REPORTERI JUTARNJEG ISTRAŽUJU

Kakvu HRANU kupujemo (2): Iz Europe Hrvatskoj u 15 mjeseci stiglo 17 UPOZORENJA

U bezglutenskim kašicama za djecu nađen je gluten, a bijeli kvark sir prepun je moljaca
 Vlado Kos/CROPIX

Europski portal Žurnog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) poslao je u proteklih 15 mjeseci Hrvatskoj čak 17 upozorenja vezanih uz hranu koju smo uvezli. Upozorili su nas da su hrvatske granice prešle dječje kašice u kojima navodno nema glutena, a u kojima je taj gluten otkriven, što može izazvati teško trovanje kod djece preosjetljive na gluten, odnosno koja pate od celijakije.

Upozorili su nas i na koštice marelica s kancerogenim aflatoksinima, tapioka perle s kemikalijom za suzbijanje moljaca koja iritira oči, kožu i dišne puteve, bijeli “kvark” sir prepun moljaca, vafle koji su navodno bez laktoze, a prepuni su mlijeka...

Otkriveni su i teški kancerogeni spojevi, bakterije salmonele, pretjerana koncentracija vitamina u kašicama za djecu (što može izazvati opasne hipervitaminoze). Dio je to loše hrane koja, čini se, svakodnevno stiže na hrvatsku granicu, i to iz svih zemalja svijeta. No, ni Hrvatska nije tijekom tog razdoblja u svijet slala samo zdravo. Kod nas je najprolematičnija riba.

U pošiljkama ohlađene i svježe ribe, uglavnom oslića, bakalara i inćuna, pronađen je opasni nametnik, crv anisakis, koji prouzročuje jake bolove u trbuhu i povraćanje, a može izazvati i infekcije srca i jetre.

U svijet smo slali i žitarice s nedeklariranim jajima među sastojcima, ribu s toksičnim metalom merkurijem, kontaminirani pribor za jelo, kiselo zelje “abnormalne boje i mirisa”... Prema europskim propisima koje je Hrvatska prihvatila, u nas nakon dobivanja upozorenja u roku od tri sata mora reagirati Hrvatska agencija za hranu.

Njezin je posao da na temelju RASFF-ove uzbune obavi inicijalnu procjenu rizika te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede koje je zaduženo da bude primatelj RASFF-ovih uzbuna poduzme daljnje korake: uništi hranu, povuče je s polica, vrati proizvođaču ili odbije prelazak preko granice ako roba u trenutku RASFF-ove uzbune još nije stigla do Hrvatske. Svi su ti podaci dostupni uvidom u RASFF-ov registar uzbuna na stranicama Europske Unije. No, baš kao i Hrvatska, i Europa taji od kojeg je proizvođača i kod kojeg trgovca pronađena nekvalitetna roba često i opasna po zdravlje. RASFF čak ne otkriva ni o kojim je količinama uništene ili hrane vraćene proizvođaču riječ. A priča o hrani tek se počela rasplitati.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 06:41