OBITELJSKI IZLET

Kako planirati siječanjske dane i kamo ići za vikend? Na sanjkanje iz snova, donosimo prijedloge

Zagrepčani su ostali bez tradicionalnog sanjkališta na Cmroku, ali zato ih čeka obilat snijeg na Sljemenu
 Famveld/Alamy/Alamy/Profimedia

ČINOVNIČKA LIVADA

Lokacija: Medvednica, iznad glavne ceste

Radno vrijeme i cijena: uvijek otvoreno, ne naplaćuje se

image
Tomislav Krišto/CROPIX

Činovnička livada nalazi se u Parku prirode Medvednica, popularnom Sljemenu, na gotovo 1000 metara nadmorske visine (točnije 960) i već je neko vrijeme prekrivena snijegom. Preko dijela livade vodi skijaška staza Bijeli spust, pa se osim pravog snijega ovo sanjkalište dorađuje i topovima za zasnježivanje.

Parkirati se može negdje uz Sljemensku cestu (oprez, vikendom znaju biti velike gužve), a nakon sanjkanja okrijepiti u jednom od sljemenskih planinarskih domova. Odmah podno stepenica su Grofica i Lugarnica, na vrhu kod tornja Vidikovac i Zlatni Medvjed, no i ostali popularni domovi udaljeni su malo veću šetnju ili kraću vožnju od same livade.

ČELIMBAŠA

Lokacija: Mrkopalj

Radno vrijeme pokretne trake: 10-16 sati

Otvoreno petkom, subotom i nedjeljom

Cijena: 60 kn cjelodnevna, 40 kn poludnevna (od 13 sati), djeca do 4 godine gratis

image
Srđan Vrančić/CROPIX

Skijalište i sanjkalište Čelimbaša u Mrkoplju najveće je skijalište u Gorskom kotaru nakon Platka i prošle je godine bilo veliki hit. I dok skijalište još nije otvoreno, čeka se novi snijeg, sanjkalište radi punom parom. Ove je sezone uvedena novost – sanjkalište je dobilo pokretnu traku koja sanjkaše nakon spusta vraća na vrh staze.

Korištenje pokretne trake se naplaćuje, a ulaznice se kupuju u kućici za karte od skijališta, koja se nalazi s desne strane od ugostiteljskog objekta Tilia. Za sanjkanje bez korištenja pokretne trake karta se ne naplaćuje.

Ažurne informacije o stanju na sanjkalištu i skijalištu najbolje je pratiti na Facebook stranici TIC Mrkopalj.

MUKINJE

Lokacija: Plitvička jezera (oko 5 km od ulaza 1)

Radno vrijeme skijališta: 9-16, petkom i subotom noćno skijanje 17-21

Cijena: sanjkanje besplatno, skijanje dnevna karta 70 kuna, poludnevna 40 kn (odrasli)

Uz najljepši hrvatski nacionalni park otvoreno je skijalište i sanjkalište Mukinje, a kako su sama Plitvička jezera prekrasna kad ih prekrije snijeg (trenutno ga je tamo oko 24 centimetra), idealna je prilika za cjelodnevni izlet s razgledavanjem parka i nakon toga sanjkanjem i skijanjem dok dnevna svjetlost to dopušta.

Dužine skijaških staza iznose približno 400 metara, a postoji i jedna vučnica, a sanjkanje je omogućeno niz padinu na koju se sanjkaši penju sami. Na stazi je otvoren bistro Vučnica, a osim u njemu nakon aktivnosti moguće je okrijepiti se u poznatoj Ličkoj kući ili drugim restoranima u okruženju NP Plitvička jezera.

PETEHOVAC, POTOK

Lokacija: Delnice

Radno vrijeme i cijena: uvijek otvoreno, ne naplaćuje se

image
Srđan Vrančić/CROPIX

Planinski Centar Petehovac Delnice je otvoreno, a sanjkanje je besplatno jer ne postoji vučnica, već se korisnici sami penju na vrh staze. Staza za sanjkanje uređena je u neposrednoj blizini planinarskog doma i trenutno je na njoj dovoljno snijega. Okrjepa je moguća u planinarskom domu, a na lokaciji su postavljeni i kemijski toaleti.

Druga zgodna lokacija za sanjkanje je sanjkalište Potok, u Supilovoj ulici. Uredila ga je udruga Zdolanjski kraj, koja na tom mjestu iznajmljuje i sanjke. Ako i nakon sanjkanja budete željni zimskim sportova, u Delnicama radi i klizalište, od 10 do 14 i od 15 do 20.30.

