RAZJEDINJENJE

KAKO SU SE RASPALI NEOVISNI ZA HRVATSKU Pozadina burnog razlaza na hrvatskoj desnici: Brunu i Zlatka posvađali Škoro i Kolinda!

 
Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović
 Damjan Tadic / CROPIX

- Mi smo ovu bitku dobili. Na ovom izbornom saboru u Zadru, koji je napravljen prema Statutu i svim zakonima, potvrđeno je da sam ja još aktualna predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, izabrali smo novo predsjedništvo i članove središnjih tijela stranke.

Bez obzira na to koliko nas je ovo poljuljalo, moramo biti još jači i dokazati se na terenu svojim radom. Jer svi sabori bez tih rezultata ništa ne znače - rekla je u ponedjeljak u Zadru Bruna Esih, koja je nakon tri sata zasjedanja delegata iza zatvorenih vrata na Višnjiku ponovno izabrana za predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku.

Današnji sabor u Zadru definitivno je potvrdio raskol u toj stranci i razlaz između dosadašnjeg glavnog političkog tajnika Zlatka Hasanbegovića i predsjednice Esih.

Naime, u vrijeme dok su u Zadru zasjedali delegati iz pet županijskih organizacija koje je okupila Esih, Hasanbegović je u Zagrebu organizirao sabor na kojemu je sudjelovala zagrebačka organizacija stranke. Ipak, nakon skupa u Zagrebu Hasanbegović je kazao kako to nije bio izborni sabor, a za odluku o sazivanju sabora u Zadru kazao je da je protustatutarna.

- Cilj tog bezumlja i samoubilačkog poteza je stvoriti dvovlašće i dovesti do situacije da o našoj političkoj sudbini odlučuje Plenkovićevo Ministarstvo uprave. O našoj političkoj sudbini nije, niti će ikad odlučivati Plenkovićevo Ministarstvo uprave. O njoj će isključivo odlučivati Bog i Hrvati.

U novonastalim okolnostima nakon protustatutarnog bezakonja kojim se željelo spriječiti održavanje sabora u Zagrebu jer se htjelo podrediti sudbinu cijele stranke očuvanju formalnog položaja jedne osobe, točnije predsjednice stranke - kazao je Hasanbegović koji je prethodno poslao i priopćenje koje su supotpisali članovi predsjedništva Tomislav Jonjić, Ana Lederer, Dijana Machala i Domagoj Bešker.

Samoubilački igrokaz

- Očita je svrha zadarskog druženja da se sudbina naše stranke i našega političkog pothvata prepusti u ruke Ministarstva uprave, onoga istog koje je svojim arbitrarnim i protuzakonitim postupanjem tako umješno rastočilo pravaški pokret, a svoju domišljatost u kršenju zakona pokazalo je i nedavno, onemogućavanjem provedbe narodnih referenduma.

Zato odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a - stoji u priopćenju. Navode kako u svom dosadašnjem političkom djelovanju “nikada nisu rušili već su uvijek pridonosili, stvarali i gradili”.

- Ponajmanje možemo i želimo rušiti političko čedo kojemu smo udahnuli život, nadjenuli mu ime, napisali program te ga ispunili doktrinarnim, ideološkim i intelektualnim sadržajem. Mi nismo ušli u političku borbu radi ključeva stranačkih prostorija niti radi zadovoljenja vlastitih taština ili mizernih materijalnih probitaka - stoji u priopćenju.

Bruna Esih, s druge strane, tvrdi kako je zagrebački sabor pokušaj nezakonitog preuzimanja stranke Hasanbegovića i Tomislava Jonjića te kako uopće nije smio biti sazvan jer za njega nije bilo kvoruma.

Teško razočaranje

- Delegati za Grad Zagreb izabrani su netransparentno i meni kao predsjednici nikad nisu dani na uvid nego su me u potpunosti isključili iz tog procesa. Da sam imala njihova imena i adrese, svi bi oni uredno bili pozvani na Sabor u Zadar. Jer ovdje je danas pet od ukupno šest županijskih organizacija i sasvim je jasno da je događaj u Zagrebu nelegitiman i bez kvoruma - rekla je Esih koja nije željela precizirati kakve će biti sankcije za Hasanbegovića zbog ovog poteza i hoće li biti isključen iz stranke.

- Dogodile su se stvari koje nitko od nas ovdje, pogotovo ja koja sam stranku osnivala od samog početka, nitko nije očekivao. To je za nas teško razočaranje nakon zadnjih dvije godine u kojima smo napravili sjajne stvari. Zato mi je žao odluke kolega iz bivšeg predsjedništva, ali svi sami kroje svoju sudbinu. Svoju dokumentaciju sada predajemo Ministarstvu uprave, a ne budu li oni mogli odlučiti, postoje druge institucije u Republici Hrvatskoj koje će to učiniti. Na žalost, ovo još nije gotova priča i o ovome će se još razgovarati - rekla je Esih.

