PITANJE OVLASTI

KAKO JE VLADA POKUŠALA ZAOBIĆI MILANOVIĆA U KORONAKRIZI Saboru ponudila zakon kojim bi sebi omogućila da u vrijeme epidemije sama o svemu odlučuje

Zoran Milanović
 Damir Krajač / CROPIX

Na sastanku s predstavnicima klubova zastupnika Vlada je u ponedjeljak ponudila usvajanje zakona kojim bi si omogućila da u vrijeme epidemije sama vlada, da zaobiđe predsjednika Republike Zorana Milanovića i ostane bez nadzora Sabora.

Postojeći Zakon o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pitanja iz djelokruga Sabora kaže da Vlada uredbama rješava tekuće gospodarske politike iz djelokruga Sabora, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza, ali samo u razdoblju kada Sabor ne zasjeda, odnosno od 15. prosinca do 15. siječnja i od 15. srpnja do 15. rujna.

Takvu ovlast Vlada ima i kada se Sabor raspusti ili mu istekne mandat, te traje do izbora novog parlamenta i formiranja nove Vlade.

Ustav predviđa izvanrednu situaciju zbog koje se ne bi mogao sastati Sabor. U članku 101. Ustava kaže se da predsjednik Republike donosi uredbe sa zakonskom snagom i poduzima izvanredne mjere u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike ili kad su tijela državne vlasti onemogućena da redovito obavljaju ustavne dužnosti. Ustav kaže da, dok se predsjednik Republike koristi tim ovlastima, Zastupnički dom ne može biti raspušten.

Predsjednik Republike podnijet će uredbe sa zakonskom snagom na potvrdu Zastupničkom domu Sabora čim se Sabor bude mogao sastati.

Na prijedlog da se novim zakonom u slučaju izvanrednog stanja izazvanog epidemijom zaobiđe predsjednika Milanovića, ali i Sabor, prvi je negativno reagirao predsjednik Mosta Božo Petrov.

- Kazao sam im da je u Ustavu propisano tko, u slučaju ako se ne mogu sastati tijela državne vlasti, donosi uredbe za zakonskom snagom. A oni su htjeli zaobići Zorana Milanovića - rekao je Petrov dodajući kako uz to ne vidi i zašto se saborski zastupnici ne bi mogli sastajati, zasjedati i donositi odluke kao što to čini i Vlada.

Predstavnici ostalih klubova parlamentarnih stranaka također su se usprotivili prijedlogu Vlade i ona je od njega odustala.

U odnosu na gospodarske mjere kojima Vlada želi otkloniti negativne posljedice pandemije Petrov je rekao da je ono što je prezentirano su samo smjerovi.

- Vlada neće donositi intenzivne mjere što je nužno. Trebalo bi djelovati brzo i jako. Odgoda doprinosa nije dovoljna, njih treba otpisati malim i srednjim poduzetnicima a na kredite staviti moratorij - kaže Petrov.

Oporba je podržala Vladin prijedlog da se centralizira upravljanje krizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:07