RASPAD SISTEMA

KAKO JE SVAĐA OKO MANDATA U EUROPSKOM PARLAMENTU PRERASLA U DRAMOLET: Donosimo šest ključnih odgovora o Živom zidu

Vladimira Palfi, koju su stranački kolege Bunjac i Pernar prozvali za samovolju, u srijedu je izrazila uvjerenost da sukobi u stranci i međusobne optužbe ne znače kraj Živoga zida. Ustvrdila je i da ne zna u čemu je problem, da ona nikim ne upravlja nego samo pomaže svom suprugu te da nije imala nikakvog utjecaja na rad u Saboru zastupnika Bunjca i Pernara.
 Damir Krajac, Dragan Matic, Goran Mehkek, Ronald Gorsic / CROPIX

Vodeći ljudi Živog zida danima nisu htjeli otkriti tko će biti njihov zastupnik u Europskom parlamentu, a onda se u utorak pokazalo da iza svega stoji duboko neslaganje vodećih članova stranke. Šef stranke Ivan Vilibor Sinčić poručio je da ipak on odlazi u EU parlament i suspendirao je Branimira Bunjca jer nije htio Tihomiru Lukaniću prepustiti mandat u Bruxellesu.

Nakon te press konferencije krenuo je cijeli niz reakcija članova i simpatizera stranke, a Ivan Pernar smatra kako iza svega stoji potpredsjednica stranke i supruga Ivana Vilibora Sinčića, Vladimira Palfi. U najnovijem razvoju događaja Pernar joj je postavio ultimatum - ako do 10 sati ne da ostavku, iz stranke odlaze on i suspendirani Branimir Bunjac.

Vladimira Palfi, koju su stranački kolege Bunjac i Pernar prozvali za samovolju, u srijedu je izrazila uvjerenost da sukobi u stranci i međusobne optužbe ne znače kraj Živoga zida. Ustvrdila je i da ne zna u čemu je problem, da ona nikim ne upravlja nego samo pomaže svom suprugu te da nije imala nikakvog utjecaja na rad u Saboru zastupnika Bunjca i Pernara.

U nastavku donosimo šest ključnih odgovora o stranci koja trenutačno proživljava veliki političku krizu.

1. Kada je stranka doživjela prvu krizu?

Još u jesen 2015. dio članova prozvao je Sinčića i Vladimiru Palfi za privatiziranje stranke te krivotvorenje dokumentacije i potpisa sa skupštine navodno održane 4. listopada. Hrvoje Kekez i Stipe Gabrić podnijeli su kaznenu prijavu i sazvali izvanrednu skupštinu na kojoj su izabrali novo vodstvo, ali su ih Sinčić i Vladimira Palfi uspjeli nadigrati zahvaljujući prije svega nereagiranju institucija.

Stranka se raskolila, dio je otišao i stvorio Slobodnu Hrvatsku, ali su prije toga podnijeli Ministarstvu uprave i DIP-u prigovor zbog krivotvorenja skupštine. DIP se nije očitovao, a na Upravnom sudu odlučeno je da se čeka odluka DORH-a koji treba utvrditi jesu li potpisi krivotvoreni i temeljem toga ponište sve odluke od 2015. godine.

2. Kada je bio vrhunac političke moći Živog zida?

Na parlamentarnim izborima 2016. godine. Na izbore su izašli u koaliciji s još četiri stranke (Promijenimo Hrvatsku, Akcijom mladih, Hrvatskom demokratskom seljačkom strankom i Abecedom demokracije) i osvojili osam mandata.

3. Kako je Branimir Bunjac ušao u Sabor, a kako bi ušao u Europski parlament?

Na parlamentarnim izborima 2016. godine Branimir Bunjac se kandidirao u 3. izbornoj jedinici. Vladimira Palfi kao nositeljica liste osvojila je 18,18 posto glasova, a Bunjac 4,93 posto. Odlučili su mandat dijeliti pola-pola. Palfi ima pravo aktivirati zastupnički mandat kad god hoće. U slučaju da se opet predomisli, nema ga obavezu “vraćati” Bunjcu jer on nije ostvario deset posto od ukupnoga broja glasova liste.

No, drugačije je s listom za europarlamentarne izbore na kojoj je nositelj bio Tihomir Lukanić (9,71 posto glasova), a na posljednjem mjestu Ivan Vilibor Sinčić. Najviše preferencijalnih glasova dobio je Sinčić (30,09 posto), a Bunjac, peti s 13,32 posto, jedini je u z stranačkog šefa dobio preferencijalnih glasova više od deset posto od ukupnog broja koji je osvojila lista, što znači da se može preskakati redoslijed na listi i da ima pravo na mandat poslije Sinčića.

Budući da je Živi zid osvojio jedno mjesto u Europskom parlamentu, prvi koji može otići u Bruxelles je Sinčić, ako to ne iskoristi ide Bunjac, a tek ako bi se Bunjac odrekao mandata na redu da ga konzumira je Lukanić.

4. Može li Sinčić sam izbaciti Bunjca iz stranke?

Može. Statut Živog zida u članku 16. kaže da predsjednik stranke može privremeno udaljiti iz stranke njezina člana, s tim da se protiv njega u roku od 30 dana mora pokrenuti disciplinski postupak. Ako se postupak ne pokrene u tom roku, suspenzija prestaje. Jedna od stegovnih mjera je isključenje iz stranke. Stegovni postupak provodi Disciplinski odbor koji ima tri člana, imenuje ga Ivan Vilibor Sinčić, a moguće i Glavni odbor. Disciplinski odbor stegovnu mjeru donosi u roku od pet dana i potom se raspušta.

5. Može li Sinčić organizirati izvanredne izbore u Živom zidu?

Može. Prema Statutu Živog zida, Glavna skupština bira i razrješuje predsjednika stranke, ali jednako tako i članove Glavnog odbora i Nadzornog odbora, odnosno postavlja ljude na sve ključne funkcije u stranci. Izborna skupština održava se svake četiri godine. Ulogu šefa Glavne skupštine ima predsjednik stranke Sinčić, a kao predsjednik stranke Sinčić može zatražiti i izvanredno zasjedanje. Pobunjenici tvrde da do toga neće doći jer je Palfi dosad izbjegavala održavanje bilo kojeg službenog tijela stranke. Uostalom, ukinuta je većina podružnica Živog zida pa je teško održati skupštinu. Pernar javno pita koliko bi uopće ona glasova dobila nakon svega ovoga.

6. Zvuči li uvjerljivo Sinčić kad kaže da su imali predizborni dogovor o rotaciji mandata i da se kao zastupnik odrekao 200.000 kuna za stan, režije i odvojeni život?

Ne jer u tom slučaju ne bi osporavao ni Bunjcu pravo na “dio” njegova mandata. Nije jasno po kojoj bi osnovi Sinčić, iako je neko vrijeme bio prijavljen u Karlovcu, dobivao naknadu za odvojeni život i stan kad sa suprugom Vladimirom i dvoje djece živi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:03