KORONA SEZONA

‘Kako mislite, rasprodano?! Pa prije 45 minuta sam ih vidjela 4‘: Novi ljetni hit među Slavoncima

"Kako mislite, bazen je prodan?! Bila sam tu prije 45 minuta, imali ste ih četiri", u nevjerici je prošlog vikenda rekla jedna gospođa
Kultno osječko kupalište Copacabana zatvoreno je zbog renoviranja
 Emica Elvedji/Cropix

Drugi val epidemije koronavirusa i zatvaranje kultnog osječkog kupališta Copacabana zbog renovacija natjerali su Osječane da "Kopiku" rekreiraju u svojim dvorištima pa su bazeni za napuhavanje postali najtraženija roba u gradu, piše Glas Slavonije.

- Kako mislite, bazen je prodan?! Bila sam tu prije 45 minuta, imali ste ih četiri - u nevjerici je rekla jedna gospođa dok je prošlog vikenda u Pevexu pokušala kupiti "napuhanac".

- Prodaja je na početku sezone krenula odlično i prodavali smo puno bazena velikih dimenzija (od 3,05 m do 6,10 m), takvih smo prodali 200 samo u početku sezone. Potražnja za bazenima velikih dimenzija ove je godine jako velika. Nakon toga je zbog vremena bila mala stagnacija u prodaji, ali sada s visokim temperaturama prodaja jako raste i prodaju se bazeni svih dimenzija, kao i sav popratni ljetni asortiman koji nudimo u našim prodajnim centrima - rekli su iz Pevexa.

Porast prodaje kućnih bazena bilježe i u Vinkopromu, u čijoj je osječkoj poslovnici također već danima velika potražnja za tim artiklom.

- Mjesec lipanj i povišene temperature zraka svake godine razlog su za kupnju bazena na napuhavanje ili sklopivih PVC bazena. Ove godine, u odnosu prema prošloj, 2019., imamo znatan porast potražnje i prodaje bazena i opreme za bazene. Najveća je potražnja za PVC bazenima promjera do tri metra. Pokazali su se praktičnima i jednostavnima za postavljanje, održavanje, ne iziskuju velike količine vode, a djeci i odraslima pružaju izvrsnu zabavu. Povećana je i prodaja opreme poput pokrivača bazena, pumpi za filtriranje, filtara za pumpe, ali i oprema za mini dječje dvorišne igraonice poput: trampolina, montažnih ljuljački, pješčanika, tobogana i slično. Možemo pretpostaviti da je razlog tomu globalna situacija s koronavirusom te da se ljudi ipak najsigurnije osjećaju kod kuće, odnosno da su svijest i odgovornost u ovoj situaciji, posebno kada su djeca u pitanju, na visokoj razini - rekao je voditelj marketinga Vinkoproma Marijan Lamešić za Glas Slavonije.

Vodovod Osijek isporučio je Osječanima u petak, subotu i nedjelju 73.554 kubnih metara vode. Najviše je isporučeno u petak, 19. lipnja i toga je dana isporuka prvi puta ove sezone premašila lipanjski mjesečni prosjek.

- Dnevna potrošnja u lipnju 2020. kreće se od 23.000 do 25.000 m3 dnevno, ovisno o prosječnoj temperaturi zraka. U petak, 19. lipnja, isporučeno je 25.978 m³, a u subotu, 20. lipnja, 24.516 m³ vode. U sljedećim danima, kada se očekuje porast temperature do 35 Celzijevih stupnjeva, očekujemo i porast potrošnje vode od deset posto, tako da bi maksimalna dnevna potrošnja mogla dosezati i do 28.000 m3. Potrošnja bi bila daleko veća, ali je počela sezona godišnjih odmora pa 20-30 posto korisnika trenutno ne troši vodu. Moramo napomenuti kako ni u jednom slučaju bilo kakvog enormnog porasta temperature, pa čak i iznad 40 Celzijevih stupnjeva, koji bi potrajao i do kraja kolovoza, neće doći do destabilizacije sustava vodoopskrbe grada Osijeka. Vodovod Osijek sa svojim vodocrpilištem Vinogradi i vodozahvatom Pampas potpuno pokriva potrebu za pitkom vodom grada Osijeka i prigradskih naselja. Usto, možemo reći kako se za sada radi o uobičajenoj potrošačkoj godini, bez ekstremnih isporuka te da Vodovod Osijek može potpuno zadovoljiti potrebe korisnika za vodom za ljudsku potrošnju - poručili su iz Vodovoda Osijek.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako se voda u bazenima treba održavati mikrobiološki ispravnom.

- Bazenske se vode dezinficiraju, najčešće sredstvima na bazi klora. Međutim, kloriranjem bazenskih voda u reakciji s organskim i anorganskim tvarima može nastati širok spektar nusprodukata dezinfekcije. Budući da je zdravstveno ispravna voda za kupanje jedan od prioriteta u sprječavanju bolesti koje se prenose vodom, kvalitetu bazenskih voda potrebno je kontrolirati preporučenim sredstvima, o čemu se valja posavjetovati sa stručnjacima - rekli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:34