POVREDA NAČELA OBNAŠANJA DUŽNOSTI

KAKO JE SRUŠENA ODLUKA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA Doznali smo detalje presude Upravnog suda u Plenkovićevu korist, Povjerenstvo će se žaliti

Andrej Plenković
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Pokaz. Podsjetimo, riječ je o odluci Povjerenstva iz listopada prošle godine kojom je to tijelo utvrdilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načela vjerodostojnog i transparentnog obnašanja dužnosti jer je tijelima koja su sudjelovala u imenovanju Igora Pokaza na dužnost hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Irske kao i hrvatskoj javnosti prešutio da ga s Pokazom veže kumstvo.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Plenković svim sudionicima postupka Pokazova imenovanja - ministru vanjskih poslova, saborskom Odboru za vanjsku politiku, članovima Vlade i predsjednici države koja supotpisuje odluku o imenovanju, morao jasno deklarirati da ga s Pokazom veže kumstvo. Povjerenstvo je utvrdilo da je premijer sukladno načelu vjerodostojnog i transparentnog obnašanja dužnosti, nakon imenovanja Pokaza na veleposlaničku dužnost i hrvatsku javnost morao upoznati s činjenicom da mu je Pokaz kum.

Iz nepravomoćne presude Upravnog suda u Zagrebu koju je Povjerenstvo primilo u ponedjeljak vidljivo je da je Plenković u tužbi podnesenoj tome sudu tvrdio da je Povjerenstvo prekoračilo svoje ovlasti. Plenković je u tužbi tvrdio da su svi sudionici Pokazova imenovanja znali da mu je Pokaz kum i bez da im je on to rekao te da kumstvo nije imalo nikakav utjecaj na odluku o imenovanju. Premijer se u tužbi protiv odluke Povjerenstva pozvao na Odluku Ustavnog suda u slučaju Tomislava Karamarka.

Podsjetimo, Ustavni je sud u srpnju prošle godine ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda kojom je pravomoćno potvrđena odluka Povjerenstva u slučaju "konzultantica" zbog koje je Karamarko napustio Vladu i funkciju predsjednika HDZ-a. Ustavni je sud presudu vratio na ponovno odlučivanje Upravnom sudu, a presuda još nije donesena.

Sudac zagrebačkog Upravnog suda Vlaho Bassegli Gozzo koji je odlučivao o Plenkovićevoj tužbi dao je premijeru za pravo. U obrazloženju presude Bassegli Gozzo pozvao se upravo na odluku Ustavnog suda u slučaju Karamarko. Zadaća je upravnih sudova, tvrdi u presudi povodom Plenkovićeve tužbe sudac Bassegli Gozzo, odgovoriti na sve argumente i pitanja koje je u odluci o Tomislavu Karamarku postavio Ustavni sud.

"Slijedom navedenoga, sud na unaprijed postavljena pitanja Ustavnog suda RH može dati odgovor kako ne postoji pravna osnova za sankcioniranje dužnosnika radi povrede načela djelovanja", stoji u presudi u predmetu Pokaz. Sudac Bassegli Gozzo ističe da Zakon o sprječavanju sukoba interesa "Povjerenstvu ne daje ovlast da vodi postupak u smislu samostalnog (nevezanog) utvrđenja povreda iz članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa".

Povjerenstvo je u dosadašnjem radu donijelo više desetaka odluka kojima su dužnosnici sankcionirani zbog povrede načela obnašanja dužnosti. Iako za povredu načela nije propisana novčana kazna, javna objava odluke da je dužnosnik povrijedio načela vjerodostojnog obnašanja dužnosti smatra se sankcijom.

Sve do proljeća prošle godine upravni sudovi nisu osporavali pravo Povjerenstva da utvrđuje povredu načela obnašanja dužnosti. Naprotiv, sudovi su to pravo Povjerenstva u svojim presudama potvrđivali. Prva presuda kojom je to pravo Povjerenstvu, zasad još uvijek nepravomoćno, osporeno, donesena je u proljeće prošle godine, a donio ju je sudac zagrebačkog Upravnog suda Bojan Bugarin u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Povjerenstvo se na tu presudu žalilo, a Visoki upravni sud još nije donio pravomoćnu presudu.

Najnovija presuda suca Vlahe Basseglija Gozze u slučaju Pokaz druga je presuda kojom se Povjerenstvu osporava pravo da dužnosnike sankcionira zbog povrede načela obnašanja dužnosti, a kako su nam potvrdili u Povjerenstvu, na nju će se to tijelo žaliti Visokom upravnom sudu.

Visoki upravni sud do sad je u pravomoćnim presudama potvrđivao pravo Povjerenstva da izriče sankcije o povredi načela obnašanja dužnosti.

Najnoviju pravomoćnu presudu Visoki upravni sud donio je u rujnu prošle godine, dva mjeseca nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu u slučaju Karamarko. Iz te najnovije presude koja se odnosi na predsjednika uprave Croatia Airlinesa Jasmina Bajića vidljivo je da Visoki upravni sud, ni nakon odluke Ustavnog suda u slučaju Karamarko, nije promijenio svoje stajalište prema kojem Povjerenstvo ima pravo dužnosnicima izricati sankciju zbog povrede načela obnašanja dužnosti.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Visoki upravni sud presuditi povodom žalbi Povjerenstva na nepravomoćne presude zagrebačkog Upravnog suda u slučajevima Bandić i Pokaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:51