SKANDAL IZ 2005.

Kako su zaradili milijune: Braća Šapina u kafiću King dogovarala poslove

berlin 011206milan i ante sapina ,optuzeni za prevaru, u kaficu king u berlinufoto kresimir raguz-ned-

ZAGREB - Braća Šapina - Ante, Milan i Filip - bili su glavni akteri najvećega kladioničarskog skandala u povijesti njemačkoga nogometa. Lavina nevjerojatnih manipulacija zakotrljala se u siječnju 2005., kada je sudac Robert Hoyzer izjavio da je po nalogu braće Šapina ‘namještao rezultate’ utakmica njemačke 2. lige te kup-utakmica. Mjesto za dogovaranje ‘poslova’ bio je kafić King, poznato okupljalište hrvatskih iseljenika u centru Berlina, a koji je u vlasništvu obitelji Šapina.

Sudac Hoyzer pritisnut dokazima njemačkog tužiteljstva priznao je kako je od Ante Šapine primio naknadu od 70 tisuća eura, a koliko je klan Šapina moćan Hoyzer je dočarao istražiteljima ispričavši kako je jednom u njihovu autu vidio popis sudaca za Ligu prvaka i Kup Uefe, i to tjedan dana prije nego što su se utakmice igrale.

Iako se takvi popisi ne objavljuju do 48 sati uoči utakmice, Šapine su objasnili da imaju listu - “iz svojih dobrih izvora”...

Nakon Hoyzerova iskaza, braća su pritvorena. Istražiteljima su isprva odbijali objasniti sumnjivu stečevinu od 2,44 milijuna eura, ali ubrzo su pristali na nagodbu: obvezali su vratiti njemačkoj lutriji 1,8 milijuna eura.

Anti Šapini je tijekom suđenja, na kojem se između ostalog branio i ovisnošću o klađenju, dokazano namještanje rezultata najmanje deset utakmica i osuđen je na dvije godine i 11 mjeseci.

Njegova braća Filip i Milan dobili su jednogodišnje uvjetne kazne, kao i sudac Dominik Marks i bivši nogometaš Steffen Karl. Hoyzer je dobio dvije i pol godine, a u srpnju 2008. prijevremeno je pušten iz zatvora.

- I sada nam kažu da smo u Njemačkoj glavni gangsteri - kroz smijeh je pričao Ante Šapina kojeg su 2007. godine novinari pronašli u Zagrebu gdje je došao u hotel pozdraviti hrvatske reprezentativce uoči kvalifikacijskog ogleda s Makedonijom.

Nedugo zatim toga, Šapina je otišao na odsluženje kazne u zatvor otvorenog tipa.

- Noću sam u zatvoru, danju vani - objasnio je Šapina priznavši da mu se klađenje zbog cijele te afere poprilično zgadilo.

- Tu i tamo još uplatim, ali ne previše - pričao je Šapina koji je priznao kako se počeo kladiti u dobi od 16 godina, a prvi veći novac (nagađa se kako je riječ o svoti od 100 tisuća ondašnjih maraka) zaradio kladivši se kako će Bayern postati prvak Njemačke 2000. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:15