NOVI APSURD APLIKACIJE

Kako je to moguće?! Liječnik koji se već cijepio uspio se prijaviti za novi termin za cijepljenje!

Baza podataka portala cijepise.zdravlje.hr nije usklađena s bazom HZJZ u koju sam upisan kad sam cijepljen, kaže dr. Leonardo Bressan
Leonardo Bressan
 Screenshot/N1 televizija

Odnos toplo-hladno između ministra Vilija Beroša i liječnika koji provode cijepljenje nastavlja se. Ministar aplikaciju "Cijepise" i dalje brani, no priznaje da na nju nije ponosan. Još u subotu za propuste je Minstarstvo krivilo obiteljske liječnike, a danas pred kamerom Dnevnika Nove TV novi apsurd- ni liječnici koji su se cijepili nisu evidentirani u sustavu aplikacije "Cijepise"!

Ako liječnici nisu ažurni s aplikacijom, kako tvrdi Ministarstvo - sad imaju opravdanje - jer nije ažurna ni država. Naime, liječnik Leonardo Bressan, koji se već cijepio, uspio se prijaviti na termin za cijepljenje!

- Meni prihvaća cijepljenje. Kako može prihvatiti moje cijepljenje po mom OIB-u, ako sam ja već cijepljen - upitao se liječnik.

- To mi dokazuje da baza podataka tog portala cijepise.zdravlje.hr nije povezana i usklađena s bazom HZJZ u koju sam upisan kad sam cijepljen - istaknuo je obiteljski liječnik Leonardo Bressan iz KoHOM-a.

Koje su onda liječnicima uopće koristi od aplikacije? Podatke s "Cijepise" mogu dohvatiti i ti su pacijenti označeni zelenom bojom.

- Tu vidimo redni broj kad se pacijent sam prijavio i to je to. Ništa više - pokazao je Bressan za Dnevnik Nove TV. Jer za prijavu na punkt opet trebaju koristiti sustav e-naručivanje, baš kao i za sve druge pretrage i preglede.

Dakle, liječnici s "Cijepise" mogu isto što i građani. No pita li se danas ministra - sve je pod kontrolom.

- Moram reći da nije istina da platforma ne funkcionira. Ona funckionira možda ne onako kako smo željeli u potpunosti, ali dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja u ovom trenutku. Nisam rekao da sam posebno ponosan na platformu, što i nisam, jer određenih manjkavosti ima - priznao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Očekuje da će se sve otkloniti do dolaska većeg broja cjepiva, kad na red dođu mlađi, jer bi platforma tek tad trebala pokazati svoju svrhu. No s platformom ili bez nje, loše je što ministarstvo za svoje neuspjehe krivi županijske zavode i liječnike koji daju sve od sebe na terenu. Danas ih hvali, a još jučer je priopćenjem za aplikaciju krivio baš njih.

- Žalosti ta činjenica da ministar proziva zavode jer su oni ti koji su zajedno s COVID bolnicama i liječnicima iznijeli teret korone na svojim leđima, a sad provode i cijepljenja. Znači jedan ružan osjećaj - kaže Leo Šunjić, ravnatelj ZJZ-a Zagrebačke županije.

Trn u oku ministarstva u subotu su bile i županijske platforme za naručivanje. Među prvima ju je uvela Međimurska županija. Platili su je, kažu, 40-ak tisuća kuna.

- Procijepili smo 16.000 ljudi. To nije zacementariran proces, to je dinamičan proces gdje se vi morate prilagođavati situaciji. Nisam sklon optuživanju. Ajmo zasukati rukave i procijepiti ljude - odlučan je Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.

Jer građanima je to jedino i važno, a svađe na terenu samo ih zbunjuju.

Screenshot N1 televizija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:29