NAGRADA ZA BLAGDANE

KAKVE ĆE BOŽIĆNICE ISPLATITI VODEĆE HRVATSKE TVRTKE Pogledajte u kojim će firmama zaposlenici dobiti najviše novca

 Drago Sopta/CROPIX

Vodeće hrvatske tvrtke i ove će godine svojim zaposlenicima isplatiti božićnice, koje će podebljati u dugotrajnoj recesiji prilično stanjene džepove desetaka tisuća njihovih zaposlenika.

Božićnice će se, kako je i dosad bio običaj, u nekim tvrtkama isplaćivati u novcu, a u drugima u bonovima. Ipak, najčešća je kombinacija novca i bonova. Pritom se novčani iznosi kreću u rasponu od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća kuna. U mnogim tvrtkama na sve još idu i darovi za djecu, bilo u novcu, bilo u robi. U odnosu na prošlu godinu, dio tvrtki čak je i povećao iznose božićnica.

Među tvrtkama s kojima smo kontaktirali, najbolje će, kako se već i ustalilo, proći zaposlenici DM-a. Njima će, doznajemo u tom trgovačkom lancu, biti isplaćena stimulacija u visini prosječne mjesečne plaće.

- Kao i svake godine, stimulacijom želimo nagraditi djelatnike koji pridonose uspješnim poslovnim rezultatima DM-a - kažu nam u toj tvrtki. U DM-u ne žele reći koliku će 13. plaću primiti njihovi zaposlenici, no prosječna plaća u njihovim trgovinama u listopadu je iznosila 8655,97 kuna.

Dobro će proći i radnici Peveca. Njima je namijenjena božićnica u iznosu od čak 2200 kuna, uz što ide i prigodna nagrada za ostvarene poslovne rezultate u ovoj godini u iznosu od 30 posto bruto plaće. Uz to, djeca zaposlenika dobit će prigodan dar.

Ovakav potez u Upravi Peveca objašnjavaju znatnim povećanjem prihoda koji su im u ovoj godini veći od milijardu kuna, dok su lani iznosili oko 870 milijuna kuna. To je, ističu, rezultat rada svih zaposlenika pa im kompanija isplatom božićnice želi zahvaliti i dodatno ih motivirati za rad.

Razloga za zadovoljstvo imaju i radnici Adris grupe, kojima je Uprava pripremila božićnicu u iznosu od 1500 kuna neto po zaposlenom i bon u vrijednosti od 400 kuna. Zaposlenici s djecom do 15 godina starosti dobit će i dar za djecu u iznosu od 600 kuna. Pravo na dar ostvaruju i umirovljenici TDR-a, koji je donedavno poslovao u sastavu TDR-a, kažu u Rovinju.

Još veći iznos dobit će zaposlenici Maistre kojima je, u skladu s odredbama kolektivnog ugovora, namijenjena božićnica u iznosu do 1700 kuna neto, ovisno o duljini rada tijekom godine, od čega 400 kuna predstavlja dar u naravi. I njima će se isplatiti dar za djecu u iznosu od 600 kuna, kažu u Adris grupi.

Iznos božićnice od 1500 kuna osiguran je i za oko 4000 zaposlenika Podravke. Polovina tog iznosa, 750 kuna, bit će im isplaćena u neto iznosu zajedno s plaćom za studeni, a još 750 kuna dobit će u bonovima koje mogu potrošiti u Podravkinim diskontima. Takav je način isplate božićnica, kažu nam u Upravi kompanije u Koprivnici, dogovoren sa sva tri sindikata koja djeluju u Podravci.

Božićnicu će dobiti i zaposlenici Agrokora. U toj nam kompaniji kažu kako je za božićnice u tom koncernu izdvojeno ukupno oko 60 milijuna kuna.

I zaposlenici Atlantic Grupe, njih 1746 u Hrvatskoj, dobit će božićnicu, i to u iznosu od 1250 kuna. Radnicima koji imaju djecu Uprava će isplatiti i dar za djecu u iznosu od 600 kuna. U odnosu na lani, radi se o povećanju: lani je božićnica iznosila 750 kuna, dok je iznos dara za djecu bio jednak ovogodišnjem, 600 kuna.

Božićnicu će dobiti i zaposlenici Ine, i to u iznosu od 1000 kuna, kao i dar za djecu u visini od 600 kuna. S druge strane, zaposlenici HEP-a, kako doznajemo u tom javnom poduzeću, ove godine neće dobiti božićnicu.

Većina radnika očekuje božićnicu od bar 1259 kuna

Ti su podaci u skladu s istraživanjem koje je nedavno proveo portal MojPosao na više od 400 zaposlenika, a koje pokazuje da 55 posto ispitanika ove godine očekuje božićnicu. U prošloj i pretprošloj godini je božićnicu dobilo 44 posto ispitanika. Božićnicu uglavnom očekuju zaposlenici privatnih tvrtki, posebno onih u stranom vlasništvu, a za njima i oni koji rade za domaće poslodavce. Najmanje joj se nadaju zaposlenici u državnim tvrtkama i institucijama.

Većina ispitanika, njih 83 posto, očekuje da će božićnicu dobiti u novcu, i to u prosječnom iznosu od 1259 kuna ili 99 kuna manje nego lani. To je manje od adekvatne božićnice koja bi prema mišljenju prosječnog ispitanika trebala iznositi 1632 kune. O crnoj socijalnoj slici postrecesijske Hrvatske govori i podatak da bi čak trećina ispitanika božićnicu iskoristila za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:08