TASALEMIJA MINOR

KAKVU TO BOLEST IMA PREMIJER I KOLIKO MU SMETA? Od mediteranske anemije bolovala su i dva slavna sportaša, oba su spriječila Hrvate da dođu na vrh

 Boris Kovačev / Hanza Media

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je pojasnio koja ga je točno bolest spriječila u odsluživanju redovnog vojnog roka. Zanimljivo je da istu urođenu bolest imaju i dva vrhunska sportaša poznata diljem svijeta - Pete Sampras i Zinedine Zidane.

Talasemija minor, nekad zvana Mediteranskom anemijom jer se češće pojavljivala u ljudi na području Mediterana, genetski je poremećaj zbog kojeg oboljeli imaju manje količine hemoglobina nego zdravi ljudi. Hemoglobin je spoj u crvenim krvnim zrncima koji služi za transport kisika kroz čovjekov organizam.

Kod lakšeg tipa talasemije, simptomi mogu potpuno izostati, ili mogu uzrokovati osjećaj umora i blijedu put. Kod težih tipova bolest može uzrokovati probleme s kostima, sporiji rast, a liječenje može uzrokovati opasne komplikacije.

Teniski as Pete Sampras, jedan od najvećih igrača u povijesti koji je 14 puta osvojio grand slam naslove, cijeli se život nosi s talasemijom minor, isto kao i premijer Plenković.

Sampras je šutio o svojoj bolesti sve do Wimbledona 2000. godine, jer nije htio da njegovi protivnici znaju da igra s hendikepom, iako su ga simptomi znači mučiti tokom dugotrajnih mečeva.

Francuski nogometaš Zinedine Zidane, danas trener kluba Real Madrid, osvojio je svjetsko prvenstvo s reprezentacijom Francuske, a FIFA ga je tri puta proglasila igračem godine.

Kod njega su se simptomi očitovali u izdašnijem znojenju i nešto bržem umaranju, no bolest ga nije spriječila u postizanju vrhunskih sportskih rezultata.

I Sampras i Zidane opravdali su mediteranski naziv bolesti - Sampras je porijeklom Grk, dok je Zidaneova obitelj iz Alžira.

Zanimljivo je da su oba sportaša zaustavili Hrvate na putu prema vrhu. Zidaneova francuska reprezentacija pobijedila je Hrvatsku u polufinalu svjetskog prvenstva 1998. godine. Sampras je, s druge strane, neprekidno držao prvo mjesto na ATP ljestvici dok je naš najpoznatiji tenisač Goran Ivanišević 1994. držao drugo mjesto. Sampras je Ivaniševića dvaput pobijedio i u finalu Wimbledona, 1994. i 1998. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:35