'BILI SMO ŠOKIRANI'

KAKO JE TUĐMAN PREŽIVIO RAKETIRANJE BANSKIH DVORA 'Taj dan je napravio nešto neuobičajeno, to ga je i spasilo...'

 
Posljedice raketiranja Banskih dvora 1991.
 Arhiva / HANZA MEDIA

Nakon punih 26 godina hrvatsko je pravosuđe konačno ustanovilo tko je odgovoran za raketiranje Banski dvora koje se dogodilo 7. listopada 1991. Bilo je to samo dan prije nego što je Sabor trebao donijeti konačnu odluku o raskidanju svih veza sa SFRJ i definitivno proglasiti neovisnost za koju je tada stekla podršku svih relevantnih čimbenika međunarodne zajednice.

- Predsjednik Franjo Tuđman kao bivši vojnik jako je držao do protokola i rasporeda. Točno se uvijek znalo u koje doba on što i gdje radi. Recimo uvijek je ručak bio u 13,30 koji bi trajao negdje do malo prije 15 sati kada bi se on povukao u sobu za odmor koja je bila odmah pored gdje bi onda slušao dnevnik na Hrvatskom radiju. I raketa, koja je vrlo vjerojatno bila navođena, pogodila je točno to mjesto u to vrijeme. Međutim, taj dan su u posjetu predsjedniku Tuđmanu bili tadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ Stipe Mesić i predsjednik SIV-a Ante Marković. I zbog toga je cijeli raspored bio pretumban i promijenjen. Pa tako Tuđman nakon završetka ručka nije otišao u sobu za odmor slušati Hrvatski radio već je zajedno s Mesićem i Markovićem povukao u svoj kabinet. I to ga je spasilo jer je raketa pogodila točno to mjesto gdje je on u to vrijeme boravio svakog dana, kaže tadašnja Tuđmanova savjetnica Vesna Škare Ožbolt, piše Novi list.

I ona je bila prisutna na ručku koji je Tuđman imao s formalno prvim ljudima SFRJ, te je nakon toga zajedno s Mariom Nobilom koji je također bio savjetnik otišla u kabinet gdje su radili, a koju su dijelili s tajnicom i prevoditeljicom.

- Počeli smo nešto razgovarati. U tom smo trenutku začuli zvuk nalik onom kada polijeće mlazni zrakoplov, ali s tom razlikom kao da je on sve bliže i bliže. I tada se čula eksplozija koja me je odbacila prema vratima. Bila sam dobro ugruvana, ali nisam bila ozlijeđena. Bili smo šokirani, sve je bilo puno dima i prašine, kazala je Škare Ožbolt, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:34