SPORNA NAPLATA

KAKO OD SANADERA NAPLATITI 3,6 MILIJUNA MITA Sud mu može uzeti tek stari Renault iz 1967. godine

Oldtimer je jedina imovina na ime sada već pravomoćno osuđenog bivšeg premijera
 CROPIX

Hoće li stari Renault 8, proizveden 1967. godine, biti jedino što će država uzeti bivšem premijeru Ivi Sanaderu radi naplate ilegalne zarade iz sredine 90-ih godina od 3,6 milijuna kuna?

Na ovo pitanje ni pravni stručnjaci zasad nemaju jasan odgovor, iako su hrvatski i austrijski sudovi blokirali Sanaderu i članovima njegove obitelji imovinu vrijednu desetke milijuna kuna.

Nije sporna samo naplata od Sanadera. Jednako teško Hrvatska će se moći naplatiti i od Roberta Ježića, odnosno njegove tvrtke u Švicarskoj Dioki Holding AG na čijem je računu, kako je utvrđeno pravomoćnom presudom, završilo pet milijuna eura od MOL-a za nekadašnjeg premijera Sanadera.

Ove naplate znatno su otežane iz dva razloga. Prvi, vezan za Sanadera, je zbog činjenice da je osuđen za zloupotrebu počinjenu prije gotovo 20 godina te da se u tom slučaju ne mogu primjenjivati odredbe Zakona o proširenom oduzimanju imovinske koristi. Dakle, može se oduzeti samo imovina koja glasi na osuđenu osobu - Ivu Sanadera, a nikako od članova njegove obitelji.

Drugi razlog, vezan za Roberta Ježića, je činjenica da mito za Sanadera nije sjelo na njegov nego na račun njegove tvrtke u Švicarskoj, koja nije članica EU i gdje vrijede drugačija pravila igre ne samo po financijskim, već i po pitanjima priznavanja stranih presuda, provođenju ovrha i slično. Ako Ježić kao vlasnik tvrtke dobrovoljno ne olakša mogućnost naplate hrvatskim vlastima, bit će to dugotrajan i vrlo neizvjestan postupak pred švicarskim nadležnim tijelima.

A Sanader? U aferi Hypo pravomoćno je osuđen za ilegalno primanje 3,6 milijuna kuna mita od Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva sredinom 90-ih dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova RH. U međuvremenu je isteko rok od 15 dana u kojemu je trebao platiti spomenutu ilegalnu zaradu. Oldtimer, Renault 8, koji je do listopada prošle godine bio na imanju njegova ranijeg prijatelja, poznatog mesara i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, neće biti dovoljan. Sanader ima vilu u Kozarčevoj ulici vrijednu milijune kuna. No, ona glasi na njegova punca i suprugu Mirjanu. Slično je i sa stanovima u Splitu, zemlji na otoku Braču, računima s više od milijun eura u Austriji. Mahom sve glasi na članove njegove obitelji. Jedino što Sanader osobno ima jesu računi s oko 200.000 kuna te uistinu vrijedna zbirka umjetnina.

A upravo ta umjetička kolekcija, kao i sredstva s računa, oduzeti su mu prvostupanjskom presudom u aferi Fimi-Media. Važno je da je ta presuda, za razliku od ove u slučaju Hypo, još uvijek nepravomoćna. Vodeći se time od kuda se može najlakše naplatiti, sud je “uzeo” sredstva s računa Ive Sanadera i članova njegove obitelji, te umjetničke slike do vrijednosti od ukupno 15 milijuna kuna, koliko se Sanadera teretilo da je ilegalno zaradio u aferi Fimi- Media. No, u tom slučaju primijenjene su odredbe Zakona o proširenom oduzimanju imovinske koristi.

Stoga mnogi pravnici smatraju da država ipak može ići najprije na naplatu 3,6 milijuna kuna po pravomoćnoj presudi u slučaju Hypo i iz imovine koja je blokirana i “kaparana” presudom u aferi Fimi-Media. A da, ako onda postane pravomoćna presuda u potonjoj aferi, RH može krenuti na naplatu i kroz oduzimanje druge imovine Sanadera i njegove obitelji poput nekretnina.

U svakom slučaju, dok blokade imovine posebno u korupcijskim procesima idu više nego glatko, naplata u slučaju pravomoćnih osuđujućih presuda sve je samo ne jednostavna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:49