posebne mjere

Kako riješiti pitanje testiranja zaposlenika u školama? ‘Nadamo se da se neće dijeliti otkazi...‘

Najjednostavnije bi bilo da škola dobije brze antigenske testove koje bi podijelili na mjesečnoj bazi

Suzana Hitrec

 Ronald Gorsic/Cropix

Širenjem zaraze dodatno se povećava i odgovornost čelnih ljudi u hrvatskim školama za organizaciju rada pod strogim epidemiološkim mjerama. Slijede i pripreme za uvođenje covid potvrda. Osnovno je pitanje kako će se testirati profesori, nastavnici i nenastavno osoblje, a koji nisu cijepljeni te nisu preboljeli covid.

- Ne očekujemo probleme, znamo da moramo organizirati nastavu i to nam je prioritet. Ako će biti poteškoća, to ćemo pokušati riješiti jer se škola mora održati, rekla je za središnji Dnevnik HTV-a Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

Nada se da neće doći do otpora nastavnika i da se neće dijeliti otkazi zbog nedolaska na posao.

- To bi bitno narušilo kvalitetu rada jer teško možemo zaposliti nastavnike u STEM području te u strukovnim predmetima, dodaje.

Iz Rijeke se u središnji Dnevnik javila predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Antonija Mirosavljević, koja je također govorila o uvođenju covid potvrda.

- Ovo se na neki način mora riješiti. Brojke su rasle, cijela Europa to je napravila ranije, ali podržavamo njihovo uvođenje.

Ne očekuje niti ona veći otpor, dodajući da će zaposlenici imati izbor, poput testiranja.

- Velik je broj onih koji su ili preboljeli ili su se cijepili. Mi u školama moramo voditi brigu o našim učenicima, oni nam moraju biti na prvom mjestu, a mi im moramo osigurati da mogu boraviti u školama.

Hitrec dodaje da brojke variraju, kako po županijama, tako i po školama. Negdje ima i 100% cijepljenih, a negdje će se možda morati testirati i 20 do 30% zaposlenika.

- Nadamo se da će testiranje biti dobro organizirano i dostupno na mjestima blizu škola ili u samim školama. Najjednostavnije bi bilo da škola dobije brze antigenske testove koje bi podijelili na mjesečnoj bazi te da onda svi doma odrade testiranje i donesu test, dodaje Mirosavljević.

Ističe da su se već navikli na ovakve uvjete rada i posebne mjere zbog pandemije.

- Zapravo smo sretni što možemo ići uživo u škole, zagovornici smo toga da online ne može nadomjestiti školu uživo.

- Mi se snalazimo, preko noći smo prešli na online nastavu, sada smo iskušali sve modele. Najbitnije nam je da možemo što je moguće duže sačuvati djecu u školama i za sve ostale situacije možemo kvalitetnije i bolje organizirati online nastavu nego to prošle školske godine, dodaje Hitrec.

Obje gošće komentirale su i "rupe u znanju" kod učenika u sada već trećoj "pandemijskoj školskoj godini".

- Naši nastavnici i učitelji znaju o čemu se radi, konstantno prate naše učenike, pokušavaju im nadoknaditi znanje koje im nedostaje, zaključuje predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Zajedno se trudimo da nema rupa u znanju, ali vjerojatno će se ubuduće pokazati određene rupe postoje, Antonija Mirosavljević.

- Stanje je bolje nego prije čim smo veliki broj dana u školi uživo. Osobito je to bitno za strukovne škole, za one koji se pripremaju za tržište rada, da imaju stručnu praksu. Za sada je situacija takva da se maturanti pripremaju za maturu, sigurno je nastava kvalitetnija nego prošle školske godine, a osobito ono drugo polugodište one prve pandemijske godine, zaključuje predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:04