Upitana da komentira kuloarska nagađanja kako je do raskola u stranci došlo zato što je njezina frakcija zapravo rezervni igrač HDZ-a i Andreja Plenkovića, Bruna Esih je kazala:

- Nije tajna da sam na listi HDZ-a osvojila toliki broj glasova da mi je Plenković osobno nudio vrlo visoke pozicije u HDZ-u i stranačku iskaznicu. Jedan od uvjeta bio je da u priči oko mene nema mog kolege Hasanbegovića kojega poznajem od 2001. Ja sam se Plenkoviću zahvalila i ostala uz svog kolegu Hasanbegovića. Toliko o tome tko je čiji igrač i tko je kome vjeran. A izdaja se ne bi tako zvala da vam je ne počine najbliži ljudi - kazala je Esih uz buran pljesak svojih pristaša na Višnjiku.

Hasanbegović je, pak, na upit o mogućim sankcijama i isključenju kazao da ga to ne brine.

- Moje političko djelovanje nikad nije ovisilo ni o Andreju Plenkoviću, ni o Gordanu Jandrokoviću, pa neće ni o sudionicima divljeg parasabora u Zadru - poručio je Hasanbegović.

Ujedinio ih je Plenković, a posvađali Kolinda i Škoro

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović znaju se više od 20 godina, a zajedno su vrlo blisko surađivali još na Institutu “Ivo Pilar”.

Sam Hasanbegović bio je u jednom trenutku predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, surađivao je s brojnim inicijativama za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog režima, dok je Esih vodila udrugu Križni put koja se bavila istraživanjima stradanja Hrvata tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća i u idućim desetljećima, dok je poslije baš u toj ulozi bila izaslanica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Maršal Tito

Iako su zajedno radili na Institutu, nisu se politički ozbiljnije angažirali sve do dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Hasanbegović je na listu za izbore 2015. ušao kao član stranke, budući da se u HDZ učlanio nekoliko mjeseci ranije. Nakon tih izbora, kada je premijer postao Tihomir Orešković a Vlada je sastavljena od ministara HDZ-a i Mosta, Hasanbegović postaje ministar kulture. Na tome mjestu ostaje do prve polovice 2016. godine kada se ide na izvanredne parlamentarne izbore.

Na čelo HDZ-a dolazi Andrej Plenković koji na HDZ-ovu listu stavlja i Brunu Esih i Hasanbegovića. Bruni Esih se nudi ulazak u stranku i visoke pozicije, što ona odbija, dok Hasanbegović na unutarstranačkim izborima ulazi u Predsjedništvo stranke. Ipak, ne postaje ministar i tu se sklapa pakt njega i Esih za daljnjim zajedničkim političkim angažmanom jer su slijedili lokalni izbori u Zagrebu.

Hasanbegović traži da Esih bude HDZ-ova kandidatkinja, no Plenković odabire Dragu Prgometa pa je samo nekoliko sati prije predaje kandidatura na listi Brune Esih osvanulo Hasanbegovićevo ime. Izbačen je iz HDZ-a, a Lista Brune Esih osvaja pet mandata u Zagrebu i bez nje se ne može sastaviti nova većina u Gradskoj skupštini. Esih i Hasanbegović osnivaju stranku Neovisni za Hrvatsku u koju se učlanjuju Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo i Ana Lederer, a imaju apsolutnu podršku Velimira Bujanca, TV voditelja kojeg obožavaju simpatizeri ekstremne desnice. Ulaze u koaliciju s Milanom Bandićem i HDZ-om, ali uz uvjet da se promijeni ime Trga maršala Tita.

Uspijevaju u svom naumu, a stranka uskoro traži i pročelničko mjesto. Sredinom 2018. Ured za kulturu preuzima Ana Lederer. No, stranka odlučuje da neće glasati za Bandićev proračun 2019. te izlazi iz koalicije. Bili su uvjereni da će proračun pasti te da će Zagreb na nove izbore ići baš u vrijeme održavanja izbora za EU. Očekivali su da bi ih glasači zbog izazivanja izbora mogli nagraditi, ali ta očekivanja nisu se ostvarila, kao ni želja da osvoje mandat na europskim izborima. Nakon toga su počele priče o raskolu. Bujanec optužuje Esih da nije željela koaliciju sa Suverenistima te se njih dvoje oštro svađaju na društvenim mrežama.

Najveći protivnik ujedinjenju zapravo je bio Tomislav Jonjić koji je protiv suradnje sa Suverenistima pisao i na svojoj Facebook stranici, a koji je u vrijeme raskola zauzeo Hasanbegovićevu stranu.

Izbori za Pantovčak

Hasanbegović i Esih tada se počinju udaljavati. Jedan od razloga koji se navode jesu priče kako će Esih podržati Kolindu Grabar-Kitarović na izborima. Bujanec i Mate Radeljić, bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, u to vrijeme već su iznjedrili kandidata u liku Miroslava Škore te mnogi smatraju kako su upravo oni bili ti koji su radili na raskolu unutar Neovisnih.

- Djelovali smo kao OPG, a ne kao ozbiljna politička stranka. Bili smo previše prijatelji, a premalo ozbiljni političari - govorili su na jednoj i drugoj strani nakon što su članovima već poslali dopise za dva stranačka sabora. (T. Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:46