EMAIL IZ 2017.

Kako su pitanja naše novinarke digla uzbunu u ministarstvu Gabrijele Žalac: ‘Uf, vidjela sam...‘

Jutarnji je neslužbene informacije o neobično prisnom odnosu između Gabrijele Žalac i Mladena Šimunca imao u studenom 2017.

Gabrijela Žalac; Mladen Šimunac

 Goran Mehkek, Robert Fajt/Cropix

O temi koja se poslije pretvorila u tzv. aferu softver prva je pisala novinarka Jutarnjega lista Rozita Vuković. Još u studenome 2017., Vuković je imala neslužbene informacije o neobično prisnom odnosu između Gabrijele Žalac i Mladena Šimunca, odnosno da Šimunac prisustvuje kolegijima u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije premda nije zaposlenik ministarstva, nego privatnik.

E-mail s upitom naše novinarke, poslan neposredno nakon što je Državna komisija za kontrolu javne nabave ukinula odluku Gabrijele Žalac da bez natječaja dodijeli posao Šimuncu, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) citirao je u svojoj optužnici: "Gosp. Mladen Šimunac, član Uprave tvrtki Razvojna platforma i Micro projekt, prema našim informacijama, vrlo često boravi u vašemu ministarstvu te sudjeluje na nekim sastancima i kolegijima. Što točno radi u ministarstvu, koja je njegova uloga i koliko dugo već dolazi? Ima li gospodin Šimunac s ministarstvom dogovorene još neke projekte, i kakve, te koliko je za to plaćen? Prije nego što ste postali ministrica, bili ste na čelu Hrasta - agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a godinama ste radili i u županiji. G. Šimunac je tamo bio angažiran na nekim projektima, među ostalim i na izradi Strategije razvoja grada Vinkovaca. Poznajete li g. Šimunca još iz tih ranijih suradnji i je li to imalo utjecaja na vašu odluku da tvrtkama povezanim s njim - Razvojnoj platformi i Micro projektu dodijelite posao bez otvorenoga javnog natječaja, što je državna komisija sada poništila?"

Sada je iz optužnice EPPO-a vidljivo da su pitanja naše novinarke izazvala priličnu uznemirenost u ministarstvu.

Glasnogovornica ministarstva o tom je e-mailu obavijestila tajnicu ministrice: "Uf, vidjela sam... Pokazat ću ministrici pa ćemo se dogovoriti šta ćemo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:46