ŽRTVE NASILJA

Kako se svi zajedno možemo boriti protiv nasilja u obitelji? ‘Možete zaposliti žrtvu‘

Da je u razdoblju pandemije doista došlo do povećanja rodno uvjetovanog nasilja, potvrđuju nam i iz Autonomne ženske kuće Zagreb
Neva Tolle
 Boris Kovačev/Cropix

Koronavirus je zatvorio ljude u domove. Prema izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, jedna od posljedica toga je veći broj prijava kaznenih djela za obiteljsko nasilje od čak 40 posto. Danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, važnije je no ikada govoriti o tom problemu u čijem rješavanju trebamo sudjelovati svi - što kao pojedinci, tako i udruživanjem u nevladine organizacije, pa i društveno odgovornim poslovanjem.

Jedna od tvrtki koja aktivno sudjeluje u rješavanju problema obiteljskog nasilja je i Ikea. Nedavno su donacijom većom od 575.000 kuna u proizvodima i gotovini obnovili tri lokacije na kojima djeluje Autonomna ženska kuća Zagreb.

Troškovi odvjetnika i stana

- Obnovljen je potpuno dotrajao namještaj, bijela tehnika i dječje igračke u skloništu, poboljšano je radno okruženje u Savjetovalištu i uredima te opremljena sigurna kuća na Braču. Dio sredstava doniran je Zakladi Solidarna, čime je Ikea financijski podržala uređenje prostora Autonomne ženske kuće Zagreb koja je posebno pogođena tijekom potresa u Zagrebu. Donirali smo i fondu #spasime za financiranje hitnih potreba žrtava nasilja, kao što su odvjetnički troškovi, troškovi stanarine, terapije i zdravstveni troškovi - govori nam Nikolaos Migkianis, menadžer tržišta Ikea Hrvatska.

Sve to Ikea čini u sklopu kampanje "Siguran dom je bolji dom". Pokrenuli su Fond solidarnosti, zahvaljujući kojem njihovi zaposleni koji su žrtve obiteljskog nasilja mogu do 31. kolovoza 2021. godine ostvariti financijsku podršku. S druge strane, Ikein Program podrške za zaposlene pruža i cjelodnevnu psihološku podršku u raznim područjima, kao i pravne savjete.

- Oba smo programa pokrenuli kako bismo zaštitili sve zaposlene koji se suočavaju s posljedicama covida-19, među ostalim, i obiteljskog nasilja. Zahvaljujući Fondu solidarnosti i Programu podrške za zaposlene, naše kolegice i kolege mogu dobiti svu potrebnu podršku: od psihološke do pravne, kao i financijske, u obliku, primjerice, tri plaćene prosječne stanarine u gradu prebivališta. Vjerujemo da poslodavac mora razvijati kulturu solidarnosti i podrške. Solidarnost je veoma važna za tvrtku Ikea, a ukorijenjena je u našim vrijednostima zajedništva i brige za ljude i planet - kaže menadžer Migkianis.

image
Boris Kovačev/Cropix

Ravnopravne žene

Ikea se u Hrvatskoj još od 2018. snažno zalaže za puno ostvarenje rodne ravnopravnosti i to pod egidom "Ravnopravnost je bolja za sve".

- Iznimno smo ponosni na progresivnu politiku za svoje zaposlene. Naši tate mogu tako provesti mjesec dana s bebom čim se njihove partnerice vrate na posao, što zovemo mjesec dana plaćenog dopusta za tate. Uveli smo i mjesec prilagodbe za roditelje pa mame ili tate, nakon povratka s roditeljskog dopusta, mogu mjesec dana raditi pola radnog vremena, a dobiti punu plaću - kaže Migkianis, dodajući da u tvrtki Ikea Hrvatska 49 posto menadžerskih pozicija zauzimaju žene, a hrvatski je prosjek samo nešto manji od 30 posto. Tu je i njihov projekt "Odvažna" koji provode u suradnji sa Zakladom Solidarna, u kojem su financijski i mentorski podržali 13 ženskih poduzetničkih inicijativa u Hrvatskoj.

- K tome, potpisan je dobavljački ugovor s društvenim poduzećem Fierce Women pa su njihove igraće karte koje slave doprinos žena čovječanstvu dostupne i na policama naše robne kuće - govori.

Da je u razdoblju pandemije doista došlo do povećanja rodno uvjetovanog nasilja, potvrđuju nam i iz Autonomne ženske kuće Zagreb. Tijekom trajanja lockdowna 19 je žena zatražilo smještaj u njihovu skloništu, no nažalost, nisu ih uspjeli primiti jer više nije bilo slobodnih mjesta.

- Zbog pandemije covida-19, karantene, samoizolacije i potresa koji je pogodio Zagreb, imamo mnoštvo novih stresogenih faktora u obitelji, pa se tako može očekivati da će se fizičko nasilje prvi put pojavljivati i u obiteljima u kojima ga dosad nije bilo. Koliki je doista porast rodno uvjetovanog nasilja, znat ćemo tek kada brojke zaraženih koronom budu značajnije u padu - kaže nam Neva Tölle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb.

Nikad dovoljno sredstava

Ona nam objašnjava i koji su problemi u sustavu koji im otežavaju rad, a zbog kojih su im donacije iznimno važne.

- Nažalost, za rad Skloništa i savjetovališta Autonomne ženske kuće Zagreb država, Grad Zagreb i Zagrebačka županija izdvajaju premalo financijskih sredstava. Također, već odobrena sredstva sve tri razine izvršne vlasti ne uplaćuju na vrijeme. Ilustracije radi, navodim da prva financijska sredstva za siječanj tekuće godine sjedaju na račun najčešće tek u svibnju ili čak i u prosincu tekuće godine.

Stoga zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da nas vrati kao proračunsku stavku u državni proračun, s projekcijom na tri godine, jer skloništa ne mogu i ne smiju biti prepuštena javnim natječajima - kaže Tölle dodajući da možemo pomoći i kao pojedinci.

- Od toga da pitamo svoje susjede kako su i budemo im podrška, da zovemo policiju ako čuju da se negdje događa nasilje, a mogu donirati i fondu #spasime, podržati ili se pridružiti udrugama koje rade pritisak na vlasti radi bolje zaštite žrtava nasilja. Ako od vlasti očekujemo pomake, vjerujem da to moramo očekivati i od samih sebe - kaže Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna. Autonomnoj ženskoj kući Zagreb osim Ikee, koja im je dala veliku donaciju, pomažu i DM, ROCCA Hrvatska, Ferrero i Ciciban...

Ikein namještaj za 43 socijalno ugrožene obitelji

Donaciju namještaja u posljednjoj akciji Ikee dobile su 43 socijalno ugrožene obitelji u Gradu Zagrebu, kojima je pomoć značila da će spavati na čistom krevetu ili imati novu kuhinju jer im je stara stradala u potresu.

- Kada smo pomagali jednoj starijoj gospođi odabrati namještaj koji joj treba, rekla nam je: 'Ispunili ste mi dječju želju. Sada sjedim ovdje s vama i biram namještaj kakav želim. Nikad u životu nisam imala takvu priliku' - kaže nam Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

- Tvrtke mogu pomagati donacijama, ali i aktivno uvesti politiku podrške zaposlenicama koje su žrtve nasilja ili biti otvoreni za zapošljavanje žrtava nasilja te imati razumijevanja za probleme na koje osobe koje su preživjele nasilje nailaze. Poslodavci mogu iskoristiti mjeru aktivnog zapošljavanja žrtava nasilja, a država sufinancira trošak plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:38