IZRUČEN HRVATSKOJ

KAKO SU IZGLEDALI TODORIĆEVI LONDONSKI DANI Na stan mjesečno trošio i 30.000 kuna, a tvrdio da nema novca: 'Za obranu i sve pomažu mi prijatelji'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Točno 365 dana trajala je britanska pravosudna avantura Ivice Todorića, nekadašnjeg najmoćnijeg hrvatskog poduzetnika koji je sinoć bio na putu prema pritvoru u zagrebačkom Remetincu. Todorić je više od dva desetljeća sjedio na samom financijskom i poslovnom hrvatskom vrhu, a posljednjih godinu dana u Londonu je pokušao dokazati da se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički progon. U tome u konačnici nije uspio, ali godinu dana proveo je u britanskom poslovnom središtu.

U Londonu je živio sa suprugom Vesnom, a iako javnost isprva nije znala njegovu adresu, mediji su je ubrzo razotkrili, pa su kamere, čak, uspjele snimiti bračni par i u njihovim opuštenim trenucima. Reporter Večernjeg lista uspio je snimiti Vesnu Todorić kroz prozor njihova londonskog stana. Todorići su, inače, stanovali u luksuznoj londonskoj četvrti Belgravia, u kojoj kvadrat stana navodno stoji oko 20.000 eura, a mjesečni najam oko 30.000 kuna.

London (UK), 100418.
Westminster magistrates court, sud na kojem ce se sljedecih par dana odlucivati o eventualnom izrucenju Ivice Todorica u Hrvatsku.
Na fotografiji: Ivica i Vesna Todoric dolaze na sud.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Ivica Todorić u pratnji supruge Vesne

Hranitelj golubova

Todorićevo ponašanje pred medijima u Londonu išlo je, podsjetimo, iz krajnosti u krajnost. Mnogi su zapamtili njegovo trčanje londonskim ulicama dok su ga kamermani snimali i trčali za njim, a isto tako svaki put poslije ročišta pred sudom je bio spreman za razgovor s hrvatskim medijima, čak je iz Londona dao i nekoliko televizijskih intervjua. Uglavnom je tvrdio da u Londonu, u kojem je život skup, ne troši mnogo jer da nema novca te da obranu i sve ostalo financira uz pomoć prijatelja. Pred novinarima je isto tako ispričao i anegdotu iz londonskog parka.

- Ja vam golube hranim, životinje di mogu, i ovdje sam isto hranio goluba, i meni dođe dopis, hranite golubove, to se na tom mjestu ne smije. Prijavit ćemo vas policiji ako to budete radili. Pazite, ja sam kaj sam golube hranil bil prijavljen, a vjerujete mi, ljudi, meni su uzeli kompaniju da nisam nikad ni jedan papir dobio, nit me ko zvao ni ne znam kaj - rekao je Todorić tada okupljenim novinarima. Podsjetimo da se 7. studenoga 2017. godine u 9.04 sati po lokalnom vremenu predao u policijsku postaju Charing Cross u Londonu, gdje je bio uhićen po europskom uhidbenom nalogu.

Todorić je tijekom tog dana bio prepraćen na Westminster Magistrates’ Court, sud koji se bavi pitanjima izručenja. Osnivač Agrokora pušten je tada na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti, a nakon izlaska iz suda u Londonu poručio je novinarima da je “danas ovo jedna mala pobjeda, ali zapravo velika”. Novo ročište održano je 10. travnja 2018. godine na londonskom Westminsterskom sudu koji se bavi slučajevima izručenja.

AgrokorÄôs owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London, Britain November 7, 2017. REUTERS/Simon Dawson
Simon Dawson / REUTERS
Ivica Todorić

Politički proces

Na tom ročištu pojavio se u društvu svojih hrvatskih odvjetnika, Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, i britanskih odvjetnika. Međutim, njegova obrana nije uspjela svojom argumentacijom uvjeriti sutkinju da se protiv Todorića u Hrvatskoj vodi politički montirani proces. Iako je sutkinja svoju odluku najavila za 20. travnja, ipak je odgođena te je pročitana pred medijima i javnosti 23. travnja 2018. godine.

- Osnivač Agrokora Ivica Todorić treba biti izručen Hrvatskoj - objavila je tog dana sutkinja Westminsterskog suda u Londonu. Todorić je imao sedam dana za žalbu na tu odluku, što je i iskoristio. Todorić tada angažira utjecajne britanske odvjetnike Cherie Blair, suprugu bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira, te odvjetnika Jamesa Hinesa, koji su izuzetno cijenjeni, a i skupi.

Visoki sud potom je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja, prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna.

Bez dokaza

Tada je uspio u svom naumu na londonskom sudu - i ročište o izručenju je odgođeno za 28 dana. Londonski visoki sud odgodio je do 25. listopada. Iako je sudac tražio nove dokaze, i Todorićeva obrana najavila iste, na ročištu zapravo ništa novo nije prezentirano te je odlučeno da će osnivač Agrokora Ivica Todorić ipak biti izručen Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:34