HLADNE ‘ODBIJENICE‘

Kako su tri bolnice odbile Mirelu Čavajdu: Odluke su donijele uglavnom žene, bez riječi objašnjenja

Tri zagrebačke bolnice odbile su njezin zahtjev za prekidom trudnoće - bez argumenta

Mirela Čavajda

 Neja Markicevic/Cropix

Odluku da Mirela Čavajda nema pravo na prekid trudnoće, premda joj to zakon omogućuje onda kad postoje medicinske indikacije na temelju kojih se može očekivati da će se "dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama" na razini I stupnja, donijele su uglavnom žene i to bez riječi objašnjenja.

Na isti način, u istom tonu, na koji su Mireli Čavajdi zatajili informacije o njezinim pravima i mogućnostima kad se suočila s teškom dijagnozom u visokom stupnju trudnoće i otpravili je u Sloveniju, tri zagrebačke bolnice odbile su njezin zahtjev za prekidom trudnoće: bez argumenta. Zanimljivo je i da se u različitim bolnicama o njezinom zahtjevu odlučivala različito imenovana tijela, u nekima komisija, u nekima povjerenstvo, premda zakon navodi da o zahtjevu odlučuje komisija.

Povjerenstvo I stupnja za slobodno odlučivanje o rađanju djece Kliničke bolnice Merkur u kojoj je trudnica, prema vlastitim riječima, imala osjećaj da je nagovaraju da rodi kad su je, suočeni s javnim skandalom hitno pozvali na pregled, 5. svibnja odbilo joj je zahtjev.

Tročlano Povjerenstvo u sastavu Željka Duića, Doroteje Pavan Jukić i Biserke Matok Glavaš, ovako je odbilo zahtjev trudnice:

- Predmetni zahtjev za prekid trudnoće ne odobrava se te se trudnica upućuje na Drugostupanjsku komisiju KBC Zagreb koja odlučuje o prigovoru protiv Povjerenestva i stupnja.

U KBC Sestre milosrdnice, Vesna Gail, Ivan Brlečić i Blaženka Sumpor bili su još škrtiji: "Temeljem uvida u provedene dijagnostičke pretrage nije moguće sa sigurnošću utvrditi definitivnu dijagnozu te se zahtjev odbija".

Klinika za ženske bolesti i porode Petrova, u sastavu Vesna Elveđi Gašparović, Marina Ivanišević i Đurđica Zlodi, nešto je rječitija.

Oni utvrđuju da "uvidom u dostavljenu dokumentaciju svi dosadašnji medicinski postupci: "perinatalni ultrazvuk i magnetska rezonancija glavice fetusa ukazuju na razvoj tumorske tvorbe u predjelu mozga, za čiju verifikaciju je neophodna postnatalna medicinska dijagnostika kao i patohistološka dijagnoza. Komisija prvog stupnja je zaključila da ne može odobriti prijevremeni porođaj".

Za razliku od spomenute dvije bolnice, u Petrovoj nisu zaboravili na svoju zakonsku obavezu da pacijenticu pouče o pravnom lijeku i informiraju da u roku od tri dana može uložiti prigovor Komisiji drugog stupnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:50