HAKERSKI NAPAD

KAKO SE ZAŠTITI OD MASOVNOG KIBERNETIČNOG NAPADA Iz Microsoft Hrvatske objavili upute što treba napraviti

 Getty Images/Ingram Publishing

S obzirom na mogući utjecaj kibernetičkog napada na korisnike i njihove tvrtke, softverska kompanija Microsoft objavila je ažuriranja za Windows XP, Windows 8 i Windows Server 2003 te upućuje korisnike na blog "Upute za korisnike vezano uz uz napade WannaCrypt“, doznaje se u ponedjeljak iz tvrtke Microsoft Hrvatska.

Masovni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) u petak je pogodio računalne mreže tvrtki i javnih ustanova u gotovo stotinu zemalja.

Ucjenjivački softver blokira pristup računalnom sustavu i potom traži novac kako bi ga odblokirao a, prema češkoj kompaniji Avast koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, samo u petak je zabilježeno 75.000 napada tim štetnim programom u 99 zemalja. Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan, ocijenio je Avast.

Europol je u nedjelju objavio da je pogođeno 200.000 žrtava u najmanje 150 zemalja i da će njihov broj rasti s početkom radnog tjedna.

Ne iznoseći komentare ni ocjene vezane za kibernetičke i hakerske napade koji su proteklog vikenda globalno otkrivani, na upit Hine imaju li informacija imaju li njihovi korisnici u Hrvatskoj i regiji problema zbog toga, iz Microsofta Hrvatska su kratko poručili da su "korisnici koji imaju antivirusni softver ili uključen Windows update zaštićeni od zlonamjernog softvera".

Napominju još i da su zbog toga objavili ažuriranja za spomenute sustave Windows, upućujući korisnike da za više informacija pogledaju Microsoft Security Response Center blog "Upute za korisnike vezano uz napade WannaCrypt".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:27