POVEĆANI PRIHODI

KAKO POSLUJE ZORAN MILANOVIĆ U zadnjih godinu dana procvjetao privatni konzultantski biznis bivšeg premijera, evo koliko je zaradio

 Neja Markičević / CROPIX

Ukupni prihodi povećali su se za gotovo 120 tisuća kuna, povećala se zarada iz inozemstva, smanjili su se prihodi od savjetovanja u Hrvatskoj, neto dobit prešla je pola milijuna kuna, no novih zapošljavanja nije bilo.

Ovako za 2018. godinu, kako doznaje Jutarnji, izgleda poslovanje tvrtke EuroAlba Advisory, konzultantske tvrtke koju je prije tri godine osnovao bivši hrvatski premijer Zoran Milanović.

Bivši šef SDP-a, kojeg bi dio članova te stranke, kao i većina stranaka unutar Amsterdamske koalicije željeli vidjeti kao kandidata na predsjedničkim izborima, trenutačno je jedini zaposlenik tvrtke čije je sjedište u zagrebačkoj Miramarskoj 16.

Ukupni rashodi

Ukupni prihodi tvrtke za prošlu godinu iznose 744.970 kuna, što je povećanje od 20-ak posto u odnosu na 2017. kada su prihodi iznosili 625 tisuća kuna. Oko 115 tisuća kuna bili su ukupni rashodi Milanovićeve tvrtke, samo 13 tisuća kuna veći nego u prošlom promatranom razdoblju.

Bruto dobit iznosila je pak 629 tisuća kuna, odnosno 552.952 kune nakon plaćanja poreza, što pokazuje da je neto dobit u odnosu na 2017. godinu povećana za oko 93 tisuće kuna. To je kao da je cijelu prošlu godinu primao mjesečnu plaću od 46 tisuća kuna.

Ipak, iz financijskog izvještaja da se iščitati kako bivši hrvatski premijer mjesečno prima tek nešto više od tri tisuće kuna.

Naime, u stavci troškovi osoblja, godišnja neto plaća za zaposlenike iznosila je 40.010 kuna, odnosno mjesečno 3334 kune. Milanović prošle godine nije zapošljavao novu radnu snagu, nego je, kao i 2017., ostao na samo jednom zaposleniku.

Prema javno dostupnim podacima, tvrtka čiji je temeljni kapital 20 tisuća kuna i čiji je jedini predmet poslovanja “savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, u 2018. godini imala je 209 tisuća kuna prihoda od “prodaje proizvoda i usluga u inozemstvu”, što je rast od gotovo 140 tisuća kuna u odnosu na 2017. godinu.

Tada su se Milanovićeve konzultantske usluge u inozemstvu povezivale s Edijem Ramom, albanskim premijerom, vezano uz pristup te države Europskoj uniji. Mediji su naglašavali kako u tom savjetovanju očito nije bilo previše posla s obzirom na to da je EuroAlba Advisory iz inozemstva te 2017. uprihodila samo 70 tisuća kuna.

Koga je točno Milanović savjetovao u 2018. nije poznato, a njegovi poznanici kažu nam kako je lani u više navrata putovao u Kinu te u Rusiju.

Angažmani

Od savjetovanja u Hrvatskoj Milanović je lani uprihodio 535 tisuća kuna, 20 tisuća kuna manje nego 2017., a mediji su često bivšeg SDP-ova premijera povezivali s tvrtkom Crodux Ivana Čermaka.

Uz svoje konzultantske poslove Milanović od studenog 2017. ima angažman u Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, gdje ima funkciju predsjednika Diplomatskog vijeća. Prije njega tu je funkciju obavljao Budimir Lončar, bivši savjetnik Ive Josipovića i Stjepana Mesića. Dekan je SDP-ov Joško Klisović. Milanović je tvrtku osnovao 2016., dva mjeseca nakon što je izgubio parlamentarne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:49