VELIKA ŠKRTICA

Kako nas proizvođači ‘varaju‘ na količini skupljih namirnica: Pročitajte što piše na ambalaži...

U pakiranju KPlusovog smrznutog povrća oko 70% sadržaja otpalo je na mrkvu, našlo se i malo cvjetače, a brokule je bilo u tragovima
Carsko povrće, četiri mješavine

Prije nekog vremena u jednoj popularnoj grupi na društvenim mrežama pronašla sam kritiku članice koja je u trgovini kupila mješavinu smrznutog povrća - kombinaciju brokule, cvjetače i mrkve jednog domaćeg proizvođača - a onda na mrežama objavila fotografije onoga što je zatekla u vrećici.

Oko 70 posto sadržaja otpalo je na mrkvu, našlo se nešto malo cvjetače, a brokule je doslovno bilo u tragovima, točnije dvije manje glavice. Kako se ispod fotografije nanizalo nekoliko stotina komentara u kojima su proizvođača optuživali za prevaru, odlučila sam malo istražiti što je točno u tim paketićima smrznutoga povrća - te što su prema postojećim propisima obveze samih proizvođača.

Kupila sam u trgovini četiri vrećice mješavine smrznutog povrća koje obično ima naziv “carsko”, ali ga proizvođači različito brendiraju. Konkretno, bilo je tu Ledovo pakiranje “carska mješavina”, Podravkin “kraljevski mix”, Dukatov “proljetni trio” te na kraju paket KPlus “carsko povrće” na kojem nije bilo naznačeno ime proizvođača, ali se od prva tri paketa još razlikovalo i po tome što je bilo od kilogram, a ostali su težili 450 grama.

image
Podravka, kraljevski mix: Cvjetača čini 36 posto ukupne težine
image
Dukat, povrtni trio: Na cvjetaču otpalo 33 posto paketa, a dominira brokula

Otvorila sam vrećice i istražila omjere pojedinih komada povrća, a najviše me zanimala zastupljenost onog najskupljeg, što je u ovom slučaju bila cvjetača. Najbolji omjer najskupljeg povrća u sebi je imao Podravkin “kraljevski mix” kod kojeg je cvjetača činila 36 posto ukupne težine, slijedio je potom Dukatov “povrtni trio” gdje je na cvjetaču otpalo 33 posto paketa, a na trećem se mjestu našao Ledo u kojem je cvjetača zauzela nešto malo više od četvrtine pakiranja. Najmanji omjer najskupljeg povrća našao se u najjeftinijem pakiranju, KPlusovom “carskom povrću”, gdje je cvjetača činila samo 18,2 posto ukupne težine i bila najmanje zastupljen element.

image
K plus, carsko povrće: Cvjetača činila samo 18,2 posto ukupne težine, dok na mrkvu otpada 60 tog paketa

Dapače, pokazalo se da više od 60 posto tog paketa zapravo otpada na mrkvu, najjeftiniji od svih sastojaka, a isti je slučaj bio i s Ledovim paketićem u kojem je mrkva, sa 39 posto udjela, kao najjeftinija namirnica također bila najzastupljenije povrće. Mene je zanimalo jesu li ovakve razlike u udjelima povrća u slučajevima kad se oni prodaju kao mješavine na bilo koji način sporne, kakve obveze proizvođač ima pri navođenju sastojaka u ovakvim slučajevima te ono najvažnije - može li potrošač prije kupnje dobiti informaciju kojih će sastojaka zapravo najviše zateći u pakiranju kako bi mogao donijeti pravilnu odluku o kupnji? Na poleđini sva četiri proizvoda pod oznakom “sastojci” nalazim istu informaciju: “povrće u promjenjivim udjelima”, što je u ovom slučaju ispravna vrsta informacije s obzirom na obveze koje proizlaze iz Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane.

image
Ledo, carska mješavina: Cvjetača je zauzela nešto malo više od četvrtine pakiranja, a najzastupljenija je mrkva sa 39 posto udjela

U članku 21. stoji da u slučajevima u kojima se voće, povrće ili gljive koriste kao mješavina sastojaka u kojoj niti jedno pojedino povrće ne prevladava s obzirom na masu te koji se koriste u udjelima koji bi mogli varirati - tada se popis sastojaka može grupirati pod oznakom “povrće”, a iza te oznake slijedi navod “u promjenjivim udjelima”.

Diskutabilno je, međutim, koliko su ovdje propisi zadovoljeni kad je u pitanju KPlusova mješavina s obzirom da je udio mrkve u njoj prevladavajući, ali kod ostalih uzoraka udjeli su više manje razmjerno raspoređeni, iako i tu ima odstupanja.

Doznajem ubrzo i da potrošači čitajući deklaraciju na poleđini paketa mogu doznati informaciju o omjerima pojedine vrste povrća u mješavini, iako mnogi od njih to ne znaju: taj isti pravilnik, naime, proizvođače obvezuje da u slučajevima kad sastojke navodi u promjenjivim odnosima, u nastavku nabroji o kojim je sastojcima riječ, i to počevši od sastojka koji čini najveći udio prema onome koji čini najmanji. Dakle, ako je najveći udio brokule, ona onda treba biti navedena prva, ako je to mrkva, onda se ona navodi na prvom mjestu I tako dalje.

Pri kupnji mješavine voće i povrća, dakle, kupac na poleđini treba potražiti popis sastojaka koji bi mu trebao sugerirati udio pojedine vrste namirnice u paketu, a naše istraživanje pokazalo je da ti popisi uglavnom odgovaraju stvarnom udjelu povrća. Na sve četiri vrećice, naime, točno je kao prvo navedeno povrće kojeg doista ima najviše u pakiranju - kod Podravke cvjetača, kod Leda i KPlusa mrkva, a kod Dukata brokula, no u dva slučaja primijetili smo da se pogrešno navodi redoslijed druge i treće namirnice.

Ipak, kako je riječ o razlici u količini namirnica od sa po jednim postotnim bodom, zaključujemo da je riječ o zanemarivoj količini. Za kontrolu označavanja hrane nadležan je Državni inspektorat, a od njega doznajemo kako dosad nisu zaprimili prigovore potrošača vezane uz udjele sastojaka u mješavinama voća ili povrća.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:48