK je 2014. protiv bračnog para Rimac i predstojnice Ureda za područja od posebne državne skrbi Anamarije Radić, koja je potpisala ugovore o darovanju tih stanova, pokrenuo istragu.

USKOK je bračni par Rimac teretio za poticanje Anamarije Radić na zloupotrebu položaja i ovlasti jer im je darovala čak dva stana više od dopuštenog. Okolnost da je četvrti stan u kući dodijeljen upravo obitelji Biserke Vujić, u istrazi nije propitivana. USKOK je u siječnju 2016. optužio samo Anamariju Radić (u međuvremenu je i osuđena), a obustavio istragu protiv supružnika Rimac zbog navodnog nedostatka dokaza. Da USKOK tada nije obustavio istragu protiv Josipe Rimac, možda se danas ne bi iznova bavio njome, ali sada kao sudionicom daleko razgranatije koruptivne hobotnice čiji pipici sežu od stvarnih i lažnih poduzetnika, preko brojnih ministarstava, do rashodovanih pripadnika obavještajnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:59