ZABRINJAVAJUĆE

KAKO SU DOSJEI IZ ARHIVA DOŠLI DO ŠEKSA Protupravno dobio na uvid sve dokumente koje je naš novinar pregledao u Hrvatskom državnom arhivu

 Neja Markićević / Hanza Media

Gospodinu Vladimiru Šeksu predočili smo dio arhivskih dokumenata u kojima se spominje njegovo ime te smo mu ostavili dovoljno vremena da ih prouči prije nego što za Jutarnji list iznese “svoju stranu priče”.

Naravno, Šeksa je zanimalo otkud nam ti materijali, kako smo do njih došli, zašto to upravo sada želimo objaviti i “tko stoji iza cijele priče”. Sve su to bila, može se tako reći, očekivana pitanja, a nama nije bio cilj ništa skrivati, pa tako ni da je riječ o arhivskoj građi pohranjenoj u Hrvatskom državnom arhivu, ali ne u njegovu dosjeu. Logično je bilo i da Šeks pokuša dobiti kompletnu dokumentaciju o kojoj sada izvještavamo. Međutim, način na koji ju je dobio više je nego zabrinjavajući.

Naime, kako nam je sam rekao, u petak prijepodne dobio je sve dosjee koje je dolje potpisani novinar razgledavao u HDA. Dakle, ne samo dosje u kojemu je opisana njegova uloga u otvaranju prethodne operativne obrade nad Zlatkom Bagarićem, nego i sve druge dosjee koje je otvarao autor ovog članka, ali i sve osobe koje imaju isto prezime.

Šeks je napomenuo kako je samo usmeno zatražio da mu se dostave ti dosjei, a onda ih je i dobio. Pritom valja reći da nije sporno to što je Šeks zatražio, mogao je tražiti bilo što, ali je krajnje zabrinjavajuće da su nadležni u HDA za njegove privatne potrebe krenuli u provjeru podataka svojih korisnika i potom mu dostavili tražene dokumente. Šeks nam je u svom uredu u središnjici HDZ-a, gdje smo s njim razgovarali, i pokazao kopije raznih dosjea koji su mu dostavljeni. Čak nam je dopustio i da ih fotografiramo.

Međutim, ravnatelj HDA Dinko Čutura, kojega smo potom telefonski kontaktirali te pitali temeljem kojih su propisa u HDA za Šeksa provjeravali podatke o vlastitim korisnicima, ustvrdio je da to nije točno i da nikome, pa ni Šeksu, dokumentacija nije dostavljena na opisani način.

- Ja za to ne znam - izjavio je Čutura, a pri istom je odgovoru ostao i nakon što smo mu rekli da smo tu informaciju dobili upravo od Vladimira Šeksa.

Dinko Čutura je recenzent Šeksove knjige, što nam je i sam rekao napominjući da su zbog knjige u kontaktu, ali je dodao da se “ovih dana” nisu čuli. I onda je prekinuo vezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 08:52