POSTOJI OBJAŠNJENJE

‘Kako to da na medicinskoj opremi iz 2018. piše COVID-19?‘: Naš znanstvenik pobio novu ludu teoriju

‘Kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema‘, navodi Ceci
Objava na Facebooku
 Facebook

Poznati hrvatski znanstvenik Saša Ceci oglasio se na Facebooku nakon što se na društvenim mrežama počela dijeliti baza podataka sa službene stranice Svjetske banke u kojoj se spominje medicinska oprema iz 2018. godine s oznakom 'Covid-19'. Među onima koji su poveznicu na ovu stranicu objavili je i korisnica facebooka 'Ivana', koja se zapitala kako je moguće da se na medicinskoj opremi iz 2018. pojavila oznaka virusa koji je u svoj globalni pohod krenuo krajem prošle godine.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Draga Ivana,

kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema. U znanosti je to normalan i čest slučaj jer su i znanstvenici ljudi. Zato znanstveni članci i idu na peer review. Ne da se vidi jesu li pogrešni. To nitko od tih recenzenata, peer reviewera ne može znati. Idu zato da drugi znanstvenici provjere je li autor vidio nešto čega zapravo nema. Molim te stoga da uočiš da te ja ovdje ne tretiram kao nekog "teoretičara zavjere" nego kao kolegu znanstvenika.

Dakle, tvrdiš da si pronašla konačan dokaz da je kovid-19 prevara. U jednoj bazi podataka na webu Svjetske banke uz određenu medicinsku opremu postoji oznaka COVID-19, iako je oprema iz 2018. godine. Zanimljivo, priznajem. Iz tvog tona i cijelog sadržaja da se iščitati da je to upravo ono što si priželjkivala. I to kod znanstvenika budi oprez. Jesi li sve dovoljno provjerila? Sa žaljenjem moram primijetiti da nisi.

Naime, u travnju ove godine donesena je odluka da se sva medicinska oprema koja je trenutačno na tržištu (ova od 2017. godine), a može biti korištena u dijagnostici (kitovi i kemikalije za testiranja) ili tretmanu (respiratori) kovida-19 označe upravo oznakom - COVID-19. Ay Caramba! Da.

Što se događalo prije toga, kako je došlo do toga i koja je situacija s tim danas opisala je u svom tekstu Jelena Kalinić [1].

Važno je naglasiti ovdje da nije pogrešno što tražiš dokaze za zavjeru. Dapače, pohvalno je. Međutim, problem je kad pomisliš da si ih našla pa to euforično objaviš. Pa onda tvoji kolege euforično dijele dalje. Da si ga poslala meni, ili Factdreku kako ga ti zoveš, rado bismo provjerili što se događa i ako se ispostavi da si u pravu - ispala bi totalno zakon. A ako bi ispalo, kao što se na kraju i pokazalo, da ništa od toga - znali bismo to samo mi. I to je OK.

Ovako, nakon što si to već objavila, i nakon što su te drugi počeli citirati (i meni slati u inbox) ne preostaje mi drugo nego da i ja napišem ovaj svoj komentar na tvoj rad i objavim ga ovdje. I citiram tvoj rad. Volio bih da je ispalo drugačije, ali što da se radi. Više sreće drugi put. I malo više provjere prije objavljivanja. Mi koji provjeravamo stvari nismo neprijatelji. Dapače.

Srdačan pozdrav,

Saša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 16:43