TRADICIJA

KAKO SU SE PRIPREMALI ZA BOŽIĆ U NAJSJEVERNIJEM I NAJJUŽNIJEM MJESTU U HRVATSKOJ U Konavlima kuhaju svinjsku glavu, u Žabniku nije bilo ni drvca

 
Stanko Trstenjak (lijevo) i obitelj Vlahe Pržića (desno)
 CROPIX
 

Tjedan dana ususret blagdanima pekli su se prhkači, sitni kolačići od prhkog tijesta punjeni marmeladom i orasima, te salove kifle

Međimurci na krajnjem sjeveru Hrvatske, u Žabniku, vole skromnost, ne vole razmetanje pa su i za božićne blagdane oduvijek bili dosljedni sebi. Božić se u stara vremena od ostalih dana u godini razlikovao samo po boljoj trpezi.

Tjedan dana ususret blagdanima pekli su se prhkači, sitni kolačići od prhkog tijesta punjeni marmeladom i orasima i salove kifle, šopale su se guske i kad bi im jetrica znatno narasla, slali su djecu do trgovine da ih prodaju, a dobivenim su novcem sebi uljepšali blagdane.

Stanko Trstenjak, zaljubljenik u tradiciju, vlasnik privatne etnološke zbirke i umirovljeni kuhar, kao ljubitelj starine i danas za Božić priprema isklju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 09:24