IMA LI KRAJA HLADNOĆI?

KAKVO NAS VRIJEME ČEKA ZA BOŽIĆ? Stigla nova vremenska prognoza, mogla bi vas dodatno oraspoložiti!

 Robert Fajt / CROPIX

Danas će na Jadranu i u višem gorju prevladavati pretežno sunčano vrijeme, a u nizinama će prevladavati oblačno, tmurno, ponegdje i maglovito, slično onome prošlih tjedan dana, pa i više, pri čemu je mjestimice moguća izmaglica, zbog niske temperature - i inje i poledica.

U dosadašnjem dijelu prosinca, od meteoroloških postaja DHMZ-a, samo je na onim na višim nadmorskih visinama srednja temperatura zraka zamjetnije viša od prosjeka - najviše na Pargu - oko 1 °C, na Puntijarki oko 2 °C, a na Zavižanu čak i 3 °C!

Istodobno je na Jadranu uglavnom malo pozitivno odstupanja od uobičajenih vrijednosti za prva 22 dana, a u većini unutrašnjosti negativno, čak i 2 do 3 °C, kao primjerice u Krapini i Daruvar, piše HRT.

Sljedećih će se dana razlike u tim odstupanjima smanjiti jer će u gorju temperatura od ponedjeljka biti osjetno niža nego do tada, a u nizinama se, uz sunčana razdoblja, očekuje njezin porast. Stoga će se uglavnom prekinuti u ovom dijelu prosinca u mnogim nizinskim mjestima do sada rijetko kada zabilježen niz dana s tako dugotrajno niskom najvišom dnevnom temperaturom zraka. Pritom će se tlak zraka do ponedjeljka snižavati, ali će i dalje biti povišen.

Od utorka pak ponovno zamjetniji porast, pa će opet biti viši od 1030 hPa, pa čak u dijelu Hrvatske vjerojatno i oko 1040 hPa!

Oborina će biti malo, do nedjelje većinom i nimalo, ali se ipak u nizinama unutrašnjosti i sljedećih dana ne smije zanemariti mjestimična izmaglica, inje i poledica, potkraj nedjelje dodatno i mogućnost za samo ponegdje vrlo malo kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom.

U prognozama za sljedeći tjedan, osobito od utorka, povremena oborina sve je izglednija, ali i dalje nije sigurna, osobito ne na Jadranu, pa ne smije iznenaditi u mnogim mjestima ponavljanje prošlogodišnjeg ekstremno suhog prosinca.

Ipak, unatoč tom porastu vjerojatnosti za oborinu, još je vjerojatnije da će u nizinama biti manje oblačno, tmurno i maglovito vrijeme, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:31