NOVI LJUDI

KAKO SU HDZ I SDP 'PROČISTILI' ČLANSTVO OD ZADNJIH IZBORA Riješili su se većine nositelja lista s izbora 2016. godine

 
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Ivan Perić i Matija Djanješić / Hanza Media

Andrej Plenković i Davor Bernardić, predsjednici HDZ-a i SDP-a, dobrano su pročešljali ove dvije najjače hrvatske stranke u posljednje četiri godine, otkako su ih preuzeli, postaje očito kada se usporedi tko su bili nositelji lista na parlamentarnim izborima 2016., a koji će biti 5. srpnja.

Analiza pokazuje sljedeće: od ukupno 21 nositelja lista na izborima koji su održani 11. rujna 2016., na predstojećim će u istoj ulozi ostati svega petero, dakle manje od četvrtine, dok je ostalima poručeno da se na njih ne računa ili su sami odlučili otići. Plenković - koji je HDZ naslijedio dva mjeseca prije prošlih izbora - tada je bio prisiljen računati na dio kadrova Tomislava Karamarka, kojih se u međuvremenu riješio, i od 11-ero nekadašnjih nositelja, ovaj put tu su još samo on, ministri Zdravko Marić i Oleg Butković te, relativno nepoznati, Žarko Tušek.

Ostavština

Ipak, to je ništa prema sječi koju je obavio Bernardić, koji je od deset SDP-ovih nositelja iz 2016., ostavio jednog - Domagoja Hajdukovića. A i njega tek nakon što Biljana Borzan nije željela preuzeti Restartovu listu u dijelu Slavonije, koji obuhvaća 4. izbornu jedinicu.

U najkraćem, i HDZ i SDP, barem u kadrovskom smislu, na srpanjske izore izlaze bitno drugačije nego prije četiri godine, i to je politička ostavština Davora Bernardića i Andreja Plenkovića.

Najmanje dilema je u I. izbornoj jedinici jer tamo je 2016. SDP-ovu koaliciju vodio Zoran Milanović, tako da će 5. srpnja, socijaldemokrate predvoditi njihov čelnik Davor Bernardić. I u HDZ-u je sve jasno - nositelj je premijer Plenković, koji je u ovoj jedinici bio i prije četiri godine, kada je nosio listu koja je bila druga s 31,6 posto osvojenih glasova.

“Teškaši”

U II. izbornoj jedinici, Ivanu Maletić zamijenit će Gordan Jandroković, a umjesto Gordana Marasa, ovaj put SDP će predvoditi Rajko Ostojić. Ovo je jedna od najzanimljivijih izbornih utrka jer Ostojić i Jandroković su “teškaši” u svojim strankama, a još se očekuje i kandidatura Milana Bandića, te Domovinskog pokreta, čiji je pokretač Miroslav Škoro na tom području osvojio puno glasova na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

U III. jedinici, Žarko Tušek će voditi HDZ, kao i 2016., a suprotstavit će mu se krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je naslijedio Sinišu Hajdaš Dončića, kojemu nije pomoglo ni to što je na prošlim izborima osvojio 52,5 posto glasova, i do nogu potukao HDZ. No, bio je Bernardićev kritičar pa je zamijenjen. Jedini SDP-ovac kojem se to nije dogodilo je Domagoj Hajduković u IV. izbornoj jedinici. Ovdje je mijenjao i Plenković, koji je umjesto Miroslava Tuđmana, s kojim se razišao, stavio Ivana Anušića, jednog od svojih najpovjerljivijih suradnika.

Zato u V. jedinici nositelj ostaje ministar financija, koji je prošli put pobijedio s uvjerljivih 47,1 posto osvojenih glasova, SDP-ovca Zdravka Ronka (25,2 posto). Ronko je napustio SDP, a Bernardić je Mariću odlučio suprotstaviti Freda Matića.

I HDZ i SDP potpuno su promijenili nositelje lista u VI. i VII. izbornoj jedinici. Plenković je umjesto dvojice svojih nekadašnjih ministara, Gorana Marića i Davora Stiera, postavio - dvojicu sadašnjih ministara, Davora Božinovića i Tomu Medveda. Bernardićev izbor bio je još lakši jer su Mirando Mrsić i Milanka Opačić napustili SDP, pa je ovdje za nositelje mogao postaviti svoje saveznike, Davorka Vidovića i Zlatka Komadinu.

Dok je u VIII. Izbornoj jedinici ministar Oleg Butković ponovno nositelj liste HDZ-a, SDP-u listu predvodi Erik Fabijanić, umjesto Željka Jovanovića.

Dijaspora

Obje najjače stranke u Hrvatskoj smijenile su svoje nositelje lista iz 2016. i u IX. i X. izbornoj jedinici, koje obuhvaćaju Dalmaciju. Tako će, umjesto vodičke gradonačelnice Branke Juričev, HDZ-ovu listu voditi ministar uprave Ivan Malenica, a u SDP-u je Franko Vidović postavljen umjesto Ranka Ostojića. U X., nakon što je odustao Damir Krstičević, sada će HDZ predvoditi ministar zdravstva Vili Beroš. Berošu će se suprotstaviti Arsen Bauk koji dolazi umjesto Borisa Lalovca. U HDZ-u su odlučili promijeniti i nositelja liste za dijasporu pa to više nije Božo Ljubić nego Zdravka Bušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:19