VRATA

Lokacija: Fužine

Radno vrijeme i cijena: uvijek otvoreno, ne naplaćuje se

Sanjkalište je smješteno na području Plase u Vratima, na području prema Zabavni i Paintball park Vrata, odmah nakon prelaska pruge i skretanja desno. Sanjkalište nema vučnicu, ide se "na noge", pa se stoga ni ne naplaćuje. Okrjepu potražite u nekom od fužinskih restorana, poput poznatog restorana hotela Bitoraj koji poslužuje goranske specijalitete od gljiva, divljači, šumskih plodova, a posebno su poznati po izvrsnim štrudlama. Otvorena je i obližnja špilja Vrelo, koju se vikendom može obići od 11 do 15 sati.

TRŠĆE

Lokacija: Čabar

Radno vrijeme i cijena: uvijek otvoreno, ne naplaćuje se

image
Tea Cimas/CROPIX

U sklopu Ski centra Rudnik uređene su staze za skijanje i nordijsko skijanje, a pored Apartmana Jurković postoji i padina koja funkcionira kao neformalno sanjkalište. Kako bi došli do skijaškog centra, potrebno je na autocesti Rijeka-Zagreb izaći na čvoru Delnice te nastaviti lokalnom cestom prema Delnicama.

Ubrzo je križanje na kojemu treba skrenuti lijevo cestom prema Gerovu kojom se nakon 40-ak kilometara dolazi u Tršće. U centru mjesta postoji dobra oznaka za skretanje prema skijalištu do kojeg preostaje još samo 1 km. Ugrijati i okrijepiti se možete u restoranu apartmana Jurković, pored sanjkališta, ili u nekom od restorana u obližnjem Čabru.

JEZERO

Lokacija: Lokve

Radno vrijeme i cijena: uvijek otvoreno, ne naplaćuje se

image

Jezero Lokve

Matija Djanješić/CROPIX

Hrvatski sanjkaški centar Jezero u Lokvama ponosi se da je jedino sanjkalište u Hrvatskoj s pogledom na jezero i Nacionalni park. Sanjkalište se uređuje svaki dan za dnevno sanjkanje, a noćno sanjkanje uz rasvjetu organizirano je subotom od 17 do 20 sati. Dužina staze je 596 metara, a visinska razlika 66 metara.

Pokretne trake nema, pa tako ni naplate korištenja sanjkališta. Preporučuje se parking kod bivšeg motela Jezero, te obavezno korištenje zimske opreme. Za okrjepu je otvoren buffet Iskra u Lokvama, a od dodatnih sadržaja preporučujemo šetnju uz Lokvarsko jezero, koje je čarobno u svom zimskom ruhu.

OSTALE LOKACIJE

Sanjkanje je moguće i na padini u Crnom Lugu kod zgrade uprave Nacionalnog parka Risnjak, gdje se mogu i unajmiti sanjke. U Ravnoj Gori sanjkati se može kraj bistroa Breza te u Begovu Razdolju, gdje postoji sanjkalište bez vučnice te je potpuno besplatno, baš kao i u Skradu, gdje su u samom centru, u parku koji vodi prema crkvi. Otvoreno je i sanjkalište i mini skijalište Vrbovsko-Vujnovići kraj Planinarskog doma Kamačnik, u kojem je moguće i odsjesti i objedovati.

image
Boris Kovačev/CROPIX

Gdje danas kupiti drvene sanjke?


Ako za svoj vikend na snijegu nemate ono osnovno, a to su sanjke, još nije kasno da ih nabavite.

Neka sanjkališta imaju uslugu najma, ali malo je riskantno uputiti se na izlet i onda, primjerice, shvatiti da nema slobodnih. Pregledali smo ponudu trgovina u kojima klasične, drvene sanjke možete kupiti već danas.


PEVEX
Drvene sanjke 101
Cijena: 369 kn
Čvrste drvene sanjke dužine 101 centimetara, bez ogradice.


DECATHLON
Klasične drvene sanjke Davos
Cijena: 349 kn
Sanjke dimenzija 100 cm x 27 cm x 23 cm za težinu do 90 kilograma.


BUBAMARA
Drvene sanjke
Cijena: 439,99 kn
Lagane drvene sanjke, dužine 100 cm.

MALL.HR
Drvene sanjke Rulyt Sulov Davos
Cijena: 586 kn
Sanjke su duge 100 cm, izrađene su od bukova drva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:50