SVAĐA ZBOG NOVE DIREKTIVE EU

KAKO JE ZAMP UŠAO U RAT S FIRMOM KOJA MU RUŠI MONOPOL U HRVATSKOJ Springsteen i Sting trebali bi u hrvatskom konzulatu potpisati tko im štiti prava?!

 
 Reuters

Hoće li Bruce Springsteen i Sting uskoro morati otići u hrvatski konzulat u New Yorku ili Chicagu kako bi svojim potpisom ovjerili koja tvrtka ima pravo raspolaganja njihovim autorskim pravima u Hrvatskoj?

Ovo naizgled nevjerojatno pitanje javno je početkom tjedna postavio odvjetnik Darko Maržić koji zastupa zagrebačku tvrtku Muzika i to, licenciranog zastupnika britanske tvrtke Soundreef Ltd. Maržić je poznate pjevače spomenuo kako bi, rekao je, ilustrirao svu apsurdnost situacije u kojoj su se našli zabrinuti komitenti tvrtke Muzika i to koji su se okupili na sastanku u klubu Zagoraca.

Naime, vlasnici i direktori trgovačkih lanaca, hotela i salona namještaja koji su izašli iz ZAMP-a i sada u svojim poslovnim prostorima za duplo manju naknadu puštaju ambijentalnu glazbu tvrtke Muzika i to, krajem prošle godine dobili su od ZAMP-a zapisnike u kojima se navodi kako su puštali pjesme za koje naknadu za autorska prava moraju i dalje plaćati ZAMP-u.

Ugovori

Robert Maleković, direktor tvrtke Muzika i to, pokušao je ovim sastankom smiriti komitente navodeći da oni kao distributeri britanskog Soundreefa koji legalno posluje u cijeloj Europi imaju sve dozvole za zaštitu autorskih prava oko 20.000 autora iz SAD-a i Kanade, o čemu su izvijestili i nadležni Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

- Soundreef i licencirani distributer Muzika i to sklopili su ugovore sa 600 korisnika kojima se stavlja na raspolaganje repertoar pozadinske muzike s čijim autorima i izvođačima Soundreef ima sklopljene ugovore. Nakon što su Soundreef i Muzika i to obavijestili HDS ZAMP da u odnosu na predmetne autore i izvođače HDS ZAMP više ne ostvaruje njihova prava, nego da ih ostvaruje Muzika i to, kao ovlaštenik prava, HDS ZAMP je pojedinim korisnicima odaslao dopise ili opomene u kojima navodi da isti koriste glazbu bez potrebnih odobrenja te da će, a u slučaju nepodmirenja naknade, HDS ZAMP istu ostvarivati putem suda.

Pored okolnosti kako je Soundreef izvršio sve potrebne radnje, obavijestio sva nadležna tijela te dostavio sve dokaze pravilnosti postupanja na tržištu RH, postupanje HDS ZAMP-a prema korisnicima usluga Soundreefa se ukazuje kao protupravno - kaže Maleković.

Naplata

Odvjetnik Maržić kaže kako je jasan cilj ZAMP-a da ostane monopolist na svaki način i to što dulje vrijeme, ali to više nije moguće jer je lani došlo do izmjena Zakona o autorskim pravima. Zakon je, kaže on, promijenjen zbog Direktive EU broj 26/2014 u kojoj se od zemalja članica traži liberalizacija naplate autorskih prava s naglaskom kako bi autori “trebali moći s lakoćom” istupiti iz sustava kolektivne zaštite kakav je do tada bio prisutan u svim zemljama EU.

- Soundreef i Muzika i to smatraju da je Bruce Springsteen, izjavom BMI-ju, kao organizaciji u svojoj matičnoj zemlji (SAD), kojom istupa iz sustava kolektivne zaštite i ostvarivanja prava za ‘cijeli svijet’, osim SAD-a i Kanade, te koji istom izjavom ovlašćuje drugi subjekt za ostvarivanje njegovih prava za ‘cijeli svijet’, osim SAD-a i Kanade - dao jasno i valjano očitovanje volje da istupa iz sustava kolektivne zaštite i ostvarivanja njegovih prava te da za isto ovlašćuje drugi subjekt. Dakle, to očitovanje volje je dužan uvažiti i HDS ZAMP, tim više što ga prihvaća njegova sestrinska udruga (BMI iz SAD-a) - kaže Maleković.

U ZAMP-u nam kažu da su doista njihovi zastupnici slali svoje zapisnike nakon što su, sukladno svojim ovlastima, u kontroli puštanja glazbe zabilježili dio repertoara čija prava štiti ZAMP. Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, kaže da je upoznat s izjavama tvrtke Muzika i to i navodima da ih ZAMP pokušava spriječiti kao poslovnu konkurenciju koja oduzima dio korisnika glazbe.

- Temeljem Europske direktive o kolektivnom ostvarivanju prava i hrvatskog Zakona o autorskim i srodnim pravima, HDS ZAMP drži da Muzika i to nije ovlaštena raspolagati cjelokupnim glazbenim repertoarom kojim privlači klijente. Provjerom njihova repertoara, ustanovili smo da su više od 60 posto autora čija se djela emitiraju članovi ZAMP-u sestrinskih svjetskih organizacija za kolektivno ostvarivanje prava. Za sve te autore na teritoriju Hrvatske HDS ZAMP ostvaruje prava temeljem ugovora o reciprocitetu s njihovim matičnim društvima - rekao nam je Marčec.

Moguće suđenje

Pojašnjava nam kako “po aktualnim podacima u CIS-netu, svjetskoj bazi podataka o autorima i nositeljima prava na glazbenim djelima, svi su ti autori i dalje članovi nekog društva za kolektivno ostvarivanje prava, tj. nisu otkazali danu punomoć za ostvarivanje prava na području Hrvatske.

To znači da njihova prava i dalje ovdje ostvaruje HDS ZAMP”, zaključuje Marčec. No, iz Muzika i to, uz suglasnost Soundreefa, navode kako preuzimaju na sebe svu eventualnu odgovornost jer puštaju samo glazbu za koju imaju prava.

- Muzika i to je spremna, u slučaju da HDS ZAMP pokrene kakve sudske postupke protiv naših klijenata i ugovornih partnera, angažirati svoje odvjetnike, koji će zastupati naše klijente u tim sudskim sporovima, sve o trošku Muzika i to. Preuzet ćemo i svu odgovornost za eventualnu štetu koja bi našim klijentima mogla proizaći iz tih sudskih sporova. Pozivamo naše klijente na sklapanje aneksa ugovoru, kojim će se i pojedinačno prema svakome klijentu precizirati uzajamne obveze - navode.

'Bilo bi najbolje da se HDS ZAMP i Muzika i to mirno dogovore'

O cijelom slučaju tražili smo očitovanje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) koje je nadležno za zaštitu autorskog prava. U svom dopisu oni navode kako je Soundreef Ltd. iz Londona, kao neovisni upravljački subjekt koji je ugovorno ovlastio Muzika i to d.o.o. da poduzima radnje u njegovo ime, sukladno propisanom izvijestio DZIV o namjeri kolektivnog ostvarivanja prava u RH.

- Pravovaljanost punomoći kao isprava kojima se prenose određene ovlasti složeno je pravno pitanje koje je regulirano zakonima koji nisu u nadležnosti ovog zavoda te zavod razmatra mogućnosti za razrješavanje postojeće situacije koja ne koristi nijednom od dionika i poziva dionike da konstruktivno pridonesu što skorijem razrješenju postojeće situacije - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:17