DRAMATIČNA NOĆ

Kako su izgledali prvi sati nakon pada letjelice: Evo tko je prvi izašao na teren

Glavni stožer Hrvatske vojske već je imao informaciju da je riječ o padu neke letjelice
 Zeljko Puhovski/Cropix

Vrlo brzo nakon pada drona u četvrtak navečer na zagrebačko naselje Jarun na državnoj razini aktiviran je sustav domovinske sigurnosti. S obzirom na to da je u posljednje dvije godine Hrvatska bila suočena s više prirodnih katastrofa, pandemijom i potresom vrlo brzo su aktivirani već uhodani protokoli. Na teren su odmah izašli pripadnici Civilne zaštite, vatrogasci i policija.

Glavni stožer Hrvatske vojske već je imao informaciju da je riječ o padu neke letjelice jer su je uočili na svojem radaru te su glavni dio istrage vrlo brzo preuzeli predstavnici vojnog sustava u suradnji s vojnom policijom. Kako se iz radarskog sustava nije mogao izvući konkretan podatak o tipu letjelice krenula je detaljna potraga na samom terenu.

image

Mario Banožić na mjestu pada letjelice

Ronald Gorsic/Cropix

U nju se uključio i ministar obrane Mario Banožić koji je vrlo brzo nakon pada drona stigao na Jarun gdje je zajedno s pripadnicima vojne policije i pripadnicima vojne obavještajne službe radio na analizi pronađenih dijelova letjelice.

Prema riječima naših sugovornika, ministar je na lokaciji nesreće ostao nekoliko sati te je sudjelovao u procesu detektiranju tipa letjelice. U svakom slučaju to je već ujutro na prvim sastancima državnog i obavještajnog vrha bila kvalitetna podloga za pripremu daljnje istrage.

Uslijedili su potom razgovori s kolegama ministrima obrane Slovenije i Mađarske te predstavnicima NATO-a, a sve u cilju daljnjeg razrješavanja misterija pada ove letjelice u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:02