JEZIK I GOVOR

Kako se sve može reći e-mail: ‘Nema razloga da ne upotrebljavamo hrvatske nazive‘

Engleski naziv e-mail tvori se od kratice e koja dolazi od pridjeva electronic i imenice mail koja znači pošta

Maja Matijević

„Pisma ili poruke danas možemo slati na više načina – zemaljskom, ali i elektroničkom poštom, odnosno e-poštom ili e-mailom. Engleski naziv e-mail tvori se od kratice e koja dolazi od pridjeva electronic i imenice mail koja znači pošta”, ističe magistra hrvatskog jezika i književnosti Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. E-mail je, kaže ona, u engleskom jeziku sustav za prijenos poruka ili poruka koja se prenosi tim sustavom. I u hrvatskom jeziku se e-mail često koristi u oba značenja.

„Briga za kupce i dalje nam je na prvom mjestu: slobodno nam se javite e-mailom ili telefonom”. Ta je rečenica primjer kada e-mail označava sustav za prijenos poruka. Kada je riječ o poruci koja se prenosi tim sustavom Maja Matijević daje primjer: „Za rezervaciju pošaljite e-mail do ponoći”.

„U hrvatskom jeziku e-mail može označavati i adresu elektroničke pošte kao što se vidi u rečenici: ‘Ako želite, ostavite nam i svoj e-mail‘. Često se u svim trima značenjima umjesto e-mail koristi imenica – mail. Prema pravopisu možemo ga pisati po engleskom, ali ukošeno mail ili mejl kako ga izgovaramo i tada ga ne treba pisati ukošeno. E-mail kao sustav za razmjenu poruka možemo zamijeniti sintagmom elektronička pošta.

Poruku koja je poslana tim sustavom možemo zamijeniti sintagmom elektronička poruka. Ako je riječ o e-mailu kao adresi možemo koristiti sintagmu adresa elektroničke pošte ili elektronička adresa”, savjetuje Matijević. Dodaje kako elektronička pošta može biti i e-pošta, umjesto elektronička poruka možemo reći i e-poruka, dok elektronička adresa može biti i e-adresa.

„Nema razloga da te hrvatske nazive na upotrebljavamo”, naglašava Matijević pa kao dobro primjere navodi rečenice: „Slobodno nam se javite e-poštom”, „Za rezervaciju pošaljite e-poruku” i „Ako želite, ostavite nam svoju e-adresu”.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:05