KORONAMISTERIJ

Kako su se zarazile Dankinje koje su u Ivanić-Grad došle liječiti psorijazu? Jedna je preminula...

Danske državljanke došle su na liječenje psorijaze u specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu
Bolnica Naftalan, arhivska fotografija
 Boris Kovacev/Cropix

Jesu li tri Dankinje koje su došle na liječenje u ivanićgradsku specijalnu bolnicu Naftalan već bile zaražene koronavirusom kad su došle u Hrvatsku ili su se inficirale u našoj zemlji, epidemiološki izvidi nisu riješili ni nakon dva tjedna. Jedna od njih nekoliko dana kasnije, na žalost, umrla je u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević.

Naime, 15 Dankinja stiglo je sredinom prošlog mjeseca u Ivanić-Grad u Naftalan na liječenje psorijaze. Riječ je o medicinskoj ponudi koji na međunarodnoj razini godinama nudi ova ustanova za liječenje kožnih i reumatskih bolesti, a psorijaza je u tome vodeća dijagnoza. No, neposredno po dolasku jedna je pacijentica pokazivala simptome Covida-19, a testiranje je potvrdilo da su zaražene još dvije Dankinje. Odmah su stavljene u izolaciju, ali s obzirom na to da se jednoj od njih stanje pogoršalo a usto je imala i neke druge kronične bolesti, ubrzo je hospitalizirana u Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Na žalost, nekoliko dana kasnije žena je umrla.

Dakako, zbog ta tri slučaja infekcije odmah su krenuli i epidemiološki izvidi ne bi li se utvrdilo ima li još zaraženih odnosno da se spriječi širenje Covida-19 u toj bolnici.

“Ostalih 12 Dankinja nije bilo zaraženo, a koronavirus nije dokazan niti među zaposlenicima Naftalana. Nismo mogli sa sigurnošću utvrditi jesu li ove tri Dankinje došle s koronavirusom u Hrvatsku ili su se zarazile u bolnici tako da će to ostati ‘nedefinirano’ s obzirom na to da se bolest nije proširila niti je obolio netko od zaposlenih”, objašnjava ‘slučaj’ Naftalan ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslav Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 01:42