WALTER REED

Kako je Tuđman u tajnosti završio u bolnici u kojoj je Trump: Na povratku je održao čuvenu presicu

Sve oko bolesti bilo je obavijeno velom tajne, a Tuđman je kategorički odbijao do posljednjeg trenutka govoriti o zdravstvenom stanju
Bolnica Walter Reed; Franjo Tuđman
 Profimedia, Jakov Prkić/cropix

Američki predsjednik Donald Trump u petak je, 17 sati nakon što je objavljeno da je pozitivan na covid-19, helikopterom prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed (Bethesda, Maryland) na liječenje. Prethodno je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany priopćila da će predsjednik Trump iz predostrožnosti biti prebačen u posebni apartman te vojne bolnice.

Hrvatskoj javnosti bolnica u Marylandu je poznata i po tome što se u njoj 1996. godine liječio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Sve oko njegove bolesti bilo je obavijeno velom tajne, a Tuđman je kategorički odbijao do posljednjeg trenutka govoriti o zdravstvenom stanju.

Čak i nakon što je završio u bolnici, javnost nije imala precizne informacije jer je liječnički konzilij slao vrlo štura priopćenja.

Da je stvar ozbiljna, hrvatska javnost doznala je preko CNN-a i telegrama “za brzo i uspješno ozdravljenje” koje je Tuđmanu uputio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton. Bilo je to gotovo točno tri godine prije nego će prvi predsjednik neovisne Hrvatske umrijeti u bolničkoj sobi bolnice u Dubravi.

Nakon povratka s liječenja, 23. studenoga, Franjo Tuđman bijesno je na aerodromu Pleso održao nezaboravnu tiskovnu konferenciju, na kojoj je, na unaprijed dogovorena novinarska pitanja napao “crne, crvene, žute i zelene vragove” te “jalnuške diletante” koji bi "prodali Hrvatsku za Judine škude”.

Dvije godine kasnije, u proljeće 1998. u medijima su objavljene neslužbene informacije da je tumor metastazirao prema mozgu. Kemoterapija je prouzročila opadanje kose pa su mediji opet počeli intenzivno postavljati pitanja o Tuđmanovoj bolesti.

Jedina obavijest iz službenih izvora bila je ona iz svibnja 1998. kada je liječnički konzilij izvijestio da je Tuđman zdravstveno sposoban obavljati državničke dužnosti. U listopadu 1999., Tuđmanu je pozlilo nakon otvaranja izložbe u Vatikanu.

Tada je otkazao dio posjeta i ranije se vratio u Zagreb. Na pitanje novinara Jutarnjeg lista Borisa Vlašića o njegovu zdravstvenom stanju, Tuđman je nervozno odgovorio da "svaki čovjek može biti malo umoran i nahlađen". Tuđman se posljednji put pojavio u javnosti 1. studenog 1999. godine.

Na Oltaru Domovine položio je vijenac za sve pale za Hrvatsku. Tu večer hitno je prebačen u bolnicu. Nakon operacije liječnički konzilij objavio je priopćenje u kojem su naveli da je Tuđman završio u bolnici zbog bolova u trbuhu i da je izvršen operativni zahvat zbog perforacije divertikula debelog crijeva. Preminuo je 10. prosinca 1999. godine.

Prije Franje Tuđmana u bolnici Walter Reed liječio se i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Tuđmanov bliski suradnik bolovao je od karcinoma pluća, a u vojnoj bolnici u SAD-u je operiran. Preminuo je dvije godine kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:36